Tujina

S pomočjo podcasta nekdanjega ragbi igralca obsodili za umor žene

Sydney, 02. 12. 2022 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Avstralec, ki je zaslovel na priljubljenem kriminalističnem podcastu, je bil obsojen na 24 let zapora zaradi umora svoje žene. Sicer je obsodba nastopila po desetletjih ugibanj, kje se nahaja Lynette Dawson, ki je izginila leta 1982. Dawson se sicer izreka za nedolžnega. V veliko pomoč pri obsodbi je bil novinar Hedley Thomas, ki se je v svojem podcastu aktivno ukvarjal z izginotjem ter tudi podal dokaze za odprtje ponovne preiskave.

Nekdanji učitelj v Sydneyju in zvezda ragbi lige Chris Dawson je bil obsojen na 24 let zapora zaradi umora svoje žene Lynette, s čimer se je končalo desetletje trajajoče iskanje njenega morilca. Sodnik je 74-letniku, ki je slabega zdravja, dejal, da bo "verjetno umrl v zaporu". Šele avgusta 2040 bo namreč prvič upravičen do pogojnega izpusta po 18 letih zapora, takrat bo pa star že 92 let. "Zavedam se, da je neizogibna možnost, da bo gospod Dawson verjetno umrl v zaporu," je dejal sodnik Ian Harrison.

Dawsonu, nekdanjemu prvoligašu za moštvo Newtown Jets v tekmovanju v ragbi ligi NSW, se je zdravstveno stanje poslabšalo, kazal je tudi znake kronične travmatične encefalopatije, degenerativne možganske bolezni, za katero pogosto trpijo ljudje, ki utrpijo poškodbe glave pri igranju kontaktnih športov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lynette Dawson je januarja 1982 izginila iz zakonskega doma v Sydneyju, stara 33 let. Kljub obsežnim policijskim preiskavam njenega trupla niso nikoli našli. Umor naj bi se zgodil zaradi nezvestobe, Dawson je namreč imel razmerje z dijakinjo, ki je bila tudi varuška njegovega otroka.

Podcast The Teacher's Pet je igral pomembno vlogo pri preiskavi in kasnejši obsodbi

Avstralec je bil priljubljena tema serije raziskovalnih podcastov pod imenom The Teacher's Pet, novinarja Hedleya Thomasa. Ta je namreč preiskoval izginotje Lynette Dawson, podcast pa je spodbudil ponovno preiskavo. Dawson se je sicer pritožil, da zaradi podcasta ne more imeti poštenega sojenja.

Podcast je raziskoval podrobnosti o poroki Lynette s Chrisom, njenem izginotju, zunajzakonski zvezi med njenim možem in šestnajstletno šolarko, trditvah o spolni zlorabi med učitelji in učenci, o napakah v policijski preiskavi ter o nepripravljenosti javnega tožilstva, da znova zažene preiskavo ter obtoži Chrisa Dawsona. Podcast je igral ključno vlogo pri celotnem izginotju, brez novinarjevih dokazov bi namreč stežka dokazali krivdo Dawsonu, saj je policija preiskavo vmes že zaprla.

Thomas je dejal, da ga je že od samega začetka presenetilo, kako absurdna je bila zgodba, ki jo je napletel Dawson. "Mlado mamo, ki je bila predana svojim hčerkam, so opisali kot žensko, ki ji ni mar zanje, ki je preprosto pobegnila ... Medtem ko je njen mož vzdrževal to razmerje s šolarko, ki je bila polovico mlajša od njegove žene," je dejal.

Po besedah Dawsona je Lynette odšla le z nekaj oblačili. Brez kovčka, nakita, niti svojih kontaktnih leč ni vzela, kontaktirala pa naj ne bi nikogar, le svojega moža. Thomas je preiskavo vzel v svoje roke, govoril je z njihovimi družinskimi prijatelji, sosedi, družino ter tudi najstniško ljubimko. Podcast opozarja na nedoslednosti v Dawsonovih izjavah in vključuje špekulacije o tem, kako bi se lahko znebil trupla svoje žene. Serija podcastov je zasedla vrhove lestvic po vsem svetu, Thomas pa je za svoje delo prejel veliko nagrad.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vrhovnem sodišču je Dawson svojo obsodbo sprejel v tišini in sam. Sodnik je na sodišču dejal, da je Dawson ubil svojo ženo zaradi "sebičnih in ciničnih namenov," da bi lahko nadaljeval svoje razmerje.

"Lynette Dawson je bila brezhibna in si ni zaslužila svoje usode ... Nič hudega ni slutila."

V štirih letih so bile sprožene tri ločene policijske preiskave, toda šele leta 2018 je bil Dawson aretiran, tokrat pa še obsojen zaradi umora svoje žene.

"Chris Dawson je zavrgel svojo ženo, njegova družina pa je ni marala. Od danes želimo, da se je spominjate kot Lynette Joy Simms," je dejal njen brat Greg Simms. Nobena kazen nikoli ne more biti dovolj dolga za tako dejanje, je dejal Simms in dodal da upa, da bo Dawson živel dolgo življenje, da lahko prestane svojo kazen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Res nismo verjeli, da bo ta dan kdaj prišel. Zdaj moramo poiskati Lyn in jo pokopati," je povedal, vendar ne pričakuje, da bo Dawson kdaj koli razkril lokacijo njenega trupla.

Med sojenjem je Dawson zanikal, da bi imel kar koli opraviti z ženinim izginotjem, in trdil, da je zapustila njega in njuna dva otroka, verjetno zato, da bi se pridružila verski skupini. A zaman, sodnik Harrison je pojasnil, da so dokazi proti Dawsonu "zelo prepričljivi". Dawson naj bi bil tudi obseden s svojo najstniško ljubimko in za njo bi storil vse. Postajal je vse bolj obupan, ker ga je želela najstnica zapustiti, če se ne bi ločil. 

Sojenja se je udeležila tudi hčerka Lynette in Chrisa, Shanelle Dawson in rotila svojega očeta, naj razkrije lokacijo trupla njene pokojne mame. Shanelle je imela komaj štiri leta, ko je njena mama izginila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Noč, ko si odstranil našo mamo iz naših življenj, je bila noč, ko si uničil moj občutek varnosti in pripadnosti," je rekla. "Zakaj se nisi ločil od nje, naj jo obdržijo tisti, ki jo imajo radi in potrebujejo?"

Dawson sicer še naprej vztraja pri svoji nedolžnosti, njegov odvetnik Greg Walsh pa je dejal, da se bo pritožil na obsodbo. "Lynettina družina je izgubila sestro, hčerko in mamo. Kar zadeva gospoda Dawsona, ve, da bo po vsej verjetnosti preostanek svojega življenja preživel v zaporu."

Dawsonova pravna ekipa trdi, da ni ubil svoje žene, ona naj bi moža zapustila zaradi nezvestobe, prav tako naj bi se večkrat po izginotju pogovarjala po telefonu. Sodnik je te razlage zavrnil in ugotovil, da je Dawsonova krivda brez dvoma edini razumni sklep, ki ga je mogoče pridobiti iz neposrednih dokazov. Dawson je trenutno v zaporu Silverwater, kjer so ga drugi zaporniki že ustrahovali. Grozili so mu z umorom in ga tako psihično kot fizično maltretirali.

Posebno priznanje družini Lynette Dawson je dal poveljnik oddelka za umore Danny Doherty. "Družina in prijatelji Lynette Dawson nikoli niso obupali, oni so bili gonilna sila tega," je pojasnil. Prav tako je dodal, da bo njen primer ostal odprt, dokler ne najdejo njenega trupla.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
02. 12. 2022 10.27
+1
Ali je Dawsonova krivda SKLEP, kakor piše, izpeljan pod pritiski, ali pa so dokazi konkretni, saj razen PODCASTA, se drugega ne navaja niti ne omenja.