Tujina

Scholz na Bližnjem vzhodu pozval k prekinitvi ognja v Gazi

Akaba/Jeruzalem, 17. 03. 2024 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški kancler Olaf Scholz se je mudil na Bližnjem vzhodu. V Jordaniji sta s kraljem Abdulahom II. pozvala k prekinitvi ognja v Gazi in opozorila na vse hujše humanitarne razmere v enklavi. Scholz je ob tem posvaril pred izraelsko ofenzivo na Rafo, podobno sporočilo pa je podal tudi v Izraelu, kjer ga je gostil premier Benjamin Netanjahu.

"Jasno je, da moramo zdaj storiti vse, da preprečimo poslabšanje razmer," je dejal Scholz v jordanski Akabi in se ponovno izrekel proti izraelski kopenski ofenzivi na mesto Rafa na jugu Gaze. Prepričan je, da bi ofenziva terjala ogromno žrtev in otežila iskanje rešitve konflikta. "Tega se zavedajo tudi mnogi v Izraelu," je poudaril.

Ponovil je, da ima Izrael vso pravico, da se brani pred napadi palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ob tem pa opozoril, da Palestinci, ki so pobegnili v Rafo, ne bi smeli biti neposredno ogroženi v spopadih.

Nemška vlada sicer od začetka aktualne izraelske ofenzive na Gazo vojaško in diplomatsko podpira Izrael.

Olaf Scholz
Olaf Scholz FOTO: AP

Jordanski kralj Abdulah II. je medtem opozoril na tragične humanitarne razmere v Gazi in pozval h krepitvi prizadevanj za zaščito civilistov ter zagotavljanje trajne humanitarne pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poudaril je, da mora mednarodna skupnost doseči takojšnjo in trajno prekinitev ognja na območju Gaze. Opozoril pa je tudi na nasilje skrajnih izraelskih naseljencev nad Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu, ki meji na Jordanijo.

Scholz je nato obiskal tudi Jeruzalem, kjer se je srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ter pozval k prekinitvi ognja v Gazi in dogovoru o osvoboditvi talcev, ki jih zadržuje Hamas. "Potrebujemo dogovor o osvoboditvi talcev z dolgotrajnejšo prekinitvijo ognja. Razumemo družine talcev, ki po več kot petih mesecih pravijo, da je prišel čas za celovit dogovor za rešitev talcev," je dejal na novinarski konferenci z Netanjahujem.

Opozoril je tudi na visoko število žrtev v Gazi in Netanjahuja pozval, naj razmisli o drugih načinih za dosego vojaških ciljev proti Hamasu.

Netanjahu je medtem poudaril, da izraelske sile ne bodo izvedle načrtovane ofenzive na Rafo, dokler tamkajšnji civilisti ne bodo imeli možnosti zapustiti mesta. "Naš cilj pri odpravi preostalih terorističnih bataljonov v Rafi gre z roko v roki z omogočanjem civilnemu prebivalstvu, da zapusti Rafo," je dejal.

Ob vsesplošnem uničenju Gaze zaenkrat sicer ni jasno, kako bi v praksi lahko Izrael zagotovil varnost in preživetje tako številnim Palestincem, med katerimi so nekateri v zadnjih petih mesecih že večkrat morali bežati pred izraelskimi napadi.

Netanjahu je prepričan, da bi bil vsakršen dogovor za mir v Gazi, ki bi oslabil Izrael in mu onemogočil obrambo pred sovražnimi sosedi, nesprejemljiv.

Morebitni dogovor, zaradi katerega bi bil Izrael šibek in se ne bi mogel braniti, bi otežil pot do miru, je še dejal in ponovil, da mora Izrael imeti določen nadzor nad varnostjo v Gazi.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

printer
18. 03. 2024 11.28
+1
Zahodna duša prodana, zmeden do konca....Nemčija, tonete.. Kako se vam obrestuje pokvarjenost in podpiranje USA!
Wolfman
18. 03. 2024 08.41
+1
Sholtz je dvoličnež in sedaj se je tako izdal z obiskom pri morilcu otrok Benjamin Netanjahujem, potem pa še take zavjajujoče izjave le z pozivi k prekinitvi ognja!!! Kakšen hinavec je pa ta nemec, prodana duša Olaf Scholz!
Mister iks
17. 03. 2024 21.46
-1
Bravo Scholz, Golob in ves zahod da podpirate Izrael! Hvala tudinaši pogumni Tini!!
Kstane
17. 03. 2024 21.39
+3
Rusi,špeh in vodka? Ne želite si da bi kdajkoli prišli.
tali?ni tom
17. 03. 2024 21.11
-1
KAJ NEKI SEDAJ SIKA ŠOLC,ZAFURAL JE SVOJIH PET MINUT! nemcem ni za verjet nič,vse kar je gledajo kako bojo koga izmolzli!
Nightrider
17. 03. 2024 20.48
+3
Zanimivo, tu samo pozivajo k prekinitvi, a rusiji takoj sankcije. Se vidi, da v resnici ni intefesa za mir v Palestini. Sama hinsvščina zahoda
Ivar The Boneless
17. 03. 2024 21.13
+4
Pravzaprav vsi Ozrael pri genocodnem dejanju podpirajo, Ruse bi pa vsi zbrisali iz zemlje. Pa ne zaradi vojne. Ampak ker so jim konkurenca pri vladanju svetu.
Pajo_36
17. 03. 2024 20.45
+0
Bil 4krat na celem ozemlju bivše British Mandate of Palestine, in to kar izraelska vlada dela Palestincem je počasni genocid. Mislem, kaj jim delajo, ja nč čudnga, da se upirajo. PA boste zdej rekl, da so v samem Izraelu tudi Palestinci? JA so, ja ampak prej so bili večina, potem jih je pa Izrael izgnal, da so postali manjšina, da o rasizmu ne govorimo, vse je kot je rekel Bassem Youssef: belci prvo pridete, pobijete avtohtono prebivalstvo ali izselite, da postanejo manjšina, potem se pa greste ene zaščite manjšin in kažete kako ste prijazni. In res je tako, ampak svaka čast PAlestincem, dobir s, da se upirajo z golimi rokami proti do zob oboroženim IDFovcem in judovskim ultra desnim naseljencem! Isto je nacistična Nemčija hotela narediti na slovenskem ozemlju: 1/3 ponemčiti, 1/3 izseliti ali pobiti, 1/3 pustiti in kaj smo naredili: uprli se! Ampak tukaj je v ozadju Amerika s kešem in vse možne ameriške korporacije ki to podpirajo potihoma: Coca cola, Mcdonalds, Starbucks in podobna sr.... ki na ubijajo na dolgi rok! Ne, hvala Izrael, mene ne boš več videl!!
Mucamacaticataca
18. 03. 2024 09.16
Pajo predlagam ti še en tečaj slovenščine. In, Izraelci ne bodo opazili, da te ne bo več k njim.
Betuul
17. 03. 2024 20.36
-1
Ja pa če bi bil na tem srečanju Olaf in Natanjahu Izrael, {ki je več kot 1/2 stoletja tam nad Palestini kristalno 💎čist}! še Predstavnik Shin Bet; Mossad in še kakšn!!! In da nad Palestini nikoli več 🖐🏿roke ne dvigne !!!Nobene pravice več! Pa kdo jo je njem dal; in katere sorte izraelc je Natanjahu!!!
borjac
17. 03. 2024 20.32
+4
Le kdo bi si mislil, da je Scholz na Bližnjem vzhodu pozval k prekinitvi ognja v Gazi, ali ni Scholz skupaj z Uršulo, Borellom, Janšo, .............in ostalima vodilnimi Evropske skupnosti, dal podporo Izraelu in Natanjahuju pri pobijanju "Palestinskih človeških zveri", mar je bilo potrebno da so Židje pomorili 31.000 golorokih civilistov, od tega 15.000 otrok, sedaj pa Palestinske otroke načrtno morijo z lakoto, zakaj toliko nedolžnih žrtev prej kot je Scholz izjavil, da je potrebno v Gazi prekiniti ogenj, tako malo imajo v glavi ti Evrovoditelji , da so to morijo otrok šele sedaj prepoznali.
Ici
17. 03. 2024 20.30
+8
Ameriški prijatelji lahko počnejo, kar jih je volja. Zanje ni ne Haškega sodišča, ne standardov Združenih narodov, ne Ženevskih konvencij....
Ivar The Boneless
17. 03. 2024 21.13
+3
mario7
17. 03. 2024 20.28
+7
Je kdaj ukrajince pozval k pogajanjem?
Betuul
17. 03. 2024 20.39
+7
Edin Papež Vatikan je govoril o” beli zastavi “in pogovoru za Ukrajino!!!
Betuul
17. 03. 2024 20.22
+1
Poleg tega pa Vsi se imamo pravico braniti če smo napadeni!!!V tem izrael primeru bi se morali braniti Palestini pa niti orožja nimajo!!!
Mucamacaticataca
18. 03. 2024 09.20
Betko, deluješ mi malo zmeden. Pa, saj se Izraelci branijo, a ne? A niso palestinci napadli izraela?
real....
17. 03. 2024 20.22
+8
Kdaj bodo ljudje dojeli,da je pozitivno sodelovanje bit ne pa vojskovanje/ratatanje?!
Betuul
17. 03. 2024 20.20
+0
Natanjahu!? Pripravi 💼💰💼💰💼💰da boš palestinom odpravil vso vojno škodo! Palestina je eno; tvoj podplačan Hamas,Shin bet, itd pa drugo!! Kakšna je to Natanjahu vojna kuhna in vojni kabinet! Ena sramota za arabski svet!
Pajo_36
17. 03. 2024 20.18
+8
Prvo ste genocidiral Žide, sedaj pa podpirate pobijanje Palestincev, Scholz je itak pod ameriškim pokrovilteljstvom, saj morajo ameriške sile biti v Nemčiji do leta 2045. Seveda mu je jasno, kaj se dogaja, ampak denar je denar ane Scholz? Nesposoben do amena, podpira tudi vse sankcije proti Rusiji, a nemška podjetja komaj gagajo zaradi energije, kar vpliva seveda tudi na nas. verjetno je Merklova morala v pozabo, ste že vedel zakaj, ampak grem stavit, da če bi bila ona, sploh napada na UA ne bi bilo, ker je znala z Rusi.
Betuul
17. 03. 2024 20.15
+5
Natanjahu z izraelom vred nima nobene pravice več se braniti!!!Brani se lahka pred 31000 tisoč trupli in vsemi ranjenimi in 120 in več pobitih press novinarji!!!
Betuul
17. 03. 2024 20.11
+0
Nič si ne upate! Natanjahu se drži tistih📖starih kanonov; ko pes🥩🐕meska!!!Če bi pa še v mormonovi knjigi kaj zanjih za izraele pisal; bi se pa še tistga držu ko klop!
Betuul
17. 03. 2024 20.06
+7
To vsi in vsi ljudje tega🌎🌏🌍🌍leta 2023/24 ; in sveta ; pozivamo k miru ! Pa bo kaj ! Jaa v Jirdaniji!!!Zakaj pa ne direkt v vojni kabinet k Natanjahu stopit !!! In zram še Hercog predsednik; vi Olaf Scholz; Jordanski kralj; g. United States Bajden; EU Ursula von der; in g. Kim Jon UN! A to si pa ne upate!!! Se zapeljat od izraela čez gazo proti rafi; ramali in v spremstvu državnih 🚔🚔🚔 oklicat takojšen mir in svobodo palestinskemu narodu!!!Ne Upate
mijavci
17. 03. 2024 20.03
+7
Ob gladki zmagi Putina je usoda Ukrajine dokončno zapečatena. Ruska federacija kot naslednica je v drugi svetovni vojni osvobodila pol evrope zato ima danes pravico vojaško posredovati v katero koli državo. Za razliko od Nemčije ki ima prepovedano, da se nemški vojak kjerkoli v svetu pojavi na vojnem območju. Tale Schulz je eden globalistični papek ki bo kmalu skupaj z Macronom in še par drugimi pristal tam kjer bi že zdavnaj moral.
Zmaga Ukrajini.
17. 03. 2024 21.10
+2
? Že v 2. svet. v. je kolaborirala z nacisti, danes pa ne kolaborira, ampak je kar sama prevzela nacistično pobudo. In kaj imajo kvazi putlerjeve volitve zvezo z Ukrajino? Nacistična in fašistična moskovija si je dejansko sama zapečatila usodo. Začel se bo padec rublja (oz. ta že pada), počakaj jutri🤣... inflacija bo začela galopirat, ... cene že vidno rastejo,... konec je putlerjevega delovanja "v rokavicah", najbrž spet velike tranše mobilizacij... res čudovito. Lepo praznujte.🤣🤣🤣
Ivar The Boneless
17. 03. 2024 21.18
-3
Kaj je Zmaga. Kako kaj na poraženi strani? Še zahodni mediji so dojeli.
otki2012
17. 03. 2024 19.58
+12
Ej Šolc, a je nemčija sploh še suverena država, dej povej no.?
Ivar The Boneless
17. 03. 2024 21.15
-1
Vsi vemo da ni. Vodi vse neizvoljena elita iz Bruslja.