Tujina

Scholz: Kitajska naj uporabi svoj vpliv in pritisne na Rusijo

Berlin, Peking, 04. 11. 2022 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemški kancler Olaf Scholz je na obisku v Pekingu pozval kitajskega predsednika Ši Džinpinga, naj uporabi svoj vpliv in pritisne na Moskvo, da se vojna v Ukrajini čim prej konča. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je pozval, naj podaljša sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Kitajski predsednik Ši Džinping pa je dejal, da obisk krepi praktično sodelovanje Kitajske in Nemčije.

Nemškega kanclerja, ki se je na Kitajskem med drugim srečal s predsednikom Šijem Džinpingom in premierjem Lijem Kečiangom, spremlja gospodarska delegacija, v kateri so med drugim vodilni predstavniki podjetij Volkswagen, BASF in Deutsche Bank. Obisk bo sicer trajal le enajst ur.

"Kitajskemu predsedniku sem povedal, da je pomembno, da uporabi svoj vpliv in pritisne na Rusijo. Moskva mora nemudoma ustaviti napade, zaradi katerih dnevno trpi civilno prebivalstvo, in se umakniti iz Ukrajine," je na novinarski konferenci dejal Scholz. Dodal je, da se Nemčija in Kitajska strinjata, da so ruske grožnje glede uporabe jedrskega orožja nesprejemljive.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pozval, naj podaljša sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. "Lakote se ne sme uporabljati kot orožje," je še opozoril.

Moskva je sicer minulo soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu o izvozu žita, ki sta ga sprti strani ob posredovanju ZN in Turčije sklenili julija. Odgovornost za to so pripisali Ukrajini, ker je ta po ruskih navedbah z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

V sredo pa so ruske oblasti sporočile, da bodo nadaljevale sodelovanje pri sporazumu, vendar se glede podaljšanja sporazuma, ki poteče 19. novembra, še niso odločile.

Prvi voditelj ene od držav članic EU in skupine G7, ki je po izbruhu pandemije obiskal Kitajsko

"Želimo se pogovoriti tudi o tem, kako lahko še naprej razvijamo naše sodelovanje na drugih področjih," je v Pekingu dejal Scholz in pri tem omenil podnebne spremembe ter prehransko varnost.

"Menimo, da bo obisk okrepil medsebojno razumevanje in zaupanje, poglobil praktično sodelovanje na različnih področjih in oblikoval trdne načrte za razvoj kitajsko-nemških odnosov v naslednji fazi," pa je po poročanju televizije CCTV dejal kitajski predsednik.

Obisk že buri duhove v Nemčiji in drugih zahodnih državah, pred obiskom pa so zaskrbljenost glede visoke odvisnosti Nemčije od Kitajske izrazili celo člani nemške vladajoče koalicije. Vsako kanclerjevo besedo bodo tako tehtali zavezniki v EU, ZDA in koalicijski partnerji v nemški vladi.

Nemški kancler je Peking obiskal kot prvi voditelj ene od držav članic EU in skupine G7 po izbruhu pandemije covida-19. S Šijem naj bi se po poročanju nemške tiskovne agencije pogovarjala o številnih vprašanjih, med drugim o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju med Nemčijo in Kitajsko, ruski invaziji na Ukrajino in napetostih glede statusa Tajvana.

"Dobro je, da lahko tukaj izmenjamo mnenja o vseh vprašanjih, tudi o tistih, na katera imamo različne poglede," je dejal kancler in Peking posvaril pred vojaškim posredovanjem na Tajvanu. Kot je dejal, bo Nemčija sledila politiki ene Kitajske, v skladu s katero se lahko status quo v regiji spremeni le "po mirni poti in z medsebojnim dogovorom".

Kancler se je dotaknil tudi obtožb o slabem ravnanju kitajskih oblasti z manjšinskimi Ujguri in oporekal klasifikaciji, da so take izjave "vmešavanje v notranje zadeve" Kitajske.

Zaskrbljena koalicija

"Dobro je, da lahko tukaj izmenjamo mnenja o vseh vprašanjih, tudi o tistih, na katera imamo različne poglede," je še dejal kancler. Scholz se sicer zaradi obiska sooča s kritikami, zaskrbljeni so tudi v nemški koaliciji.

Zaskrbljenost je med drugim izrazila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock iz stranke Zelenih, ki je pred obiskom dejala, da se napake Nemčije, storjene v preteklosti z Rusijo, ne smejo ponoviti. Ob tem je Scholza opomnila, da je njegova vlada na oblast prišla z obljubo, da bo spremenila strategijo do Kitajske, poroča britanski BBC.

Scholz je v sredinem prispevku za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung sicer zagotovil, da bo Nemčija še naprej zahtevala vzajemnost v odnosih s Kitajsko, a priznal, da sta obe strani daleč od tega cilja.

Tudi v četrtkovem prispevku za spletni portal Politico je branil obisk in zagotovil, da ne bo prezrl težkih vprašanj, kot so spoštovanje državljanskih svoboščin, pravice etničnih manjšin v Šindžiangu, svobodno in pravično svetovno trgovino ter status Tajvana.

Napovedal je, da bodo kitajske naložbe v Nemčiji razlikovali na podlagi tega, če ustvarjajo ali povečujejo tvegane odvisnosti in se pri tem skliceval na nedavno polemiko o kitajski naložbi v pristanišče v Hamburgu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navideznademokracija
07. 11. 2022 16.31
+1
nikhrast
05. 11. 2022 21.58
-2
Poglej luzerje tu, komaj čakajo da EU propade. Fantje, Prozac tabletko vsak dan.
DR. RNR
05. 11. 2022 10.58
+1
Papez je pozval kokainskega in Putina,da prideta v Rim na pogovere. Nic od tega.
Jožajoža
05. 11. 2022 10.16
+2
Uniper je eno izmed energetskih podjetij v EU, ki jih je zmanjšana dobava energije iz Rusije najbolj prizadela. Od nemške vlade naj bi do konca leta prejel 30 milijard evrov vreden paket pomoči, ki bo imel za posledico nacionalizacijo energetskega velikana.
Cool8
05. 11. 2022 09.28
+4
SCHOLZ je malo zamešal zadeve, ni Kitajska dolžna Rusov disciplinirati, s tem je priznal, da je EU pri tem neuspešna , z USA vred !
dober-man
04. 11. 2022 20.08
+1
da ne bo še Kitajcem zabliskalo v glavo, ko Putinu in bodo mislili, da so glavni. se je za zamislit.🤔
periot22
04. 11. 2022 16.39
+4
Sholz po kolenih na Kitajsko prosit, Velika Kitajska in Rusija so pa zaveznice!
Jon Bacek
04. 11. 2022 16.15
+11
EU naj uporabi svoj vpliv in pritisne na Ukrajino, naj se pogaja. Aha, ZDA ne pustijo, da se Ukrajina pogaja.
Ate_ist
04. 11. 2022 14.21
+3
na kitajsko je odšel, da razproda stroje propadle nemške industrije
Ate_ist
04. 11. 2022 14.19
+0
kdo je ta olaf? o čem lahko on odloča? ah da, samo emisar, kurirček in nič več
tornadotex
04. 11. 2022 12.57
-2
Vojna se zna končati samo z dogovorom Kitajska,Nemčija kot EU, Rusija in ZDA. Po vsej verjetnosti je Shultz prišel z konkrtno ponudbo glede Tajvana , kar bo v zameno dobil od Šija je pritisk in verjetno že dogovor na Putlerja....Igra prestolov se začemja !!! ..
Na pol ovca
04. 11. 2022 12.29
-3
Edini ki je tukaj pritisnjen in bo propadel si ti Olaf, naših nepomembnih hlapcev ne štejem
Šekularac
04. 11. 2022 10.34
+5
Sholz gospodarstvo Nemčije želi ohraniti pri življenju, obenem pa Kitajsko poskušati distancirati od Rusije in diktatorja. Propad gospodarstva je propad Nemčije. Slovenija pa ima z Nemčijo tesne in obsežne gospodarske vezi.
Ate_ist
04. 11. 2022 14.20
+1
olaf je nemško gospodarstvo že uničil. sedaj je samo vprašanje kako globoko mu ga bo uspelo zagrebsti.
Sajeta5
04. 11. 2022 17.14
+1
Kar so zavozili s sankcijami proti Rusiji, bo težko če ne celo nemogoče popraviti. Da bi pa Kitajsko obrnili proti Rusiji pa so mokre sanje Amerov, Kitajc ne zaupa nobenemu, Amerom in njihovim evropskim hlapcem pa sploh ne
BellaCiao
04. 11. 2022 10.14
+1
Na koncu bo Nemčija BREZ PROTEKTORATA ZDA postala neka brezvezna država. Odvisni OD UVOZA ENERGENTOV, UVOZA SUROVIN, UVOZA DELOVNE SILE, imajo samo močno strojno industrijo, ZAOSTALI NA IT PODROČJU za ZDA, KITAJSKO, INDIJO pa še kom...papa nemčija!
User2369190
04. 11. 2022 09.52
+3
je to samo dobro za nas, da imamo stike z drugačno družbeno ureditvijo, čeprav se ne strinjamo z njimi v čisto vsem. Slabo za nas, če bomo sledili ZDA, ki želijo počistit z vsakim, ki ne misli enako kot oni.
User2369190
04. 11. 2022 09.48
+3
Šolzi ravna pametno. Ideološki opranci pa vsak stik z drugačno družbeno ideologijo smatrajo kot itdajo. Seveda to prihaja predvsem iz ZDA. V preteklosti je bil samo komunizem tak, ko si bil sumljiv in razglašen za simpatizerja kapitalistov samo če si kaj rekel čez partijo ali koga tam poklical.
User768643
04. 11. 2022 14.04
+0
Zanimivo razmisljanje, ampak plitko, kolega, plitko.
hondoid
04. 11. 2022 09.37
-1
Olaf,pa kaj se klanjaš komunistom..nisi v ponos EU
dobrabejba35
04. 11. 2022 09.30
+20
ZDA je treba nagnat ven iz Evrope. Niti enega ameriškega vojaka ne bi smelo biti pri nas.
c00kies
04. 11. 2022 09.29
+3
Šolci je spregledal ali jaz slabo vidim? Ja, lepo! Verjetno precej pozno, pa vendar, boljše zdaj kot nikoli. Mogoče še kdo drug pride k pameti.
picasso03
04. 11. 2022 09.54
+6
šolci je navadna rit. niti trzn ni ko je šel v luft ns2. in točno ve kdo ga je uničil. zdaj rit liže arabcem in kitajcem, nemčija mu propada pred nosom.
c00kies
04. 11. 2022 10.41
+0
To se bolj kot ne vse strinjam. Je pa videti, da se vsaj za trenutek nagiba na drugi pol, pa če tudi z drugačnimi pogledi. Za seboj ima najmočnejše gospodarstvo v Evropi in mislim, da ga bodo v tem oziru gospodarstveniki podprli, kolikor ga do sedaj niso prekleli. Če ve, kdo je v zrak spustil severni tok, potem pa je to sploh prva jasna poteza, kje išče zaupanje.
nono1234
04. 11. 2022 09.25
+6
Pravijo, da še slepa kura zrno najde, pri nas v Evropi pa nekateri, kljub dobremu vidu, nočejo in nočejo "videti" kdo nas v resnici potiska v vse večjo krizo zaradi lastnega interesa. Če je Scholz to dojel in je začel ukrepati, potem ga bo nemški narod, na koncu pa večina Evropejcev, častil kot enega redkih pametnih voditeljev. Če ne sedaj, pa zelo kmalu.