Tujina

Schmidt: Dodika je treba ustaviti

Sarajevo, 23. 11. 2021 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Karmelina Husejnović
Komentarji
7

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt je danes opozoril, da je srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik glavni krivec za krizo v državi. Poudaril je, da ga je treba ustaviti in da mu ne bodo dovolili vzpostavitve vojske Republike srbske. Mednarodno skupnost je pozval k ukrepanju.

"Vojska Republike srbske ne bo oblikovana," je Christian Schmidt povedal v intervjuju za Glas Amerike. Poudaril je, da so mu na pogovorih v Washingtonu, kjer se mudi trenutno, in v Bruslju, kjer se je pretekli teden sestal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, zagotovili, da ne bodo mirno gledali, kako Dodik pod vprašaj postavlja obstanek oboroženih sil BiH in obenem vzpostavlja vojsko Republike srbske.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: AP

Schmidt je poudaril še, da mora mednarodna skupnost priznati, da se daytonski sporazum ne spoštuje, predvsem zaradi Dodikovih dejanj. O tem je treba po njegovih besedah razpravljati in se dogovoriti, kakšni bi morali biti naslednji koraki.

"V strateškem interesu Zahoda in Evrope je, da ohranijo stabilnost v tej regiji," je še povedal v intervjuju, objavljenem na spletni strani medija Glas Amerike. Mednarodno skupnost je pozval k odločnemu ukrepanju, da bi ustavili Dodika.

O dogajanju v BiH, kjer so politične razmere vse bolj napete, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljajo tudi evropski poslanci. Skrbi povzroča zlasti srbski član predsedstva BiH Dodik s svojimi separatističnimi prizadevanji in razdvajajočo retoriko. Poslanci naj bi izrazili podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti BiH.

Dodik z Vučićem v Beogradu

Medtem se je Dodik odpravil v Beograd, k svojemu zavezniku, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Vučić naj bi se sicer v četrtek v Sočiju srečal tudi z ruskim predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Na srečanju naj bi se pogovarjala o dobavi in cenah zemeljskega plina, pa tudi o vprašanjih glede dogajanja na Kosovem in BiH. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Megli?
24. 11. 2021 12.05
+3
Zahodnjaski diktaturi je odklenkalo. Zgodovina se ponavlja, osvoboditev pred že drugič nacisticno evropo spet prihaja z vzhoda.
podalpski
24. 11. 2021 08.20
+1
eh zakaj so ustavili Hrvate nad Banjaluko...???
Simon Megli?
24. 11. 2021 12.07
+2
Ker bi se Srbija s svojo vojsko vmešala, in takrat bi tezko zahod branil NDH
SnowmanR
24. 11. 2021 08.09
+5
Christian Schmidt je nelegitimni predstavnik, kjer ga Rusija in Kitajska niso izglasovale, treba ga je vrnit nazaj v Nemčijo, sin bivšega SS naci oficirja, dela razliko v BiH. Po mnenju Schmita je treba Dodika odslovit, tako kot Gadafija, Miloševiča ali Assada... Če ga bodo poskušali odstraniti, bodo imeli opravka z Rusijo in Kitajsko, ker je nelegitimno izvoljen lažni visoki predstavnik sovražno nastrojen do Srbov. Dokler bo Schmidt v BiH ne bo miru. Schmidta in Izetbegovića bo treba odstranit da bo mir v BiH, drugače bo vojna, saj EU in visoki predstavnik pozabljajo, da se bo spet najdu nov Gavrilo Princip...
Kollerik
23. 11. 2021 21.50
-2
Velik prijatelj prištinskega dr-ja
gmajna
23. 11. 2021 21.48
-2
JJ PODPIRA nasilje, kar si to ustvarjas, samo Ljubljano je sptemenil v Pristino 1985
Jurij Spacal
23. 11. 2021 21.41
-2
Nas ga pa gosti