Tujina

S sklenitvijo partnerstva z rudnikom si je Tesla zagotovila dolgoročno oskrbo z nikljem

Noumea, 05. 03. 2021 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtomobilska družba Elona Muska je sklenila, da bo vstopila v partnerstvo z rudnikom niklja Goro na otoku Nova Kaledonija. Za to potezo so se odločili zaradi naraščajoče zaskrbljenosti glede zalog niklja v prihodnosti.

Nova Kaledonija, francosko čezmorsko ozemlje v jugozahodnem Tihem oceanu, ki turiste z vsega sveta privablja s peščenimi plažami in sinje modrim morjem, pa je ustanovitelja Tesle prepričala z rudnikom niklja. Pacifiški otok je četrti največji proizvajalec te kovine. Nikelj v večjih količinah med drugim pridobivajo še v Rusiji, Kanadi in Indoneziji. S porastom števila  električnih vozil se je povečalo tudi povpraševanje po omenjeni kovini, saj je ta potrebna za litij-ionske baterije, ki pogajanjo električne avtomobile.

"Nikelj je naša največja skrb, saj ga za povečanje proizvodnje litij-ionskih celic potrebujemo veliko," je že prejšnji mesec dejal Musk.

"Nikelj je naša največja skrb, saj ga za povečanje proizvodnje litij-ionskih celic potrebujemo veliko," je dejal Musk.
"Nikelj je naša največja skrb, saj ga za povečanje proizvodnje litij-ionskih celic potrebujemo veliko," je dejal Musk. FOTO: Dreamstime

Ogromne zaloge niklja na Novi Kaledoniji so ključne za tamkajšnje gospodarstvo, rudnik Goro na jugu otoka pa ima potencial, da postane eden največjih svetovnih proizvajalcev niklja. Decembra sta ga lastnika – brazilski rudarski velikan Vale in država Francija – poskušala prodati švicarskemu trgovcu z blagom Trafigura.

Prebivalci so bili tako jezni zaradi izgube lokalnega lastništva in nadzora, da je to sprožilo propad vlade Nove Kaledonije in povzročilo stavko delavcev. Po novem dogovoru, ki so ga v četrtek sklenile neodvisne skupine, zveste stranke in avtohtoni Kanaki, bodo rudnik prodali konzorciju, ki zdaj vključuje zaposlene in tri pokrajine. Trafigura bo imela le 19-odstotni delež.

V skladu s sporazumom bo podjetje Tesla sodelovalo v "tehničnem in industrijskem partnerstvu", da bi pomagalo pri optimizaciji procesa in trajnostnem razvoju, surovino pa bo uporabljalo za proizvodnjo baterij. Njegovo vodstvo bo opravljalo tudi vlogo tehničnega svetovalca pri načrtovanju in izboljševanju proizvodnega procesa.

Pri podjetju Vale so dejali, da bo dogovor "omogočil nadaljevanje procesov s trajnostnim razvojem, ohranjanjem delovnih mest in zagotavljanjem stabilnega gospodarstva v državi". 

Koronavirus pasica november

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
07. 03. 2021 13.06
+1
Nova Kaledonija, a sedaj vam iz riti raste Zokofonija?
Alojz69
05. 03. 2021 18.24
+3
Ta okoljevarstvena sekta se boji narave v isti sapi pa govori o okolju in njeni zasciti...tist ki ve kako tako pridobivanje niklja in drugih materijalov za baterije zgleda mu bo postalo slabo...da o onasnezevanju niti ne govorimo...in kje je elektro infrastruktura ki ze zdaj ne zdrzi obremenitev ker veter ne piha zmerom in sonce prav tako ne sije 24 ur in to vsak dan
CelindaAndre
05. 03. 2021 16.47
+10
Čudno, da podpirajo energetsko požrešno, po porabi katastrofalno, ekonomsko neučinkovito potratno in izredno okolju škodljivo, da ne rečem strupeno Električno konzervo kot ekološki Oh i Sploh..
ForeverDamned
05. 03. 2021 16.57
-8
LuckyBastardo
05. 03. 2021 16.45
+10
Spet bo izkoristili sirote za rudarjenje. Da ne govorim o ekološki katastrofi
mferk1
05. 03. 2021 16.24
+14
Upam, da bodo ustvarjeni dobri delovni pogoji in pošteno plačilo. Verjetno se to ne bo zgodilo ampak upanje umira zadnje. No ja, bo vsaj Greta vesela, da vozimo električne avtomobile, čeprav se ne zaveda, da trenutno kopljejo nikelj in kobolt otroci stari tudi do 12 let. Seveda tega ne veš, če živiš v sanjskem svetu.
pijanec22
05. 03. 2021 16.28
-7
Seveda, v Franciji kopljejo 12 letniki. Ceepec.
mferk1
05. 03. 2021 17.35
+3