Tujina

Se bo na Kitajskem končala stroga ničelna politika proti covidu-19?

Peking, 22. 10. 2022 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Kitajskem se je zaključil 20. kongres komunistične partije, na katerem so utrdili osrednjo vlogo svojega vodje Ši Džinpinga in imenovali nov centralni komite. A državljane bolj kot imenovanje novega vodstva zanima, ali se je partija pogovarjala tudi o politiki ničelne tolerance do covida-19, ki je sicer ni bilo na dnevnem redu. Pristop, ki so ga uvedli leta 2019, je namreč močno vplival na gospodarstvo. Kitajska pa z obveznimi večkrat tedenskimi testiranji in množičnimi zaprtji v luči odpiranja drugih držav ostaja med redkimi s tako strogim režimom.

komunistična partija in Ši Džinping
komunistična partija in Ši Džinping FOTO: AP

Delegati kitajske komunistične partije so danes ob zaključku XX. kongresa sprejeli dopolnila k ustavi partije, ki utrjujejo osrednjo vlogo predsednika Ši Džinpinga in odražajo njegovo ideologijo. Imenovali so tudi nov centralni komite, v katerem ne bo več pomembnih predstavnikov iz Šijevega ožjega kroga, med njimi premierja Li Keqianga.

V centralnem komiteju je okoli 200 delegatov. Njegovo jedro predstavlja 25-članski politbiro, moč pa je nadalje centralizirana v stalnem komiteju znotraj politbiroja, ki trenutno šteje sedem članov. V novi sestavi centralnega komiteja po poročanju tujih tiskovnih agencij ne bo dosedanjih članov stalnega odbora Li Keqianga, Wang Yanga, Li Zhanshuja in Han Zhenga. Slednja sta se morala zaradi svoje starosti upokojiti, Li Keqiang pa je tudi že pred časom napovedal upokojitev.

Iz centralnega komiteja so izključili tudi guvernerja kitajske centralne banke Yi Ganga, predsednika agencije za regulacijo bančnega in zavarovalniškega sektorja Guo Shuqinga ter namestnika premierja Liu Heja.

Srečanje je zaznamoval tudi skrivnostni izhod nekdanjega voditelja partije Hu Jintaoja. Do 79-letnika so med  dogodkom pristopili uradniki in ga prosili, naj dogodek zapusti. 

Novi centralni komite se bo na prvem plenarnem zasedanju sešel v nedeljo, ko bodo po napovedih objavili sestavo novega politbiroja in stalnega komiteja. Pričakovati je, da bodo za petletni mandat generalnega sekretarja že tretjič zapored imenovali 69-letnega Ši Džinpinga in s tem prekršili pravila partije glede starosti in omejitev mandata na tem položaju.

Med danes sprejetimi dopolnili k ustavi partije je tudi določilo, ki prvič eksplicitno izpostavlja nasprotovanje neodvisnosti Tajvana. Doslej je bilo v dokumentu zapisano, da si bo partija prizadevala okrepiti enotnost kitajskega naroda, tudi na Tajvanu, v novi ustavi pa je omenjeno nasprotovanje in onemogočanje separatistov, ki si prizadevajo za neodvisnost Tajvana. 

Kongres Kitajske komunistične partije
Kongres Kitajske komunistične partije FOTO: AP

Kaj pa politika ničelne tolerance do covida-19? "To ni v naših rokah," je slednje komentiral 51-letni Džang Jiming iz Pekinga. Obenem je dodal, da čeprav prijemi morda za prebivalce in ekonomijo niso prijetni, vsaj "ni umrlo več milijonov ljudi, kot na primer v Ameriki". A večina vseeno upa, da bo današnji zaključek teden dni trajajočega kongresa prinesel spremembe tudi na področju zapiranja države. Prvič, ker se voditelji na srečanju sestanejo le vsakih pet let, kar je dolga doba, drugič pa zaradi tega, ker se po večjih dogodkih na Kitajskem večkrat omili nekatere ukrepe.

Skeptiki pa menijo, da se ta politika zagotovo ne bo končala "z danes na jutri", saj da tudi časopisi v lasti komunistične partije še vedno poročajo o dobrobiti ničelne tolerance do covida-19. Hkrati je tudi Ši Džinping v svojem otvoritvenem nagovoru prejšnjo soboto dejal, da so v času covida učinkovito zaščitili zdravje in "dosegli izjemno ravnovesje med epidemijo in gospodarskim nadzorom", s čimer je potrdil, da je z režimom zadovoljen. 

Na račun dobrih številk trpeli ljudje

In kitajska politika se je v primerih zajezitve širjenje različic izkazala za učinkovito. Medtem ko so se druge države borile z vse slabšo statistiko, je Kitajska zapirala mesta in začenjala z množičnim testiranjem - predvsem v času širjenja različice omikron. A čeprav so jim bile številke zaradi slednjega nekoliko bolj naklonjene, so na ta račun trpeli ljudje, poroča AP

Ši Džinping na 20. kongresu kitajske komunistične partije
Ši Džinping na 20. kongresu kitajske komunistične partije FOTO: AP

Poleg splošnega nezadovoljstva s politiko so bili državljani kritični tudi do pomanjkanja zasebnosti. Spomladi so se med dvomesečnim zaprtjem Šanghaja po družbenih medijih razširili posnetki uradnikov, kako razbijajo stanovanjska vrata, da bi prebivalce odpeljali v karanteno, pri tem so ločili tudi starše in otroke, starejše in njihove oskrbnike ...  Zaradi režima je bil nekaterim omejen dostop do zdravnika. V mestu Šian tako na obravnavo niso spustili porodnice in novorojenčka, saj nista imela negativnega izvida testa, otrok pa je kmalu po tem zaradi zdravstvenih zapletov umrl. Protesti na ulicah so bili kljub temu redki, v treh letih so se le nekajkrat zbrali v Šanghaju in severovzhodnem mestu Dandong. Eden izmed državljanom se je proti Ši Džinpingovi politiki odločil protestirati tudi prejšnji teden pred začetkom kongresa. 

Višji svetovalec pri politično-svetovalnem podjetju Andy Chen meni, da do omilitve ukrepov po kongresu ne bo prišlo, saj da "pogoji, ki so vlado prisilili k vzpostavitvi ničelne okužbe s covidom, niso izginili". Izpostavil je, da še vedno primanjkuje učinkovitega cepiva in zdravil ter ustreznih pravil za karanteno na domu. 

Da do nenadnih sprememb ne bo prišlo, meni tudi strokovnjak za javno zdravje in zdravnik Jandžong Huang. Lahko pa bi vlada na kongresu začela postavljati temelje za počasno sproščanje ukrepov, dodaja. "Poleg tega večina prebivalstva kljub omejitvam normalno nadaljuje s svojim življenjem. Z vladnega vidika je to boljše kot na primer vsiljevanje cepljenja," še poudarja.

20. kongres kitajske komunistične partije
20. kongres kitajske komunistične partije FOTO: AP

Čeprav so cepiva široko dostopna, kitajske domače različice niso tako učinkovite kot cepiva Pfizerja, Moderne in drugih evropskih in ameriških proizvajalcev. Kitajska je ravno zaradi slednjega zmanjšala čas med prejetjem drugega in tretjega odmerka cepiva, a cepljenje ni bilo obvezno. Z dvema odmerkoma je cepljenih približno 90 odstotkov prebivalcev, s tretjim pa 'le' 57 odstotkov državljanov. 

Kakšne so omejitve?

Komunistična partija je za čas kongresa na območju Pekinga covidna pravila še zaostrila. Na avtocestah so uvedli nadzorne točke za preverjanje zelenega potrdila, aplikacije, ki prikazujejo, ali so se lastniki telefonov zadnjih nekaj tednov nahajali na kateri izmed kritičnih območij. V Peking je prepovedan vstop vsem, ki so se nahajali v okrožjih, kjer so v zadnjih sedmih dneh odkrili vsaj en primer okužbe. Prav tako so za čas kongresa že 12. oktobra prekinili nekatere avtobusne povezave. Pred vstopom v javne prostore morajo vsi pokazati svojo QR kodo. 

20. kongres kitajske komunistične partije
20. kongres kitajske komunistične partije FOTO: AP

V poslovne stavbe, nakupovalna središča, restavracije in druga javna mesta brez zelene kode in negativnega izvida testa na koronavirus vstop ni dovoljen, oba sta veljavna največ 72 ur. V Pekingu tako približno 21 milijonov prebivalcev teste opravlja dva- do trikrat na teden. Kljub temu ob pojavu prisotnosti okužbe še vedno zapirajo okrožja ali mestne soseske. Takrat se uradniki na ulice podajo v zaščitnih oblekah, zaprejo trgovine in od blizu nadzorujejo premike prebivalcev.

Na Kitajskem so se tako prebivalci navadili na strog režim, ki ga je konec leta 2019 uvedel kitajski voditelj Ši Džinping, kar precej slabše pa jo je odnesla kitajska ekonomija. Politični svetovalec Chen je na koncu še pristavil, da je zaradi slednjega začela rasti razredna neenakost, pojavlja se tudi družbena nestabilnost. "Prišlo bo do prelomne točke, ko bodo ljudje ugotovili, da to ni več sprejemljivo. Tega ne moremo več tolerirati," je zaključil. 

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
22. 10. 2022 19.13
Čudovita enotnost. Vendar, kjer vsi mislijo enako, so vsi razen enega odveč.
osancta simplicitas
22. 10. 2022 14.41
+1
Medvedek Pu aretiral nekdanjegsa predsednik LR Kitajske, guvernerja banke in še par eminentnih članov komiteja! Kaj Jufka zamuja, ko ne živi na Kitajskem.......
osancta simplicitas
22. 10. 2022 14.40
+1
Niste v timngu. Zaostajate!
mhri47
22. 10. 2022 13.44
+0
Milanovi vzorniki. Člani komunistične partije Kitajske
Protoc
22. 10. 2022 13.34
+7
Se pravi ne bodo ukinili sankcije proti covidu..imajo ničelno toleranco, a vsi v maskah razen prve vrste in predsednika..to je prvovrstno klasično voditeljsko diktatorstvo. No evropa se zgleduje in še vedno gleda kako poteka diktatorstvo na kitajskem.
Bob Marley
22. 10. 2022 13.33
+4
Točno to kar vidimo na prvi fotografiji si elitneži želijo. V prvi vrsti nedotakljivi bogovi brez mask, vzadaj ovce. Ne si mislit , da je to samo na Kitajskem. Spomnite se sprehodov ob Kolpi, olimpijskega večera, Kacina, Kreka….da ne govorim o EU in ZDA kjer so maske elitnežev potrebne samo za slikanje.
number46
22. 10. 2022 13.24
Res nerazumljivo, po eni strani korna grozna po drugi strani pa ni okej, če pač še moraš testritati. Zdej smo mi spet moralna avtoriteta par mesecev nazaj pa, brzeveze da naštevam.
JanezNovakJohn
22. 10. 2022 13.18
+2
Kitajska ima politično kombinacijo komunizma s kapitalizmom. Zmagovalna ekonomska kombinacija.
JanezNovakJohn
22. 10. 2022 13.22
+0
Kitajska oblast ne prepušča gospodarsko in družbeno pot trgu, temveč počasi in dolgoročno usmerja rast vseh družbenih poti.
Spužva
22. 10. 2022 12.39
-3
A Milan ni biu povabljen? Kaj pa Brgla? 😄
Mr famulistic
22. 10. 2022 12.31
+0
Recimo da je vse splanirano v zadnjih letih, a so pol kitajci namerno zaprli drzavo saj se bojijo drugih obvescevalnih sluzb da zrusijo partijo kot se je par tednov nazaj pisalo in stem globalisti drzijo na povodcu kitajce dokler se z Rusi ukvarjajo.
Jun2
22. 10. 2022 12.20
+0
osancta simplicitas
22. 10. 2022 11.34
+5
Mislim, da je glavna tema kako čimprej priključiti Taiwan!
User2369190
22. 10. 2022 11.23
+5
izjava "da to ni v naših rokah" morda kaže, da gre za vojaško vajo zaščite pred biološkim napadom. Zahrbtni ameriški karakter je čisto pravi za take grožnje, da se kitajcem vrže kakšen bolj smrtonosen patogen. Covid je le vadbena municija, na nivoju takih, ki si ga študenti namenoma okužijo da opazujejo učinke na sebi.
Hans Al Fare
22. 10. 2022 11.29
+5
Ja, točno to, dejansko gre verjetno za vojaški eksperiment pripravljenosti na biološki napad.
User2369190
22. 10. 2022 11.15
+18
pri nas v EU je virus čudežno izginil le nekaj dni pred izbruhom vojne. Skupaj z skoraj vsemi ukrepi. Čudežno so izginili tudi večina ukrepov, cepljenje, zapiranje, maske in testiranje naenkrat ni bilo več obvezno. Tudi politiki so se že 1 mesec prej "slučajno" premislili.
Ramzess
22. 10. 2022 11.24
+9
Vojna je dober način, da odvrneš ljudi od dejstva, da cepivo (ki to ni) ubija.
Slovenec007
22. 10. 2022 11.09
+7
Kongres se je začel 16.10. in že v prvi uri govora je Xi napovedal ničelno toleranco za Covid, gotovo se ne bo premislil samo zarad tega ker je 24ur objavil članek. Mnogi Xija zaradi njegovega vodenja države (če temu sploh lahko rečemo vodenje), absolutna, dosmrtna in ideološka oblast enega človeka, ter pokora naroda neglede na posledice (četudi človeška življenja), primerjajo z Maom Zedongom, pod katerim je umrlo več ljudi, kot Hitlerjevo in Stalinovo oblastjo skupaj. Mehurček nikoli končane rasti BDPja Kitajske je po 50ih letih dokončno počil, saj je zaupanje v Kitajsko oblast v svetovnem merilu razblinilo. Ne pozabite Kitajska je proizvedla 30% svetovnih dobrin in ima na voljo zelo veliko surovin (razen nafte) kar pomeni, da bo trajalo še leta preden se bodo dobavne verige in svetovna proizvodnja stabilizirala.
Hans Al Fare
22. 10. 2022 11.00
-4
Ljudje dajte razmislit, zakaj kitajska vlada, ki ji dol visi za malega človeka, drži tako stroge ukrepe? Pripravljajo se na izbruh virusa z visoko smrtnostjo in prenosljivostjo. Dobesedno izvajajo experiment, kako učinkovito lahko izolirajo virus.
N0EL
22. 10. 2022 11.09
+6
nebel
22. 10. 2022 11.21
+8
To pripravljajo Ameriški laboratoriji. V Ameriki, Ukrajini in drugod po svetu preko od njih financiranih laboratorijev. Ostali se morajo tega zavedati in pametni se na možnost pojave takega novega virusa vnaprej pripravijo.
Ramzess
22. 10. 2022 10.57
-1
Mogoče bi vsaj omejili, če ne ... ker so šli že preko vseh meja, na čem vsem že dalajo te teste, tudi po trgovinah na artklih ipd.
SlovenŠtima
22. 10. 2022 10.47
-2
Nič se se bo končalo. Kitajski model se bo po vsej verjetnosti sprejel povsod in to kar pišete je popolnoma nesmiselno.
JohannDoe
22. 10. 2022 10.30
+6
Komunizem po meri ljudi.
Biu 6ga
22. 10. 2022 10.26
-2
Sdsuci 1.5 dneva se ko bote pogorel scelavim na celu ker bo zenska predsednica