Tujina

Evropska komisija: Odločitev o odprtju smučišč je v nacionalni pristojnosti

Berlin, Rim, Bruselj, 26. 11. 2020 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
180

Že v ponedeljek je italijanski premier Giuseppe Conte pozval k prepovedi odprtja smučišč na ravni celotne EU. Zdaj ga je pri tem podprla še nemška kanclerka Merklova, ki sicer pravi, da "to ne bo lahko, vendar bomo poskusili". Najmanj zadovoljni so Avstrijci, ki so že napovedali, da bodo zahtevali 100-odstotno povračilo škode, če se EU odloči za tak ukrep. Odločitev o tem, ali med pandemijo novega koronavirusa dovoliti smučanje, je v nacionalni pristojnosti pa so poudarili v Evropski komisiji. Medtem pa Švica ne načrtuje zapiranja smučišč. Slovenska vlada zaenkrat o odpiranju smučišč še ni odločala.

 

Kot nam je na današnji tiskovni konferenci odgovoril vladni govorec Jelko Kacin, slovenska vlada o odprtju smučišč še ni odločala, saj pričakujejo skupne evropske usmeritve. "Danes je sicer tekel pogovor o tem, tudi na vladi, vendar kot v tem trenutku kaže, so pogoji oziroma možnosti, da bi smučišča delovala, precej slabi, saj tega epidemiološke razmere ne dovoljujejo."

Vlada bo tako po njegovih napovedih počakala in se nato uskladila z drugimi alpskimi državami glede alpskega smučanja. "Če pa govorimo o drugih zimskih progah za tekaštvo, biatlon ipd., pa bodo druge države, npr. predvem skandinavske, glede na epidemiološke razmere, odločale, kaj je možno in kaj ne."

Smučišče Ischgl je bilo eno prvih žarišč novega koronavirusa v Evropi. Turisti so virus od tam 'raznesli' v kar 45 različnih držav, Avstrija pa se zato sooča z več tožbami.
Smučišče Ischgl je bilo eno prvih žarišč novega koronavirusa v Evropi. Turisti so virus od tam 'raznesli' v kar 45 različnih držav, Avstrija pa se zato sooča z več tožbami. FOTO: Dreamstime

Po tem, ko je že v ponedeljek k prepovedi odprtja smučarske sezone na ravni celotne Evropske unije pozval italijanski premier Giuseppe Conte, je zdaj to storila še nemška kanclerka Angela Merkel. "Bom iskrena to ne bo lahko, vendar bomo poskusili," je dejala. Po njenih besedah bi morale države članice EU tak dogovor skleniti vsaj do začetka januarja.

Kot je še spomnila nemška kanclerka, so bila nekatera žarišča v spomladanskem valu epidemije covida-19 povezana prav z zimskim turizmom, denimo smučišče v avstrijski vasi Ischgl. Turisti so virus od tam 'raznesli' v kar 45 različnih držav, Avstrija pa se zato sooča z več tožbami. Podobno je že v ponedeljek razmišljal tudi Conte. "Če zapremo samo svoja smučišča, je velika verjetnost, da se bodo Italijani odpravili čez mejo in nato okužbo prinesli s seboj domov," je pojasnil za italijansko televizijo La7.

Tej ideji se zaenkrat daleč najbolj upira Avstrija, katere gospodarstvo je v veliki meri odvisno tudi od tovrstnega turizma. Že se je oglasil avstrijski finančni minister Gernot Blümel, ki je dejal: "Če nas bodo zaprli, bodo za to morali plačati."

Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je danes tudi zavrnila pobudo nemške kanclerke Angele Merkel, da bi smučišča po vsej Evropi letos ostala zaprta. Zatrdila je, da lahko avstrijske oblasti zagotovijo varnost na smučiščih.

"To ni v evropski pristojnosti. Ne vem, na kateri pravni podlagi bi lahko EU odredila zaprtje smučarskih središč," je v pogovoru za nemški časnik Spiegel povedala Köstingerjeva.

Ob tem je zatrdila, da Avstrija sprejema vse ukrepe, da bi zagotovili varno dopustovanje. "Človek se z virusom ne okuži med smučanjem, ampak na zabavah po tem. Zato letos ne bo zabav po smučanju," je zagotovila avstrijska ministrica.

"Če bodo gostje potrebovali zdravniško oskrbo, jim bo tako in tako na voljo. Turistična območja so se dogovorila, da bodo za tiste z blagimi znaki okužbe z novim koronavirusom vzpostavile sistem 'varnih hiš'. To pomeni, da bi pripravili posebne namestitve, v katere bi namestili okužene ljudi," je pojasnila.

Merklova je sicer pobudo k začasnemu odlogu začetka smučarske sezone predstavila po tem, ko je napovedala dodatno zaostrovanje ukrepov v Nemčiji. Tako bodo restavracije, lokali, kulturne ustanove in tudi prostori za prosti čas tam še naprej zaprti, in to vsaj do 20. decembra. "A glede na zelo visoko stopnjo okuženosti bodo omejevalni ukrepi morali veljati še do začetka januarja, razen če ne bo nepričakovanega zmanjšanja," je hkrati poudarila.

Pojasnila je, da bodo še dodatno omejili stike med ljudmi, da bi tako omejili širjenje virusa. Zasebna druženja bodo omejili na največ pet oseb iz lastnega in še enega gospodinjstva. Čez božično-novoletne praznike, od 23. decembra do najdlje 1. januarja, pa bo dovoljeno druženje največ desetih oseb. V to število sicer ne bodo šteli otrok, mlajših od 14 let.

Zimsko-športna središča v Franciji bodo lahko med božično-novoletnimi prazniki odprta, je povedal francoski premier Jean Castex. Vendar pa žičniške naprave ne bodo smele obratovati, je poudaril. Tako smučanje v Franciji praktično ne bo možno. Epidemiološke razmere se sicer v državi izboljšujejo.

"Seveda bo vsakdo lahko potoval v zimsko-športna središča, da bi užival na svežem zraku naših lepih gora in v trgovinah, ki bodo odprte," je povedal Castex. "Vendar pa bodo vse žičniške naprave in druga skupna infrastruktura zaprte za javnost," je poudaril.

Tako smučanje v Franciji čez praznike praktično ne bo mogoče. Bo pa možno udejstvovanje v drugih zimskih športnih in aktivnostih, kot so tek na smučeh, drsanje in pohodi, saj zanje običajno niso potrebne žičniške naprave, navaja AFP.

Medtem so v Švici, ki jo je drugi val okužb s covid-19 močno prizadel, oblasti, smučarski in turistični sektor enotni, da se bo zimska sezona nadaljevala, potem ko je spomladansko sezono prekinil prvi val. "V Švici lahko smučamo, pripravili smo načrte za zaščito," je v četrtek novinarjem dejal švicarski minister za zdravje Alain Berset.

Dodal pa je, da bo vlada ponovno preučila razmere pred božičnimi prazniki. Odločitve o tem, katere dele gospodarstva je treba ustaviti, so na splošno prepuščene švicarskim kantonom ali zveznim državam. Zvezna vlada pa lahko posreduje, če meni, da je situacija nevarna.

"V Švici so vlada, oblasti in turistična industrija prepričani, da je švicarska pot za zdaj prava in da lahko zimska sezona poteka varno," je povedala tiskovna predstavnica nacionalnega turističnega urada Veronique Kanel.

Bruselj: Odločitev o smučanju med pandemijo je nacionalna pristojnost

Odločitev o tem, ali med pandemijo novega koronavirusa dovoliti smučanje, je v nacionalni pristojnosti pa so danes poudarili v Evropski komisiji v odzivu na številna vprašanja o tej vse bolj pereči temi, do katere članice EU zavzemajo različna stališča. Ob tem so pozvali k usklajevanju in spoštovanju vseh epidemioloških priporočil.

Italija se že nekaj časa zavzema za zaprtje smučišč. Različna stališča članic pa sprožajo ogromno epidemioloških in gospodarskih vprašanj. V Evropski komisiji so danes poudarili, da je odločitev o smučanju nacionalna pristojnost. Na vprašanje, ali bodo predlagali evropsko priporočilo, kot v primeru številnih drugih vprašanj v povezavi s pandemijo, ki so v nacionalni pristojnosti, pa niso podali jasnega odgovora. Niti niso želeli komentirati stališča Merklove.

Spomnili so, da je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides v sredo v odgovoru na vprašanje o smučanju opozorila, da lahko prehitro odpravljanje koronskih omejitev vodi v povečanje števila okužb in vnovično širjenje virusa, ter obenem poudarila, da ni ene same rešitve, ki ustreza vsem, saj je realnost v različnih članicah različna.

Tudi vodja predstavništva komisije na Dunaju Martin Selmayr, bivši generalni sekretar Evropske komisije, je v sredo izpostavil, da je po zakonodaji EU najti pravo ravnotežje med zaželeno svobodo in omejitvami, potrebnimi iz zdravstvenih razlogov, naloga nacionalnih vlad in parlamentov. EU lahko podpira in priporoča, a odločitev o smučanju sprejme Avstrija, je zapisal.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je po virtualnem zasedanju voditeljev članic unije minuli četrtek sicer opozorila, da mora biti odpravljanje omejitev tokrat previdnejše in bolj postopno kot po prvem valu ter napovedala predloge za usklajeno sproščanje koronskih ukrepov. V komisiji o tem danes niso želeli podrobneje govoriti.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
27. 11. 2020 13.42
-1
janša bo smučišča odprl, Hojs pa smučarje zaprl, ker so biciklistom podobni.
Kamena.spotika
27. 11. 2020 10.54
-2
Jajo zeli uniciti Slovenijo zato bodo pri nas smucisca zagotovo zaprli.
Nimasmisla
27. 11. 2020 08.10
+2
hura smučanje bo
Nimasmisla
27. 11. 2020 08.09
+0
in kaj ne moreš kupiti v tgovini
Periot222
26. 11. 2020 20.04
+2
Odpiranje smucisc je zadnja nujna stvar v Sloveniji!!!!!!!V trgovini ne mores kupit osnovnih stvari tule pa sanjate o smucanju spelte se!!!!!
flojdi
26. 11. 2020 19.56
+1
. a to pomeni da eni mislijo da virus napada le ene določene ; ki o tem lahko odločijo sami
brezcasni
26. 11. 2020 19.08
+2
vsi ki hočejo naj gredo smučat na lastno odgovornost,če zbolijo za korono je vsa oskrba samoplačniška in ko pridejo čez mejo takoj domača karantena-brez plačil,nadomestil ipd.....pa najem zapestnice za sledenje na meji ko se vrnejo,da se bodo sigurno držali navodil...ker smučanje ni stvar preživetja,razen za vaditelje in upravljalce žičnic,hotelov,smučišč......
Fulano in Beltrano
26. 11. 2020 18.07
+2
A niso poleti Hrvati grozili, naj Slovenija, Avstrija in Italija ne preprečujejo prihoda turistov k njim? Ker, da potem njih ne bo k nam pozimi na smučanje...Pa so vsi veseli čofotali pri njih, posledično bodo pa smučišča zaprta do pomladi....pa nič avtomobilov s hrvaškimi registracijami proti severu v januarju....
dante
26. 11. 2020 17.57
+1
Do sedaj je politikom uspelo vse, ustavili so javno življenje, zaprli lokale, smučišča,.. pa kdo so državljani, podgane? In take smo volili, da nam po svetu grenijo življenje
dante
26. 11. 2020 17.54
+1
Gela je rekla, bomo probali
Stajerc56
26. 11. 2020 17.29
-2
A zdaj pa smučanje, smo že dost pokvarl z morjem. Delodajalci in različne zbornice, ki so vas polna usta o odprtju itd. Naredite tako kot na Japonskem , sam sem se temu pridružil- Za rekreacijo za na najbižnji hrib, dopust pa porabit in delat od doma za firmo. Še pa ne pa z lato čez hrbet. Zakaj bi mi pošteni zbolevali zaradi presranosti posameznikom. Zapomnite si Slovenci, prav sem se izrazil sedaj gredo v tujino na luksuz samo presranci slovenskega naroda.
Škrnicl
26. 11. 2020 17.26
+0
Kopaonik, prihajamo...upam, da bo še online šola...bomo kar cel januar dol...
Kritik1900
26. 11. 2020 17.03
+0
dejannovak
26. 11. 2020 16.29
-1
tako je prav.
macek_garfield
26. 11. 2020 16.23
+3
hrvatarji ze rihtajo smucarsko opremo za v avstrijo, da vrnejo uslugo iz poletja pa to, rd sfeckar odpri nasa smucisca da tudi nam vrnejo za to, ker so jim nekateri ala Kacin resevali turisticno sezono pa to
Tomaz Bertoncelj
26. 11. 2020 15.42
+3
Kaj majo sploh za razmišlat o smučiščih, če ne smeš v sosednjo občino?
DominusMaximuz
26. 11. 2020 15.48
+2
niso vse države tako zadrte kot SLO. Recimo avstrija je šele sedaj zaprla, a še vseeno ni obveznost nošenja mask zunaj npr...
nimamimena
26. 11. 2020 15.27
+4
Prvo odprite občine, pol pa šele kakšno smučišče.
Misika1967
26. 11. 2020 15.25
+2
Naj prepovejo smucanje,ce bo bozic februara pa naj smucajo julija jih nebo zeblo
Offizier
26. 11. 2020 15.12
+7
Samo za zdravnike se bodo odprla smučišča. Ostali imajo prepoved.
ForeverDamned
26. 11. 2020 15.48
+1
Tomy Bananas
26. 11. 2020 14.50
+5
Prosim italijane da ne hodijo knam tankat in v trgovino. Čisto ista zadeva. Prepovejmo italijanom da obiskujejo naše trgovine ker lahko širijo virus
Rudar
26. 11. 2020 15.09
+7