Tujina

Scholz: Cilj je, da vlado sestavimo pred božičem

Berlin, 15. 10. 2021 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
2

Prvak nemških socialdemokratov (SPD) in aktualni finančni minister Olaf Scholz je še korak bližje temu, da na čelu vlade v Berlinu nasledi dosedanjo kanclerko Angelo Merkel. Po dobrih dveh tednih uvodnih pogovorov so pogajalci SPD namreč z Zelenimi in liberalci (FDP) dosegli dogovor o začetku uradnih koalicijskih pogajanj. Kot je še dejal Scholz, je cilj, da vlado sestavijo pred božičem.

Kot je ob napovedi, da so pogajalci dosegli dogovor o začetku uradnih koalicijskih pogajanj, ocenil Scholz, obstaja nek splošen občutek, da lahko omenjene tri stranke skupaj državi prinesejo nek nov začetek. Besedilo, usklajeno na uvodnih pogovorih, je označil kot "zelo dober rezultat", ki jasno kaže, da je mogoče v Nemčiji oblikovati vlado, usmerjeno v zagotavljanje napredka. "Šlo bo za največji projekt industrijske modernizacije, ki jo je Nemčija izpeljala v zadnjih sto letih," je napovedal.

Tudi sopredsedujoča Zelenim in njihova kanclerska kandidatka Annalena Baerbock je dejala, da začasni dogovor napoveduje "koalicijo napredka", ki bo sposobna naslednje desetletje resnično izrabiti kot "desetletje prenove". Po besedah sopredsednika Zelenih Roberta Habecka se obetajo ne le naložbe v prihodnost, zaščito podnebja in digitalizacijo, ampak je prioriteta tudi modernizacija družbe.

Prvak FDP Christian Lindner se je strinjal, da doseženi dogovor ustvarja možnost za modernizacijo države, kakršne že dolgo ni bilo. 

Olaf Scholz
Olaf Scholz FOTO: AP

Med drugim so govorili o odpravi premoga, pokojninah, minimalnih plačah, pa tudi glede splošne omejitve hitrosti na nemških avtocestah. "Želimo, da Nemčija postane vodilni trg za elektromobilnost in močno pospešiti gradnjo polnilnih postaj. Splošne omejitve hitrosti ne bo," je zapisano v skupnem dokumentu treh strank. 

"Omejitve hitrosti nismo mogli uveljaviti. Smo pa zelo zadovoljni na drugih področjih," je dejal Habeck. Splošni omejitvi je nasprotovala FDP. V skupnem dokumentu je zapisano še, da je treba podpreti predloge Komisije EU, kar vključuje bistveno več prizadevanj za zaščito podnebja. "Po predlogih Komisije EU naj bi bila v Evropi do leta 2035 dovoljena samo CO2 nevtralna vozila, v Nemčiji pa bomo skušali na to vplivati že prej," še piše po poročanju Focus.de.

V dogovoru, ki bo osnova za uradna pogajanja, so med drugim zapisali še, da ne načrtujejo zvišanja davkov, a so kljub temu zavezani uravnoteženemu proračunu in se ne bodo dodatno zadolževali. Slednje je zahtevala predvsem FDP. Obenem so si Zeleni zagotovili zavezo, da bo Nemčija prenehala uporabljati premog že do leta 2030 in ne šele do leta 2038, kot je bilo predvideno doslej. SPD si medtem lahko prisvoji zasluge za dogovor o zvišanju minimalne plače oziroma urne postavke na 12 evrov.

Nemčiji koalicija treh strank ni vladala že vse od 50. let prejšnjega stoletja

Uvodni pogovori ali t. i. sondiranje so stekli kmalu po zveznih parlamentarnih volitvah 26. septembra, na katerih je slavila SDP, konservativna unija CDU in CSU pa je zasedla drugo mesto. Če bodo uradna pogajanja uspešna in se bodo zaključila s podpisom koalicijske pogodbe, bo Nemčija dobila t. i. koalicijo semaforja. Ime izvira iz barv strank – rdeče, zelene in rumene.

To sicer po zadnjih anketah podpira tudi večina – dobrih 60 odstotkov – Nemcev. Scholz medtem kot bodoči kancler uživa še višjo, kar okoli 75-odstotno podporo. Nemčiji sicer koalicija treh strank ni vladala že vse od 50. let prejšnjega stoletja.

Zeleno luč za dejanski začetek koalicijskih pogajanj morata sicer v SPD in FDP prižgati še vodstvi obeh strank, medtem ko bodo pri Zelenih v ta namen morda že ta konec tedna sklicali "mini" kongres.

Scholz: Cilj je, da vlado sestavimo pred božičem

Nemško vodstvo se bo sicer neizogibno premaknilo na levo sredino, in to v času, ko se največje evropsko gospodarstvo spopada s kompleksnim izzivom okrevanja po pandemiji.

Veliko pomanjkanje surovin in sestavnih delov že krči gospodarsko rast, tovarne v avtomobilski industriji pa so zaradi težav z dobavo že nekaj časa zaprte. Medtem ko industrija od države zahteva finančno podporo, bo velika vlaganja zahteval cilj ničelnih emisij, ki ga nameravajo doseči do leta 2045. Med drugim sta v načrtu izgradnja bolj trajnostnih energetskih zmogljivosti in ureditev bolj zelene možnosti prevoza. 

Z uradnimi pogajanji bodo morali Zeleni in k poslu usmerjeni FDP-jevci preveriti, ali lahko premostijo svoje razlike glede zaščite podnebja, obdavčitve in javne porabe denarja. Obe strani sicer pravita, da želita skleniti kompromise, da bodo lahko skupaj vladali. Nihče si namreč ne želi, da bi se ponovil scenarij iz leta 2017, ko je FDP po volitvah dramatično odstopil od koalicijskih pogovorov s konservativci in Zelenimi, nato pa je trajalo kar nekaj mesecev, da se je oblikovala nova vlada. Analitiki ocenjujejo, da se prav zaradi kompromisov med strankama vlada ne bo ostro nagnila na levo, poroča France24.

Scholz je napovedal, da bodo s pogovori nadaljevali v ponedeljek. "Cilj je, da vlado sestavimo pred božičem," je še dejal po poročanju Focus.de.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
15. 10. 2021 16.10
-1
Veliki so škornji gospe Merkel.
ivan z Doba
15. 10. 2021 16.00
+0
Čaka ga težko delo in dolga primerjava z Merklovo.