Tujina

EU soglasno sprejela sveženj sankcij proti Rusiji, nove sankcije naznanil tudi Biden

Washington, Pariz, 22. 02. 2022 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Hacler, Urša Zupan, STA
Komentarji
1897

Članice EU so dosegle soglasen dogovor o sprejetju svežnja sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti proruskih separatistov v Donecku in Lugansku na vzhodu Ukrajine. Ta sveženj bo močno bolel Rusijo, je poudaril Josep Borrell. Ameriški predsednik Biden pa je sporočil, da ZDA v odgovor na zaostrovanje razmer na vzhodu Ukrajine zaradi dejanj Rusije uvajajo nove sankcije, ki bodo daljnosežnejše od tistih leta 2014, ko si je Rusija prisvojila ukrajinski polotok Krim. Med drugim je naznanil blokado dostopa Rusije do zahodnih finančnih trgov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na dogajanje v Ukrajini
    05:10
    Iz 24UR: Odzivi na dogajanje v Ukrajini
  • Iz 24UR: Posledice konflikta
    02:00
    Iz 24UR: Posledice konflikta
  • Iz SVETA: Ostre sankcije proti Rusiji
    04:00
    Iz SVETA: Ostre sankcije proti Rusiji

Sveženj sankcij EU proti Rusiji vključuje sankcije za posameznike, tudi ruske poslance, in pravne osebe, ki spodkopavajo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, nanašajo se na gospodarske odnose med Luganskom in Doneckom ter EU ter na zmožnost dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov, je povzel visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Parizu.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina po njegovih besedah ni na kazenskem seznamu. Vselej je vprašanje, kako stopnjevati odziv, vselej je treba premisliti o pravem ravnotežju in potrebi po rezervi, je pojasnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila odločitev o sankcijah in napovedala, da ga bodo hitro dorekli. Sankcije naj bi bile po neuradnih napovedih uveljavljene najpozneje v 48 urah.

Transparent na ukrajinski ambasadi v švicarskem Bernu
Transparent na ukrajinski ambasadi v švicarskem Bernu FOTO: AP

Kot sta že dopoldne v skupni izjavi napovedala von der Leynova in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, sveženj vključuje sankcije proti posameznikom in podjetjem, vpletenim v priznanje neodvisnosti proruskih separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine. Pri sankcijah te vrste gre vselej za zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v unijo.

Sankcije vključujejo tudi ruske banke, ki financirajo rusko vojsko in prispevajo k destabilizaciji. Poleg tega se prepoveduje trgovina med Luganskom in Doneckom ter EU, kot v primeru Krima po njegovi priključitvi Rusiji leta 2014, je povedala predsednica komisije. Sankcije po njenih besedah tudi omejujejo zmožnost dostopa ruskih oblasti na evropske kapitalske in finančne trge."Kremlju bomo karseda otežili izvajanje agresivne politike," je poudarila.

Sveženj po besedah Borella vključuje tudi odločitev Nemčije, da ustavi projekt Severnega toka 2. Predsednica komisije, sicer Nemka, je izpostavila, da je odločitev nemške vlade vsekakor pravilna. "Severni tok 2 je treba oceniti v luči varnosti energetske dobave celotni Evropi, ker ta kriza kaže, da je Evropa še vedno preveč odvisna od ruskega plina. Diverzificirati je treba dobavitelje in množično vlagati v obnovljive vire," je povedala.

Današnje ukrepanje unije je po besedah von der Leynove odziv na rusko agresivno obnašanje. Če bo Rusija še naprej zaostrovala krizo, ki jo je ustvarila, je unija po njenih besedah pripravljena na nadaljnje enotno in hitro ukrepanje.

Sankcijam unije proti Rusiji se je pridružila tudi Norveška, ki sicer ni članica EU. "Razmere v Ukrajini so dramatične. Pomembno je, da se odločno odzovemo na to, kar se je zgodilo včeraj," je v Oslu dejal norveški premier Jonas Gahr Store, preden je odpotoval na pogovore v Bruselj. Povedal je še, da bo Norveška v drugi polovici marca gostila vajo Nata, kot je bilo načrtovano. Na njej naj bi sodelovalo približno 35.000 vojakov iz 28 držav. Kot je pojasnil, so Rusijo o vajah obvestili ter jo pozvali, naj nanje v skladu z običajno prakso pošlje opazovalce. 

Biden naznanil nove sankcije: To je začetek ruske invazije na Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer kmalu zatem, ko je Putin priznal neodvisnost separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk, uvedel sankcije proti vsem, ki bodo tam opravljali kakršne koli transakcije. "Podpisal sem izvršni ukaz, da bi Rusiji preprečil, da z ostrim kršenjem mednarodnega prava profitira. Nadaljujemo pogovore z zavezniki, partnerji in Ukrajino o nadaljnjih korakih," je zapisal na Twitterju in priložil fotografijo podpisovanja.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bela hiša pa je izdala sporočilo za javnost: "Prepovedano je vlaganje v ukrajinski regiji pod nazivom Doneck in Lugansk," so poudarili. Bidnove sankcije prepovedujejo nove investicije v separatističnih regijah, uvajajo prepoved izvoza v ZDA iz omenjenih regij, pa tudi izvoza iz ZDA, prepoved vseh vrst finančnih transakcij in zamrznitev premoženja omenjenih regij in posameznikov iz omenjenih regij v ZDA, kot bo določilo ministrstvo za finance ZDA. Uvaja se še prepoved vstopa v ZDA osebam, ki jih bosta izbrala State Department in ministrstvo za domovinsko varnost. 

Pozneje je Biden v nagovoru iz Bele hiše napovedal sankcije proti dvema ruskima finančnima ustanovama - Ruski državni razvojni korporaciji (VEB) in vojaški banki - ter sankcije na ruski državni dolg. Slednje pomeni blokado ruskega dostopa do mednarodnih finančnih trgov in to, da Rusija ne bo več mogla izdajati oziroma financirati svojega dolga. Sankcije bodo ZDA uvedle tudi proti pripadnikom ruske elite in njihovim družinam. Pri tem Biden ni omenil, ali bodo sankcije uvedli tudi proti Putinu. "Kot sem obljubil, plinovod Severni tok 2 ne gre naprej," je dejal in dodal, da imajo ZDA pripravljenih še več ukrepov.

"Če bo (Putin) nadaljeval, smo pripravljeni nadaljevati s sankcijami. Kdo v božjem imenu mu je dal pravico, da razglaša nove države? To je brezobzirna kršitev mednarodnega prava," je dejal ameriški predsednik. Sam verjame, da Putin postavlja "temelje", da bi šel veliko dlje in s silo zavzel še več ukrajinskega ozemlja. "To je začetek ruske invazije na Ukrajino," je ocenil.

"Pred več kot mesecem sem mu povedal naravnost v obraz, da bomo ukrepali v trenutku, ko se pomakne v Ukrajino. To je brez vsakega dvoma sedaj storil. Prvi sveženj sankcij je odgovor na to, kar se je zgodilo včeraj," je še dejal in napovedal napotitev dodatnega števila ameriških vojakov v Estonijo, Latvijo in Litvo. "Naj bom jasen – to so obrambne poteze z naše strani. Ne nameravamo se boriti z Rusijo, vendar obljubljamo, da se bomo držali zavez in branili vsak centimeter ozemlja zveze Nato."

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Kljub novim sankcijam in obsodbam ruskega početja je Biden na koncu nastopa, po katerem ni sprejemal vprašanj, pustil odprto možnost za nadaljevanje diplomacije. Konec tedna je predvideno srečanje ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in državnega sekretarja Antonyja Blinkna, po katerem je načelna možnost tudi za vrh Biden-Putin."Še je čas za odvrnitev najhujšega scenarija. ZDA so skupaj z zavezniki odprte za diplomacijo, če bo resna. Rusijo bomo sodili po dejanjih, ne besedah. Karkoli bo storila naprej, bomo odgovorili z enotnostjo, jasnostjo in prepričanjem," je dejal.

Ponovno je priznal, da bodo ceno plačali tudi ameriški potrošniki v obliki višjih cen energije. "Moja vlada uporablja vsa sredstva, ki so ji na razpolago, da zaščiti podjetja in potrošnike pred višjimi cenami. Ukrepal bom tako, da bo bolečina sankcij usmerjena v rusko ekonomijo, ne našo."

Britanci nad banke in oligarhe

Uvedbo sankcij je "zaradi grobe kršitve mednarodnega prava" napovedal tudi britanski premier Boris Johnson.  Sankcije Velike Britanije zajemajo pet ruskih bank in tri bogate posameznike. Navedel je, da je vse premoženje, ki ga imajo na Otoku, zamrznjeno, prepovedano jim je poslovanje na Otoku, posameznikom pa je tudi prepovedan vstop v državo, piše Guardian. 

Nevladna organizacija Transparency International ocenjuje vrednost nepremičnin, ki so v Združenem kraljestvu v lasti ruskih državljanov, obtoženih korupcije ali povezav s Kremljem, na 1,5 milijarde funtov (1,8 milijarde evrov). Približno dve tretjini tega premoženja sta sicer v davčnih oazah v britanskih odvisnih ozemljih, kot so npr. Britanski Deviški otoki in otok Man.

Kot navaja Sky News, gre za brata Igorja in Borisa Rotenberga ter Genadija Timčenka. Brata Rotenberg sta lastnika skupine SGM, ki je specializirana za gradnjo velikih infrastrukturnih sistemov za transport nafte in plina. Oba sta blizu Putinu. Timčenko pa velja za enega vplivnejših ljudi v Rusiji in je že od leta 2014 pod ameriškimi sankcijami. 

Seznam sankcij je objavljen na uradni spletni strani britanske vlade, piše Reuters." Ampak bo to najbrž šele prvi sveženj, saj mislimo, da bo Rusija nadaljevala svoje iracionalno vedenje,"  je dejal Johnson. 

Johnson je po kriznem srečanju na Downing Streetu zgodaj zjutraj napovedal, da bodo britanski povračilni ukrepi usmerjeni v "ruske gospodarske interese, ki podpirajo ruski vojni stroj". "Rusijo bodo (gospodarske sankcije) zelo močno prizadele in v primeru invazije bomo naredili veliko več," je napovedal Johnson, ki je odločitev Putina o priznanju neodvisnosti dveh samooklicanih separatističnih republik na vzhodu Ukrajine označil za uvod v veliko ofenzivo.

Britanska vlada je zavzela ostro stališče do Moskve v krizi zaradi Ukrajine, hkrati pa je deležna obtožb, da si je leta zatiskala oči pred izvorom ruskega denarja, ki priteka v London. Ruski oligarhi imajo pomembno premoženje in nepremičnine v prestižnih soseskah britanske prestolnice, ki jo imenujejo tudi "Londongrad".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1897)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.
26. 02. 2022 20.33
Ameri v imenu "demokracije" ,ki je prefinjena kako z vojnami ali netenje le teh delajo iz sebe rešitelja. Potem pa, ko si dosegel stopnjo uničenja nudijo razne pomoči, ki te peljejo v ekonomsko odvisnost, saj pomoči niso zastonj! Zanimiva demokracija ni kaj. Jaz bi rekel da temelji na sužnjelastniških odnosih!!! Najprej te pomagajo razbit in skoraj uničit potem jim pa plačuj... zakaj že? Le kdaj bodo ljudje spoznali lažno demokracijo?
Mr.
26. 02. 2022 20.34
Ne bi se čudil, da je tiha diplomacija med Rusijo in ZDA delala z roko v roki!!
MTM AUDI
25. 02. 2022 17.53
Prazne besede zdaj se Rusijo vprasa vse !!!!!
Curie
25. 02. 2022 16.45
+1
Kaj ko bi se Bidnu oz. njegovim predhodnikom dalo sankcije pri vseh vojnah, ki jih je sprožil.
Vakcinar
24. 02. 2022 17.12
+0
A se hecate, sankcije? Marš tja branit Ukrajince, če si jih že uspel naperit proti Rusom in za predsednika nastavit komedianta.
Rains
24. 02. 2022 15.47
-2
Rusi ne morejo diktirat kako se odloča in kam se včlanja neka suverena država. Dokjer Rusiji ni nihče napovedal vojne nimajo pravice rožljati z vojsko. Putin hoče v Ukrajini na nasilen način zamenjat oblast. Ali si predstavljate, da bi EU ali Amerika vojaško napadla Belorusijo in poskušala na silo zamenjat oblast. Si predstavljate kako bi Rusija reagirala? Naši rusofili bi zagovarjali vojaško posredovanje. Zdaj ko pa to dela Rusija pred pragom EU naj bi bilo pa to normalno? NATO bi tukaj moral posredovat.
c00kies
25. 02. 2022 10.43
+2
Ker Amerika tega ni počela skozi svojo krvavo gverilsko zgodovino? Amerika to lahko počne, ker je pač Amerika a ne? Bluzator. Američani so že toliko oblasti strmoglavili po svetu da so tvoje izjave prav smešne.
Curie
25. 02. 2022 16.47
+1
Seveda lahko diktirajo, če so ogroženi. Kdo pa je USA, da bo diktirala, zakuhala in se umaknila, pri tem pa seveda služila z municijo.
OnOna
24. 02. 2022 12.16
-1
Nisem zagovornik Putina, vendar je njegovo stališče do Ukrajine popolnoma ustrezno. Enostavno ni kaj ugovarjati. Rusija je bila Ukrajini vedno prijazna, vedno je bila odprta, bratska in prijazna država. Od razpada ZSSR je Rusija vedno pomagala Ukrajini: ugodnosti, preference, viri, ki so se prodajali ceneje kot druge države, dajala donosna posojila. Rusija je Ukrajino obravnavala kot bratsko državo. In kako je Ukrajina odplačala? S tem, da je želela vstopiti v Nato, vojaško organizacijo, katere celoten raison d'etre je usmerjen v soočenje najprej z vzhodnim socialnim blokom, nato pa z Rusijo. To je prava izdaja, to je udarec v hrbet. Zakaj je Ukrajina želela ameriške vojaške baze na meji z Rusijo? Zakaj so v svoji državi pripravljeni postaviti ameriško orožje, usmerjeno izključno proti Rusiji? Nadalje, zakaj je bilo treba popuščati ukrajinskim nacionalistom? Tam ni več kot 20 % prebivalstva (skoncentriranega predvsem v zahodnih regijah, nekdanji Galiciji), ki ne želi imeti nič z "Moskovčani". Preostalih 80 % prebivalstva Ukrajine je za prijateljstvo in partnerstvo z Rusijo. Prepovedati ruski jezik (ki ga govori in misli 80% Ukrajine) je bila neumna politična napaka. Pravzaprav so želeli izvesti prisilno ukrajinizacijo celotnega PRO-ruskega prebivalstva. Želeli so milijonom Rusov odvzeti materni jezik in kulturo, jih iztrgati iz korenin in jih zapisati v novo državo, ki ni imela niti zgodovine in izvirne kulture. Zato je odtujitev ozemelj Ukrajine povsem naravna. Naravno in upravičeno. Škoda, da se vse tako izkaže, Bog vidi, da ruski ljudje nočejo te bratomorne vojne, a mi nimamo izbire. Upam, da bo ta vojna čim bolj humana do ukrajinskih vojakov....
graf
24. 02. 2022 14.28
+1
okupacija Ukrajine je zate "ustrezno stališče " kot praviš ? Razmisli če je vojna v EU v 21 stoletju ustrezna ...
55bojan
23. 02. 2022 21.41
+3
Medtem ko Putina skrbi o ruskih državljanih izven meja Rusije,mu Kitajci pridno obdelujejo zemljo na vzhodu!!!!!!!
graf
24. 02. 2022 14.29
+1
kar seješ to žanješ .ne more bit drugače ...
ARAMIS
23. 02. 2022 13.07
-2
Američani nimajo nobene pravice podučevati kogarkoli, ker so prvi uporabili atomsko bombo na Japonskem na civilnem prebivalstvu. Imajo trenutno zaprtih več ljudi kot Kitajska in Rusija skupaj. Amerika je moralno, duhovno, čustveno, mentalno in finančno bankrotirana.Sistemi ZDA/ZK (geopolitični, politični, družbeni in na nek način celo gospodarski) temeljijo na nenehnih lažeh, njihova družba pa je produkt tega. V smislu morale in vrednot so res pravi barbari.
Kollerik
23. 02. 2022 13.38
+3
Ti bo torej ne uporabil atomske bombe in bi poslal svojo vojsko v žrelo Japonske in njenih več kot 3 milijone (samo v prvi bojni črti) vojakov, pripravljenih do smrti braniti svojo domovino? Inteligenca na višku... :)
graf
24. 02. 2022 14.37
+1
lej Aramis , tvoje stališče odraža nepoznavanje zgodovine , nihče na nikogar rad ne meče bomb , a Japonci leta 1945 pod nobenimi pogoji niso želeli sprejeti predaje in končati vojno čeprav so bili vojaško gledano povoženi in vojna bi lahko še trajala in trajala ! Včasih se komu prav nič ne da dopovedat in Ameri so pač uporabili trši način dopovedovanja ... in končali vojno !
ARAMIS
23. 02. 2022 12.53
-2
Hunter Biden - Burisma MIO $$$$$$
Benjamin Jernej?i?
23. 02. 2022 10.49
+0
Eu,Rusija in Kitajska bi morali uvesti popolno blokado Amerike,...to bi bilo najbolj pošteno,da se jim dokaže da so največji drekači na svetu...brez nacističnega znanja bi se še zdaj igrali kavbojce in indijance...
graf
24. 02. 2022 14.47
+5
strinjam se s tabo da so drekači , ne maram Amerov zaradi njihove orožarske politike in vsiljevanje svoje volje povsod po svetu ... a po drugi strani imajo demokratično državo kjer lahko vsak ki želi kandidira na volitvah , na vseh volitvah imajo več kandidatov kjer lahko izbira vsak po svoji vesti ! Se ti zdi da je kaj od tega v Rusiji ? V Rusiji je avtokratski totalitaren režim kjer je prepovedano vse kar ni volji gologlavemu paranoiku v Kremlju , zdaj je pa z okupacijo Ukrajine sam razkazal vso pritlehnost in primitivnost ! Moral bi vedet da se z orožjem in na silo ne rešujejo problemi , kvečjemu se poglobijo ...
graf
24. 02. 2022 14.51
+1
še to : vsi tisti ki imate polne hlače če Rusija zapre plin , plin gre resda čez Rusijo , a marsikdo ne ve da je večina plina iz Kitajske in ne iz Rusije !
srebrnibreg
23. 02. 2022 10.19
+7
Kosovo je tudi bilo separatistično, ko se je odcepljalo od Srbije?
ronnie1
23. 02. 2022 14.01
+3
Srebrni ti ne razumeš! Ko se je Kosovo odcepljalo od Srbije je bila to demokratična volja ljudstva in NATO ter ZDA to podpirata. Zato so bombardirali Srbijo. V primeru Ukrajine pa gre za separatizem in potrebno je podpreti ozemeljsko celovitost in podpihovati vojno tisoče milj vstran od ZDA. Razumeš zdaj? Ob tem je seveda potrebno pozabiti, da je zahod zrušil proruskega predsednika Janukoviča in nastavil svoje marionete. Pozabiti je potrebno tudi, da je sedanje ukrajinsko vodstvo začelo zatirati večinsko rusko prebivalstvo v omenjenih pokrajinah ( ukinitev ruskega jezika kot uradnega, poučevanje v ukrajinščini in podobna nagajanja... ). Pozabiti je potrebno tudi, da je pred prepustitvijo omenjenih ozemelj Ukrajini s strani Hruščova bilo to vedno ozemlje Rusije in tudi takrat je bila Ukrajina del Sovjetske zveze in nikoli bilo mišljeno, da bi se kdaj odcepila, da je bila v Sevastopolu že od nekdaj glavno pomorsko oporišče in še in še.....
Curie
25. 02. 2022 16.52
+1
Važno, da je ZDA podpirala osamosvojitev Kosova potem je pa vse v redu.
AufbiksMB
22. 02. 2022 21.58
+0
Tale portal je res gnezdo izdajalcev in rusoljubov...se vidi kako imajo nekateri bedna zivljenja, da celo sovrazijo sistem in drzave, ki jim dajo kruh in svobodno zivljenje. Zakaj ne greste v Rusijo, ce je to perfektna drzava z perfektnim firerjem? V Rusiji bi vas za take besede ze zaprli, ce bi govorili proti lastnim zaveznikom in drzavi - Slovenija je EU in NATO. V Rusiji so ne dolgo nazaj sprejeli zakon, da te ze lahko obsodijo izdaje, ce napises v chatu nekaj proti drzavi ali predsedniku - to se trenutno najbolj izvaja na Krimu, kjer je martial law - Zato tudi vsaka ruska spletna stran v drzavni lasti shranjuje vse tvoje podatke, ko jo samo obisces...in vse aplikacije kot so WhatsApp, Facebook itd. morajo oddajati podatke o ruskih uporabnikih FSB-ju (ruska tajna sluzba, bivsi KGB). Na svobodnem zahodu ze vsak kekec brez izobrazbe lahko pljuva in zali nase drzave...in noben mu nic ne naredi in hvalijo dezele, kjer ni svobode. Morda bi res morali mogoce kaj po Putinu prevzeti, da bi streznili cepce na zahodu.
BildiTheEmperor
22. 02. 2022 21.59
-1
Izdajalec je ta ki je ljudi silil v cepljenje in jih zapiral!
nalijmo si čistega vina
22. 02. 2022 21.59
+5
BildiTheEmperor
22. 02. 2022 21.59
+1
Ne pa tisti ki mu je vseeno za odcepitev rusov
spider2050
22. 02. 2022 21.59
-4
spider2050
22. 02. 2022 21.59
-5
ARAMIS
23. 02. 2022 12.52
+2
Podložna Evropa naj se raje pazi ... "Morda je nevarno biti ameriški sovražnik, a biti prijatelj Amerike je usodno". Henry Kissinger
ronnie1
23. 02. 2022 14.10
+0
AufbiksMB; Vprašaj se komu najbolj koristi vojna v Ukrajini? Ukrajini ne, Rusiji ne, Evropi ne in tudi Sloveniji ne. ZDA in VB pa JA! Zato še nisem rusofil, če v dani situaciji sam in meni podobni zagovarjam(o) interese okolja in držav, ki geopolitično tako zaradi lege, kulture, ravnanj, načina življenja krivdi nastradajo, ne po svoji krivdi. In to zaradi ozkih interesov nekoga, ki tam nima kaj za iskati!
nalijmo si čistega vina
22. 02. 2022 21.58
+4
V Dobrovi pri maši župnik govori o Hingisovih valovih ! Da so na Inštitutu Jožef Štefan odkrili božanski delež . To jim je uspelo v 90 % . Kakšna zanimivost !! Od tu izvira ta Rovtarska ubogo borna umska rast . Iz ene strani jih tolčejo v uboge glavce bozoni , iz druge strani pa svetniški sij ( pleša ) princa teme . Tipična svečkarska zaplankanost . . .
AufbiksMB
22. 02. 2022 21.59
-3
Tole ni portal za dusevne bolnike in alkoholike, si se malo zmotil ;)
BildiTheEmperor
22. 02. 2022 21.57
+3
Kdor je Nemce doslej precenjeval. Najprej so zaprli jedrske elektrarne, sedaj si zapirajo dotok plina in premoga ....... . Ni čudno da so v dveh svetovnih vojnah zavozili. Ker jim še ni dovolj sedaj razmišljajo o obveznem cepljenju. 🤣🐑
AufbiksMB
22. 02. 2022 21.59
-3
Zato pa se Slovenci in Rusi selijo v Nemcijo...ker je menda tako super v Rusiji pod firerjem.
Kollerik
23. 02. 2022 13.40
Ovbezno cepljenje je dobra stvar, nemška penzija pa še bolj.
DEEP
22. 02. 2022 21.57
+2
Iz pouzdani virov, mali firer brez pancirke ni na stranišče ne gre, očitno ga imajo "prijatelji" na mušici!
AntiFarseloncek
22. 02. 2022 21.57
+2
Ful se rusi sekirajo. pac bodo zime hladnejse, kdor bo mel denar pa se bo grel z ameriskim plinom
Priap
22. 02. 2022 21.56
+3
Lepo smo preusmerili pozornost iz KORONA PREHLADA na krizo v UKRAJINI. Folk pa bo pokrepal kot podgane v roku par let. Vse po planu...
SnowmanR
22. 02. 2022 21.56
+8
Gremo Rusija, do Londona 👋👋👋🇷🇺🇷🇺🇷🇺
Janez Francl
23. 02. 2022 11.20
Ni treba do Londona , samo naj ponovijo vajo !
marston
22. 02. 2022 21.55
+5
Amerika je dosegla svoje, nemci so ustavili severni tok, kar je osnovni cilj Amerike. prodajali nam bodo svoj plin po trojni ceni. Putin pa nima.namena ustavit dobav. eu je suženj Amerike. še vedno pod okupacijo....a Kosovo je pa bilo lahko priznano kot država? najbolj bodo sankcije čutili Evropejci...
ap100
22. 02. 2022 21.54
+1
ukrajina obstaja in bo obstajala seveda v malo manjših mejah kot včeraj in enako bo v prihodnostgi manjša tudi rusaija- vsi imajo pravico samoodločbe če se jih nabere dovolj veliko in 2 mio je dovolj veliko