-6°C

Schwarzenegger: V sredo je bila tu, v Ameriki, kristalna noč

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
135
Nekdanji republikanski guverner Kalifornije Schwarzenegger je vdor privržencev predsednika Trumpa v kongres primerjal z začetkom nacističnega pogroma Judov leta 1938, ki se je v zgodovino zapisal kot kristalna noč. Trumpa je označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA.

73-letni filmski igralec in politik Arnold Schwarzenegger, ki se je rodil v Avstriji, je opisal zgodbo svojega očeta Gustava, ki je bil leta 1942 ranjen na vzhodni fronti, po vojni pa je pozabo iskal v alkoholu in pretepal otroke, tako kot drugi sosedje, nekdanji nacistični vojaki, ki jih je preganjala krivda zaradi vsega, kar so storili med vojno. "Odraščal sem obkrožen z moškimi, ki so pili, da bi pozabili na svojo krivdo,"je dejal.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Vse se je začelo z lažmi in nestrpnostjo. Ker prihajam iz Evrope, iz prve roke vem, kako lahko zadeve uidejo nadzoru. Mojega očeta in sosede so zavedli z lažmi in vem, kam lahko take laži vodijo," je v videu, ki ga je objavil na Twitterju in je hitro postal viralen, sporočil Schwarzenegger, ki je zaslovel v filmih o Conanu in Terminatorju.

"V sredo je bila tu, v Ameriki, kristalna noč,"razbita okna so bila okna v Kapitolu, je dejal Schwarzenegger.

Schwarzenegger je napad na kongres primerjal s kristalno nočjo v nacistični Nemčiji
Schwarzenegger je napad na kongres primerjal s kristalno nočjo v nacistični NemčijiFOTO: Profimedia

"Trump je skušal spremeniti izid poštenih volitev. Skušal je izvesti udar s tem, ko je svoje ljudi zavajal z lažmi. Njegov poskus udara je propadel, vendar je treba kaznovati tiste, ki so mu omogočili laganje in izdajo. Krivi so tako kot tisti, ki so nesli zastavo vstaje v kongres," je dejal in ameriško demokracijo primerjal z mečem, ki ga je vrtel kot filmski Conan."Bolj kot ga kališ, močnejši postane".

"Naša demokracija se je kalila skozi vojne, krivice in vstaje. Verjamem, da bomo iz dogodkov minulih dni prišli močnejši, ker vemo, kaj lahko izgubimo," je dejal in pozval Američane, naj se mu pridružijo v izrazu želje za velik uspeh novoizvoljenemu predsedniku ZDAJosephu Bidnu."Tistim, ki mislite, da lahko strmoglavite ameriško ustavo, pa sporočam, da vam ne bo nikoli uspelo," je dejal.

Koronavirus pasica november