Tujina

Satelitski posnetki odkrili 11 novih kolonij ogroženih cesarskih pingvinov

London, 05. 08. 2020 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
6

Znanstveniki so s pomočjo satelitskih posnetkov odkrili 11 novih in do zdaj še neznanih kolonij cesarskih pingvinov na Antarktiki. Eno od kolonij so našli 112 kilometrov stran od celine. Populacija omenjenih živali je tako po novih izračunih okoli 10 odstotkov večja, kot je bilo do zdaj znano.

Cesarski pingvini
Cesarski pingvini FOTO: Shutterstock

Satelitski posnetki so razkrili 11 do zdaj neznanih kolonij cesarskih pingvinov na Antarktiki. Lokacije so našli s pomočjo rdečerjavih iztrebkov živali, ki so vidni na ledenih ploščah. Fotografije so znanstveniki posneli s pomočjo satelita z večjo ločljivostjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odkritje dveh posameznih kolonij pingvinov je presenečenje, saj so jih našli daleč od obale na morskem ledu ob ledenih gorah, in sicer na mestu, kjer jih še niso nikoli opazili. 

Novo odkritje pomeni, da je svetovna populacija cesarskih pingvinov večja za od pet do 10 odstotkov, kot smo predvidevali do zdaj. To pomeni 278.500 več samcev in samic. Gre za spodbudno novico ob dejstvu, da je omenjena živalska vrsta vse bolj ogrožena zaradi podnebnih sprememb. 

Vse nove kolonije se sicer nahajajo na ogroženih območjih, pravijo znanstveniki. "Nove kolonije so razburljivo odkritje. Čeprav je to dobra novica, so kolonije majhne, pingvini pa ostajajo ogroženi," je povedal Peter Fretwell iz britanske antarktične raziskovalne skupine BAS. 

Kot je še povedal Fretwell za Guardian, se ena od kolonij nahaja 112 kilometrov od celine. "Mnogi znanstveniki, ki proučujejo pingvine, nam niso verjeli, saj pingvine običajno opazimo ob obali," dodaja. Cesarski pingvini namreč potrebujejo stabilen morski led, pritrjen na kopno v času parjenja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred desetletjem je svet poznal le 30 kolonij cesarskih pingvinov, saj se ti običajno nahajajo na oddaljenih in nedostopnih lokacijah, kjer pozimi temperature padejo tudi do –50 stopinj Celzija. Z novim in boljšim satelitom Sentinel-2 je bilo znanstvenikom omogočeno iskanje manjših kolonij pingvinov. Trenutno je okoli Antarktike 61 znanih kolonij. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znanstveniki si zdaj prizadevajo, da bi pingvine tudi prešteli, a je na Antarktiki trenutno temno. Pričakujejo, da bodo delo lahko pričeli naslednji mesec. 

Študije so pokazale, da bo svet do konca stoletja izgubil 90 odstotkov kolonij cesarskih pingvinov, če se ne bomo učinkovito borili proti podnebnim spremembam. Tudi po bolj optimističnih napovedih znanstveniki pričakujejo, da se bo populacija zmanjšala vsaj za 30 odstotkov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
05. 08. 2020 12.45
+0
Numore station od nemcev so jasno poročali da so našli zmrzene pingvinčke ki so umrli vsi vemo za kaj ne pa za propagando- še več 2019 je bila rekordna zima. še več na koncu povedo da niso zaznali nobene negativne spremembe. koga tu zavajajo.
Sokril
05. 08. 2020 15.14
+0
"How dare you!!" Davke rabijo in ohranitev udobnih stolčkov.
Golobek
05. 08. 2020 10.30
-11
1000%da so viros sars covid-12 aktivirali prav britanske antarktične raziskovalne skupine BAS.
hotchilipoper
05. 08. 2020 10.25
+11
Včasih ni bilo satelitov,pa je vse normalno potekalo.
macek_garfield
05. 08. 2020 10.22
-2
potem ze niso ogrozeni ce imajo 11 novih kolonij pa to
dajno
05. 08. 2020 10.39
+8
Razkika je, če ptice živijo posamično ali v koloniji... Npr...imaš 1000 parov ene vrste razkropljene po nekem območju ter eno kolonijo s tisoč pari... Če pride do določenega negativnega posega v prvem primeru, propade en par ali nekaj njih, še vedno ostane velika večina... V drugem primeru pa si lahko uničil vseh 1000 parov...