Tujina

Zagotovila Ukrajine: Orožja tujih partnerjev proti ozemlju Rusije ne bomo uporabili

Berlin/Kijev/Moskva, 05. 02. 2023 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.B., N.L., STA
Komentarji
4

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je dejal, da Ukrajina ne bo uporabila orožja dolgega dosega, ki so ga obljubile zahodne države, za napade na cilje v Rusiji. V zvezi z razkritji o domnevnih nepravilnostih in korupciji pa je dejal, da poteka revizija pogodb o javnih naročilih, poročil o svojem odstopu pa ni želel potrditi. Razmere na ukrajinsko-ruski fronti sicer ostajajo napete. Ob tem z bojišča prihajajo informacije, da naj bi ruske sile zavzele vas Bilohorivka v bližini Bahmuta. Kot trdijo v Moskvi, so iz vasi že odstranili vse Ukrajince, ti pa pravijo, da ruskim silam do vasi ni uspelo priti. Ob tem trdijo, da so v obrambnih napadih v Donecku uničili vsaj 15 ruskih tankov.

Ukrajinski vojaki v Hersonu
Ukrajinski vojaki v Hersonu FOTO: AP

Reznikov je zagotovil, da bodo orožje dolgega dosega, ki so ga obljubili zahodni zavezniki, uporabljali le proti ruskim ciljem na zasedenem ukrajinskem ozemlju.

"Našim partnerjem vedno povemo, da se zavezujemo, da ne bomo uporabljali orožja tujih partnerjev proti ozemlju Rusije, ampak le proti njihovim enotam na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine z namenom ponovne osvojitve našega ozemlja," je na novinarski konferenci v Kijevu dejal Reznikov.

ZDA so v petek sporočile, da bodo Ukrajini poslale dodatno vojaško pomoč v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev, ki vključuje strelivo za raketne sisteme himars, oklepnike in protizračno obrambo. V okviru te pomoči so tudi rakete daljšega dosega za sisteme himars.

Te rakete ukrajinskim silam potencialno omogočajo, da napadejo cilje v pokrajinah Donbas, Zaporožje in Herson, ki so jih zasedle ruske sile, pa tudi cilje na severnem delu polotoka Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva. Zahodne države skrbi, da bi to lahko vodilo v nevarno stopnjevanje konflikta.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov med pogovorom z generalnim sekretarjem Nata Jensom. Stoltenbergom
Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov med pogovorom z generalnim sekretarjem Nata Jensom. Stoltenbergom FOTO: AP

Reznikov je še dejal, da Ukrajina pričakuje morebitno rusko ofenzivo v februarju, pri čemer je opozoril, da do takrat ne bo prispelo vso orožje, ki je bilo obljubljeno Kijevu. Vendar pa "imajo dovolj virov in rezerv", da nudijo odpor in zadržijo ruske sile, je zagotovil.

Nakup predrage hrane za vojake: revizija pogodb o javnih naročilih v teku

Reznikov, ki je bil deležen kritik po razkritju domnevnih nepravilnosti in primerov korupcije med visokimi ukrajinskimi uradniki, za zdaj izključuje možnost, da bi prostovoljno odstopil. Kot je dejal novinarjem, bo odstopil le, če ga bo k temu pozval predsednik Volodimir Zelenski.

"Noben funkcionar ne ostane večno na položaju," je komentiral po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukriinfom.

"Odločitev o tem, ali nekdo postane obrambni minister ali ne, v skladu z ustavo sprejme ena oseba - vrhovni poveljnik in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski," je še pojasnil Reznikov, ki je eden najbolj znanih obrazov ukrajinskih obrambnih prizadevanj. Zato bo potrebne odločitve sprejel le na podlagi sklepa ukrajinskega predsednika.

V zvezi z razkritji domnevnih nepravilnosti pa je minister povedal, da poteka notranja revizija vseh pogodb o javnih naročilih. 

Zaradi škandala, med drugim v povezavi z nakupom predrage hrane za vojake po cenah, ki so bile trikrat višje od maloprodajnih cen, so odstopili namestnik vodje predsednikovega kabineta Kiril Timošenko, več namestnikov ministrov in guvernerjev ukrajinskih regij.

Ukrajinski vojaki naj bi uničili več kot 15 ruskih tankov

"Naše čete ostajajo na položajih, nihče ni zavzel Bilohorivke, nihče ni vstopil tja, tam ni nobenega sovražnika," je povedal guverner Luganska Serhij Haidaj. Povedal je tudi, da se je število ruskih napadov povečalo, a da so njihove enote na bojišču zaenkrat uspešno obdržale obrambo, piše Reuters.

Poročila o bojih prihajajo tudi z regije Doneck, kjer naj bi v zadnjih dneh ukrajinski vojaki uničili več kot 15 ruskih tankov, pa tudi več oklepnih vozil, zatrjujejo vojaki 59. pehotne brigade. "Stalno poka, tukaj ni tišine. Morda ponoči za nekaj minut," je dejal eden izmed vojakov. 

V zadnjem tednu je sicer Rusija nadaljevala tudi z obstreljevanjem Bahmuta, pri tem pa se je osredotočila na dve glavni cesti, pomembni za Ukrajince. "Zelo verjetno je, da so ruske sile zavzele cesto, ki mesto povezuje s sosednjim Siverskom," ocenjujejo v Kijevu in dodajajo, da je mesto od preostalega dela vse bolj izolirano. 

Rusija ima vse bolj intenzivne napade in vedno več vojakov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razmere označuje za "zelo težke", hkrati pa po njegovih besedah Rusija poleg vse bolj ostrih napadov na fronti povečuje tudi število vojakov. Da je ruskih vojakov na bojišču več kot predvideno, so v preteklem tednu ugotavljalo tudi ameriški analitiki.

"Zelo težko je v Bahmutu, Vuhledarju, Limanu in tudi drugod," je dejal Zelenski. Liman, ki se nahaja severno od obleganega Bahmuta, so ukrajinske sile uspele osvoboditi oktobra. A ta teden naj bi se ruske sile ponovno usmerile tudi v tisto smer, a je bila ukrajinska obramba premočna.

Ostanek avtomobila ob ukrajinsko-ruski fronti
Ostanek avtomobila ob ukrajinsko-ruski fronti FOTO: AP

Zelenski pa ob tem še poudarja, da so razmere na fronti za ukrajinske sile vse težje, a da "se bodo borili, dokler se bodo lahko". 

Medtem so se poki raket v noči na nedeljo slišali tudi nad Harkovom. Nad mestom sta poleteli dve raketi, ena je zadela stanovanjsko stavbo. "Po zadnjih informacijah je tam prišlo do požara, ena oseba je bila poškodovana," so sporočili z urada tamkajšnjega župana. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3