27°C

Rusija razgalila novo bojno letalo šah mat

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA / Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
40
Rusija je predstavila novo bojno letalo proizvajalca Suhoj. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob predstavitvi letala, ki so ga poimenovali šah mat, dejal, da v Rusiji ni ničesar primerljivega z njim. Letalo so predstavili na sejmu letalske industrije v okolici Moskve. Gre za peto generacijo radarsko nevidnih letal, napovedali pa so ga kot celovito novo vojaško letalo. V serijsko proizvodnjo bo šlo v prihodnjih letih.

O podobi in zmogljivostih letala se je v ruski in svetovni javnosti dolgo časa ugibalo. Prav tako ni bilo jasno, ali gre za pravo letalo ali pa zgolj za maketo. Pod eno od slik do nedavnega še neznanega letala je podjetje Rostec celo napisalo: "Bi me radi videli golega?" Na današnjem sejmu letalske industrije pa so ga naposled razgalili.

PREBERI ŠE
'Bi me radi videli golega?' Prve slike skrivnostnega ruskega letala

Vladimir Putin je danes dejal, da ga je še težje zaznati na radarjih in da ima zelo dobre zmogljivosti letenja. Šah mat so oblikovali kot cenejšo različico ruskega bojnega letala Su-57, zaradi česar ga bodo lažje prodajali.

Po podatkih stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega inštituta (Sipri) je Rusija med letoma 2016 in 2020 dobavila petino vsega orožja na svetu. S tem je na drugem mestu pred Francijo in Nemčijo ter za ZDA.

Rusija je v zadnjem času okrepila razvoj orožja. Obrambno ministrstvo je danes med drugim govorilo o uspešnem testu hipersonične vodene rakete, ki naj bi dosegla hitrost do 8500 kilometrov na uro. Izstrelili so jo danes z ladje v Belem morju, zadela pa je približno 350 kilometrov oddaljeno tarčo na obali Barentsovega morja.

Koronavirus pasica nova