Tujina

Svet se odziva na trgovinski dogovor o brexitu

London, 24. 12. 2020 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
29

Le nekaj dni pred iztekom roka je bil sklenjen dolgo pričakovani dogovor o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in EU. Nekdanji britanski premier Cameron pravi, da Britanci to težko leto končujejo s pozitivno novico, predsednik Evropskega parlamenta pa, da bosta obe strani še naprej delili skupne vrednote in interese. Glavni ekonomist pri GZS Bojan Ivanc ocenjuje, da se bo zaupanje v gospodarstvu zaradi dogovora povečalo, kar bo izboljšalo gospodarske obete v prihodnjih mesecih.

Zgodovinski dogovor o prihodnjih trgovinskih in varnostnih odnosih Združenega kraljestva z Evropsko unijo je bil sklenjen na božični večer, teden pred koncem prehodnega obdobja za brexit. Novi sporazum bo Veliki Britaniji in Uniji omogočil trgovanje brez posebnih carin ter sodelovanje med evropskimi in britanskimi varnostnimi silami ter sodstvom.

Sporazum so dosegli po tem, ko sta britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v zadnjih 24 urah opravila pet telefonskih klicev. Von der Leynova je ob tem dejala, da so končno našli skupno pot, ki je bila dolga in vijugasta. Za to pot sta si prizadevali obe strani in bila je "prava in odgovorna", pa tudi "pravična" in "uravnotežena".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Downing Streetu so dejali: "Brexit smo speljali do konca in zdaj lahko v celoti izkoristimo fantastične priložnosti, ki so nam na voljo." Glede dogovora se je oglasila tudi britanska vlada: "Ta sporazum je prinesel vse, kar je bilo britanski javnosti obljubljeno med referendumom leta 2016 in na splošnih volitvah lani."

Tako sta obe strani sklenili trgovinski sporazum po brexitu in končali mesece nesoglasij glede ribolovnih pravic in se dogovorili o prihodnjih poslovnih pravilih.
Tako sta obe strani sklenili trgovinski sporazum po brexitu in končali mesece nesoglasij glede ribolovnih pravic in se dogovorili o prihodnjih poslovnih pravilih. FOTO: Dreamstime

Na Twitterju se je že odzval nekdanji britanski premier David Cameron, ki je zapisal, da je letošnjo težko leto dobro zaključiti s pozitivnimi novicami. "Trgovinski dogovor je zelo dobrodošel," je še dodal in nadaljeval, da je to ključni korak pri vzpostavljanju novega prijateljskega odnosa z EU. Čestital je tudi pogajalski skupini Združenega kraljestva. Novico o dogovoru je pozdravila tudi nekdanja premierka Theresa May

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kmalu po objavi dogovora se je oglasil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Celovit dogovor z našim sosedom, prijateljem in zaveznikom je najboljši rezultat za naše državljane in podjetja. V preteklih letih je EU v pogajanjih z Združenim kraljestvom pokazala svojo enotnost in odločnost, kar bomo še naprej ohranjali." Dodal je še, da je zdaj čas, da Evropski svet in Evropski parlament analizirata dogovor, ki so ga dosegli pogajalci. Članice EU morajo odobriti začasno uporabo sporazuma, parlament pa bo o tem odločil januarja, ker do konca tega leta ni več časa za to.

Dogovor je pozdravil tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in dejal, da je to "zdaj lahko osnova novega partnerstva". Dodal je še, da bo Evropski parlament sporazum podrobno analiziral, "preden se bo odločil, ali bo dal soglasje v novem letu". Pravi, da bodo delovali odgovorno, da bodo poskušali zmanjšati motnje za državljane, obenem pa je tudi čestital vsem pogajalcem za "njihova intenzivna prizadevanja za dosego tega zgodovinskega sporazuma". Še naprej pa si bosta EU in Združeno kraljestvo delila skupne vrednote in interese. 

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da pričakuje, da se bo Nemčija lahko hitro odločila, ali bo podprla trgovinski dogovor o brexitu, sklenjen med Veliko Britanijo in EU. "Zvezna vlada bo zdaj natančno preučila besedilo sporazuma."  Dodala je še, da pričakuje, da bo Nemčija hitro ocenila, ali lahko podpre rezultate pogajanj. Člani nemškega kabineta bodo o dogovoru razpravljali v obliki konferenčnega klicu v ponedeljek, 28. decembra. 

Dogovor je "zelo dobrodošel" tudi za irskega premierja Micheala Martina, ki je dejal, da bo sporazum utrl pot "dobrim odnosom v prihodnjih letih". "Medtem ko bomo pogrešali Veliko Britanijo in Evropsko unijo, pa dejstvo, da je dogovor sklenjen, pomeni, da se lahko v prihodnjih letih osredotočimo na to, kako bomo vodili dobre odnose," je zapisal na Twitterju. Tudi na Twitterju je irski zunanji minister Simon Coveney sporočil, da bo nov dogovor omogočil "nov začetek odnosov z Združenim kraljestvom" in Irsko.

Nezadovoljni pa so na Škotskem, kjer so ljudje v veliki večini glasovali za to, da ostanejo v EU. Premierka Nicola Sturgeon je zato na Twitterju zapisala, da se brexit dogaja proti volji škotske in ne obstaja dogovor, ki bi kadarkoli nadoknadil to, "kar nam je brexit odvzel". "Čas je, da svojo prihodnost začrtamo kot neodvisen, evropski narod."

Britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler je dejala: "Kot je dejal premier, je to dober dogovor, ki v odnos vnaša gotovost. Združeno kraljestvo bo še naprej velik prijatelj, zaveznik, podpornik in trg št. 1 za naše prijatelje in partnerje iz EU. Veselim se, da bomo dogovor uporabili kot odskočno desko za izgradnjo še močnejšega in bolj dinamičnega partnerstva med Združenim kraljestvom in Slovenijo, ko bomo leta 2021 premagali koronavirus in skupaj začeli graditi k boljši prihodnosti."

Ivanc: Zaupanje v gospodarstvu se bo zaradi dogovora povečalo

Dosežen dogovor med EU in Združenim kraljestvom o brexitu je pozitivno presenečenje, ki so ga pozdravili tudi finančni trgi, je za STA ocenil glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Bojan Ivanc. Dogovor temelji na štirih stebrih; to so prosta in pravična trgovina, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

"Na večino blaga, ki jih obe strani izmenjata, carin ne bo, tako kot je to veljalo sedaj," je nekaj poudarkov dogovora izpostavil Ivanc. Spodbudno je slišati tudi napoved o skupni platformi, kjer bosta obe strani izmenjali podatke o organiziranem kriminalu, energetiki in podatkih, je dodal. "Nekoliko bolj podroben vpogled v dogovor bo prinesla preučitev 2000-stranskega dokumenta," je pristavil.

Najbolj se bo izboljšalo zaupanje v Franciji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, ki so gospodarsko bolj vezani na Združeno kraljestvo.
Najbolj se bo izboljšalo zaupanje v Franciji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, ki so gospodarsko bolj vezani na Združeno kraljestvo. FOTO: AP

Na GZS so sicer pred sklenitvijo dogovora za to videli okoli 50-odstotno možnost. "Drugi val pandemije je verjetno zbližal pogajalski izhodišči, ker bo izziv obvladovanja pandemije dovolj velik v prihodnjih mesecih. Pandemija je, nekoliko ironično, pripomogla k dogovoru na politični ravni," je dogajanje opisal ekonomist. "Na dogovor smo lahko tudi v Sloveniji ponosni ter si lahko z evropskimi partnerji podamo roke," je menil ob tem.

Najbolj se bo zaupanje v gospodarstvu zaradi dogovora izboljšalo zaupanje v Franciji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, ki so gospodarsko bolj vezani na Združeno kraljestvo. Obe strani morata sicer še ratificirati dogovor, in to pred 1. januarjem 2021. V GZS ocenjujejo, da jima bo to uspelo, pri čemer pa vidijo majhno politično tveganje na strani EU.

Slovenija pozdravlja dogovor med EU in Združenim kraljestvom

"Dogovor je podlaga za sklenitev ambicioznega in obsežnega sporazuma, ki bo med drugim določil preferenčno obravnavo Združenega kraljestva kot trgovinskega partnerja ter sodelovanje na področjih notranje varnosti, koordinacije sistemov socialne varnosti in prometa," pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Dogovor bo omogočil tudi ureditev in upravljanje novega režima za dolgoročno sodelovanje in poslovanje držav članic z Združenim kraljestvom "na skupnih vrednotah in načelih proste in pravične trgovine, zaščite pravic posameznika in pravne države, varstva delavcev, potrošnikov in okolja", so še sporočili.

Opozorili so, da bodo spremembe v poslovanju z Združenim kraljestvom zaradi tesne povezanosti z EU nastopile praktično na vseh področjih sodelovanja, tako za posameznike kot tudi za gospodarske subjekte.

Pred vladami držav članic pa bo v naslednjih dneh zelo zahtevna naloga, da predlog sporazuma pregledajo in izvedejo notranje postopke, ki so potrebni za sklenitev in začasno uveljavitev sporazuma na ravni Evropske unije. Slednje naj bi se zgodilo do 31. decembra 2020, saj se s koncem leta v skladu z izstopnim sporazumom o izstopu Velike Britanije iz EU izteče prehodno obdobje, so še sporočili z MZZ.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
25. 12. 2020 16.24
+1
dogovor z angleži ??--ali ni bil vsak dogovor z angleži nateg za podpisnika?? od dogovorov z arabci,...,
mikitr
24. 12. 2020 21.27
-1
Bravo Janez,toliko kot narediš ti sedaj,nihče drug ni ,dobrega seveda.
Roterdam
24. 12. 2020 20.29
+0
da ne bi P Damjanu nikoli več prišlo na misel rušiti vlade Janeza Janše.
Roterdam
24. 12. 2020 20.26
-1
da bi Jenull bolj pri miru bil
Roterdam
24. 12. 2020 20.25
+1
in da Ivan Gale ne bi skrivaj snemal pogovorov.
Roterdam
24. 12. 2020 20.24
-1
..pa da bi Inja Zalta spremenila slabe namene v dobre.
Roterdam
24. 12. 2020 20.22
+1
..pa da Timi Zajc ne bi še vlade zrušil.
Roterdam
24. 12. 2020 20.19
+2
Molimo, da bi nam danes na Božični večer, Marjan Šarec, Alenka, Karl, Tanja, Luka in ostali ne bi nagajali.
farobasso
24. 12. 2020 19.49
+0
Pa kaj rabim od njih? Da mi izmerijo kaj v palcih ali volan na desni??
Promotor
24. 12. 2020 19.47
-1
V kolikor Karl z bureki pride na oblast bolje da Slo. izstopi iz EU ker ga v slovenski flamščini v Bruslju ne bo noben razumel, tako da z njim imamo prednost za večno neodvisnost levega enoumja...!?
kameltrajbar
24. 12. 2020 20.38
+0
smesen si... clovk je hodil v francoske sole....
Medo1964
24. 12. 2020 19.46
+4
Brexit je totalno nepotreben cirkus; Samo zato ker je Johnson v tandemu s Trumpom zavajal drzavljane,,,, ampak saj je zgodba pounana, kajne...
Promotor
24. 12. 2020 19.48
-1
IanNow
24. 12. 2020 19.31
+0
Cepivo za starejse, izvolitev Bidena, dogovor za Brexit... Svet se umirja.. Znebimo se se janeza in orbana pa se bo druzba normalizirala
Promotor
24. 12. 2020 19.42
-2
Tako je za srečo in brezmejno veselje enoumja je potrebna vlada populizma neoliberalizma da lahko cirkusanti v cirkusu z norimi vragolijami duševno osrečujejo svoje podanike...!?
reakcionar
24. 12. 2020 19.28
+6
Meni se zdi, da jim ne bo prav nič manjkalo v bodoče. Mislim, da je prav Churchill ob eni priložnosti rekel francoskemu generalu DeGauleu: "Ne silite nas v izbiro! Kajti, če Britanija mora izbirati med Evropo (kontinentom) in svetovnimi morji, bo ona zmeraj izbrala svetovna morja". Na nek način jih razumem. Več bodo imeli od tega, če bodo podizvajalci, oziroma v nekem vazalnem odnosu do Amerike, kot pa številka 3 v Evropi, kjer vsak vleče na svojo stran. Pa še polno suverenost nad svojimi mejami in kontrolo priseljevanja bodo imeli, tega jim ne bodo diktirali neizvoljeni bruseljski sekretarji.
Promotor
24. 12. 2020 19.43
kameltrajbar
24. 12. 2020 20.39
+2
svetovna morja vec ne more izbirati... so zasedena
Sofijaaaaaa
24. 12. 2020 19.23
+5
Bravo VB, sedaj ste spet suverena drzava imate prost pretok kapitala, ni carin skratka sami svoj gospoda.cakamo katera bo nasljedna drzava...
ho?emVšolo
24. 12. 2020 19.19
+7
Za 5 let prehodnega obdobja v ribolovu se je EU prodala. Norci!
Mađioničar
24. 12. 2020 18.54
+8
Zakaj se Evropa okvarja z VB? Samovoljno so izstopili iz EU.
reakcionar
24. 12. 2020 19.29
+0
Če se bi žena ločevala od tebe, a te bi zanimalo kam bi šel denar na računih? Pa imetje, pa vikendice, itd........ali pa bi rekel, zakaj se naj ukvarjam s tem?
Medo1964
24. 12. 2020 19.48
+1
@reakcionar:: on se ni dozivel statuta "zene",,,, bo dozivel "spoznanje"
Aijn Prenn
24. 12. 2020 18.37
+8
Je dr. Janez že čestital PV Uzbekistana za uspešno izpogajan Brexit?
Aijn Prenn
24. 12. 2020 18.38
+7
Al je bil tokrat bolj precizen pri izbiri?
proofreader
24. 12. 2020 18.31
-2
Karl in Jonhson sta kolega, malo poklepetata vsak po svoje.
Alojz69
24. 12. 2020 17.54
+7
Vsi rabimo le to kar je bilo pred EU carinsko unijo nic drugega
Aijn Prenn
24. 12. 2020 18.39
-1
Saj lahko greš živeti v Švico, če te EU v SLO omejuje.
Alojz69
24. 12. 2020 19.33
+1
Xeon486 ti neves zaksj se gre in tudi ne zivim v prelepi SLO