Tujina

Volitve na Nizozemskem: Rutteju se nasmiha nov mandat

Amsterdam, 17. 03. 2021 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.Š, STA
Komentarji
2

Na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem je po rezultatih vzporednih volitev jasno zmagala liberalna Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) pod vodstvom premierja Marka Rutteja. Prejela je okoli 23 odstotkov glasov in bo s 35 poslanci najmočnejša stranka v parlamentu, Rutte pa bo najverjetneje že četrtič prevzel vodenje vlade.

Mark Rutte naj bi se veselil nove volilne zmage.
Mark Rutte naj bi se veselil nove volilne zmage. FOTO: AP

Na drugo mesto naj bi se presenetljivo uvrstila levosredinska stranka D66, ki je bila že doslej v vladni koaliciji. V 150-članskem parlamentu bo imela 27 poslancev, kar je kar osem več kot doslej.

D66 je tako z drugega mesta izrinila desničarsko in protimigrantsko Svobodnjaško stranko pod vodstvom Geerta Wildersa, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je opravila televizija NOS.

Skupaj se je v parlament uvrstilo kar 17 strank. Med njimi tudi tri skrajno desne stranke, ki bodo imele skupaj kar 27 poslanskih sedežev, občutno več kot so jih osvojile na zadnjih volitvah leta 2017. Levičarske stranke, socialdemokrati, socialisti in zeleni so na drugi strani v primerjavi s položajem izpred štirih let precej izgubili. Nekaj manj glasov so dobili tudi krščanski demokrati (CDA).

Ni pa še jasno, ali je dosedanja vladna koalicija med Ruttejevo VVD, CDA, D66 in manjšo Krščansko unijo zbrala dovolj glasov za nadaljevanje dela.

Volitve na Nizozemskem so sicer zaradi pandemije covida-19 potekale kar tri dni in pod strogimi varnostnimi ukrepi na voliščih. Ta so uredili v številnih šotorih, cerkvah, gledališčih in celo na pokopališču, da so lahko ohranjali razdaljo med ljudmi. Na volitvah je lahko sodelovalo 13 milijonov Nizozemcev.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
18. 03. 2021 10.44
+3
Marsikaj človek ne ve, dokler ne zapišejo naši mediji "pa to je normalno v EU"...Na Nizozemskem so v izobraževalni program uvedli štiri popolnoma gole osebe, ki razkazujejo in opisujejo svoje genitalije... Zato, ekshibicionisti, migrirajte... V Belgiji pa celo objavijo seks v živo, da učijo otroke, kako se to dela.. Sedaj bomo videli, ali bo Nizozemski pastor s 100.000 podpisi peticije to zaustavil... Hja, imate pa vse ameriške "zvezdnice" dnevno na voljo. Zaenkrat....
Build NEK2
18. 03. 2021 10.04
+2
nisem vedel, da je nizozemcev 13 mio...