Tujina

Šanghaj previdno odpravlja ukrep strogega zaprtja mesta

Šanghaj, 20. 04. 2022 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec, STA
Komentarji
4

Kitajsko velemesto Šanghaj nadaljuje sproščanje strogih ukrepov za omejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, čeprav število smrtnih žrtev covida narašča. Pristojni še naprej evidentirajo po več tisoč novih primerov okužbe na dan.

Šanghaj je življenje večine svojih prebivalcev – teh je približno 25 milijonov – prejšnji mesec omejil na njihove domove, saj se je soočil z najhujšim izbruhom novega koronavirusa doslej.

Po besedah britanskega BBC je to prvič, da je kitajska metropola uvedla tako stroge omejitve – do zadnjega trenutka je namreč imela bolj sproščena pravila kot druga kitajska mesta.

A mestne oblasti s strogimi omejitvami niso ustavile širjenja različice omikron – od začetka marca so pristojni uradno potrdili že več kot 400.000 okužb.

Samo danes so našteli več kot 18.000 novih, večinoma asimptomatskih primerov. Umrlo je še sedem ljudi, večinoma starejših od 70 let in s pridruženimi boleznimi. Skupno so doslej evidentirali 17 smrti.

Najstrožjo obliko zaprtja odpravili za še štiri milijone prebivalcev

Mestne oblasti so danes še sporočile, da so najstrožjo obliko zaprtja odpravile za še štiri milijone prebivalcev. Doslej so dovoljenje, da zapustijo domove, izdali skupno 12 milijonom ljudem, številni pa ob tem še naprej ostajajo omejeni na svoje stanovanjske komplekse.

Zaradi gospodarske škode, ki je nastala zaradi strogega ukrepa zaprtja mesta, so oblasti obenem sestavile seznam ključnih podjetij, ki lahko nadaljujejo proizvodnjo. Na listi se je znašlo več kot 600 družb, med drugim znova obratuje tovarna ameriškega velikana električnih avtomobilov Tesla.

Jezni prebivalci se pritožujejo zaradi pomanjkanja hrane, neustreznih medicinskih zalog, omejitev gibanja, množičnega testiranja

Čeprav je izbruh v Šanghaju majhne razsežnosti v primerjavi z drugimi deli sveta, kjer se navajajo na življenje z novim koronavirusom, je postavil na preizkušnjo neprilagodljiv in strog kitajski odziv na epidemijo covida-19 ter ponudil redek vpogled v nezadovoljstvo med ljudmi, ki jezo med drugim izražajo na družbenih medijih.

Ljudje so namreč zaprti v svojih domovanjih, večina pa mora naročati hrano in vodo ter čakati na vladne dostave zelenjave, mesa in jajc. Videoposnetki, ki jih prebivalci delijo na družbenih omrežjih, kažejo, kako se jezni pritožujejo zaradi pomanjkanja hrane in neustreznih medicinskih zalog, poroča BBC.

Po njihovih navedbah je to prva izkušnja Šanghaja z zaprtjem po vsem mestu. Pred tem je naraščajoče število okužb krotil z manjšimi lokalnimi zaporami. To je pomenilo, da so bili zaprti posamezni stanovanjski kompleksi – v vsakem je bilo več sto ljudi – namesto celotnega mesta.

Nekaj časa je bilo videti, da ta metoda deluje. Tudi ko se je število primerov marca 2021 povečalo na skoraj 1800, Šanghaj ni uvedel popolne zapore, piše BBC.

Za primerjavo, mesto Šjan, v katerem živi skoraj 13 milijonov ljudi, se je decembra 2021 v celoti zaprlo po manj kot stotih primerih. Mesto Judžov pa je v provinci Henan po samo treh potrjenih primerih covida-19 uvedlo omejitev gibanja za več kot 1,1 milijona ljudi, še pojasnjuje BBC.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš Hartner
20. 04. 2022 19.13
+4
Asimptomatski primeri, hahahaha! Nikoli se ne naveličajo nebuloz!
Venamian-the one
20. 04. 2022 18.26
-1
To nas čaka usje!! noah harari pravi,da smo ena zadnja generacija homo sapiens!! half machine half human...
no-future
20. 04. 2022 17.34
+4
Tej so tudi psihopati
Militos
20. 04. 2022 17.12
+1
Kot v filmu - grozljivki seveda.