Tujina

Rusko poročilo: zakaj je Putin začel vojno v Ukrajini?

Kremelj, 26. 04. 2023 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neodvisna ruska medijska organizacija je izdala preiskovalno poročilo, v katerem ugotavlja, zakaj se je Putin odločil napasti Ukrajino. Poleg morebitnih razlogov pa izpostavljajo tudi, da je ruski predsednik načrte o napadu na sosedo začel kovati že eno leto pred dejanskim začetkom vojne.

Ruskega predsednika sta začeli gnati osebna zamera in želja po maščevanju, ki sta nazadnje tudi začeli vojno v Ukrajini, izpostavljajo v poročilu.
Ruskega predsednika sta začeli gnati osebna zamera in želja po maščevanju, ki sta nazadnje tudi začeli vojno v Ukrajini, izpostavljajo v poročilu. FOTO: AP

Tuji mediji poročajo o poglobljeni raziskavi neodvisnega ruskega medija Verstka. V poročilu z naslovom Kako je Putin zasovražil Ukrajino novinarji, ki ne podpirajo ruske agresije, predstavljajo možne vzroke za začetek vojne v nekdanji članici Sovjetske zveze. Ob tem kot svoje vire navajajo nekdanje in aktualne uradnike ruske ter ukrajinske vlade.

Med drugim v poročilu razkrivajo, da naj bi ruski predsednik napad začel načrtovati že več kot eno leto pred dejanskim začetkom vojne. Poročevalec iz Kremlja Ilya Zhegulev, ki piše tudi za britansko agencijo Reuters, je novinarjem Verstke dejal, da je bil Putinu pri načrtovanju v veliko pomoč njegov zvesti kolega in prijatelj Viktor Medvedčuk. Skupaj naj bi se za napad Kijeva odločila že med februarjem in marcem 2021. 

Medvedčuk je proruski ukrajinski oligarh, ki ga je Kijev med izmenjavo ukrajinskih in ruskih zapornikov lanskega septembra poslal v Rusijo. Kijev mu je zaradi javnega podpiranja Rusije odvzel ukrajinsko državljanstvo. 68-letnik in Putin sta že dalj časa tesno povezana. Domneva se, da je Putin boter njegove najmlajše hčerke.
Medvedčuk je proruski ukrajinski oligarh, ki ga je Kijev med izmenjavo ukrajinskih in ruskih zapornikov lanskega septembra poslal v Rusijo. Kijev mu je zaradi javnega podpiranja Rusije odvzel ukrajinsko državljanstvo. 68-letnik in Putin sta že dalj časa tesno povezana. Domneva se, da je Putin boter njegove najmlajše hčerke. FOTO: AP

Odločitev za napad naj bi vzklila zaradi odloka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega iz začetka leta 2021. Takrat se je namreč odločil sankcionirati tri televizijske programe, povezane s Putinovim kolegom Medvedčukom. Televizijski kanali 112 Ukrajina, NewsOne in ZIK so tako ostali brez svojega prostora na ukrajinskih televizijskih zaslonih. "Za Putina je bila to kaplja čez rob," poroča Verstka. Ruskega predsednika sta začeli gnati osebna zamera in želja po maščevanju, ki sta nazadnje tudi začeli vojno v Ukrajini, izpostavljajo v poročilu. 

Neodvisna ruska medijska organizacija Verstka je bila ustanovljena kmalu po začetku ruske agresije na Ukrajino, in sicer kot odgovor na omejitve glede poročanja in nestrinjanja s 'posebno vojaško operacijo'. 

Da se je Kremelj ravno zaradi ukinitve televizijskih programov odločil, "da se ne bo več zatekel k orodjem 'mehke moči'," so za poročilo potrdili tudi trije viri blizu ruskega predsednika, ki sicer ostajajo neimenovani. Prav tako je Zelenski ob izdaji odloka televizijske programe enačil z "izvajanjem proruske propagande" in "vmešavanjem v proces integracije Ukrajine v Evropsko unijo". 

Zelenski je nato marca istega leta Medvedčuka skupaj z ženo uvrstil na seznam ukrajinske varnostne službe za preiskovanje financiranja terorizma. Zaradi sankcij in preiskav naj bi zato Medvedčuk Putinu vse pogosteje poročal o 'protiruskih dejavnostih' na območju Ukrajine ter ga nagovarjal k začetku vojne. "Govoril je o ozemlju in zavajal Putina," so dejali viri blizu Kremlja. Ruski veljaki naj o navedbah ne bi dvomili, čeprav so bile te pristranske. 

Medvedčuk je proruski ukrajinski oligarh, ki ga je Kijev med izmenjavo ukrajinskih in ruskih zapornikov lanskega septembra poslal v Rusijo. Kijev mu je zaradi javnega podpiranja Rusije odvzel ukrajinsko državljanstvo. 68-letnik in Putin sta že dalj časa tesno povezana. Domneva se, da je Putin boter njegove najmlajše hčerke. 

Rusko obrambno ministrstvo se na povpraševanja tujih medijev ni odzvalo, prav tako o poročilu ne poročajo ruski državni mediji.