Tujina

Še en poslanec vpleten v afero z maskami

Berlin, 08. 03. 2021 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nemčiji se je po poslancu bavarske CSU Georgu Nüssleinu v ločeno afero v zvezi z dobavo zaščitnih mask zapletel še poslanec CDU Nikolas Löbel. Oba zapuščata skupno poslansko skupino in se septembra ne nameravata znova potegovati za poslanski sedež. A z vse več strani se vrstijo tudi pozivi k njunemu odstopu.

Nemški bundestag je že februarja odvzel imuniteto poslancu krščansko-socialne unije (CSU) Georgu Nüssleinu, ki naj bi od proizvajalca mask preko posrednika nezakonito prejel 650.000 evrov. V zameno naj bi uspešno lobiral tako pri nemški zvezni kot tudi pri bavarski deželni vladi. Proti njemu poteka preiskava zaradi suma dajanja in prejemanja podkupnin od uradnih oseb.

Vidni 51-letni poslanec sicer vse očitke zanika, a je v petek preko svojega odvetnika vendarle sporočil, da zapušča položaj namestnika vodje skupne poslanske skupine CDU in CSU v bundestagu, na jesenskih volitvah pa ne bo vnovič kandidiral. V nedeljo je naznanil še, da zapušča poslansko skupino, poroča nemški časnik Spiegel.

Za enake korake se je odločil tudi 34-letni Nikolas Löbel iz vrst krščansko-demokratske unije (CDU), potem ko je prišla na dan informacija, da je njegovo podjetje s posli, povezanimi z dobavo zaščitnih mask, zaslužilo več sto tisoč evrov.

Kot je potrdil v petek, je njegovo podjetje zaslužilo približno 250.000 evrov s posredovanjem pri sklepanju pogodb med dobaviteljem iz njegove rodne zvezne dežele Baden-Württemberg in dvema zasebnima podjetjema v Heidelbergu in Mannheimu.

Sprva je odstopil zgolj s položaja v parlamentarnem odboru za zunanjo politiko, a je pod pritiskom v nedeljo napovedal še takojšen odhod iz poslanske skupine in dodal, da se po izteku mandata avgusta ne bo več potegoval za poslanski sedež. V pismu, ki ga povzema Spiegel, je zapisal, da prevzema odgovornost za svoja dejanja in da bo sprejel ustrezne politične posledice.

Še en poslanec je vpleten v afero z maskami.
Še en poslanec je vpleten v afero z maskami. FOTO: Dreamstime

Zahtevajo odstop

A za številne to ni dovolj in tik pred deželnimi volitvami v deželah Porenje-Pfalško in Baden-Württemberg, ki bodo 14. marca, od poslancev pričakujejo odstop.

"Kdor koli, ki kot predstavnik ljudi v tej krizi poskuša kovati dobiček, mora nemudoma zapustiti parlament," je prejšnji konec tedna v pogovoru za časnik Südkurier dejal novi vodja CDU Armin Laschet.

Danes je tudi bavarski ministrski predsednik iz vrst CSU Markus Söder tako Löblu kot Nüssleinu priporočil, naj odstopita. V nastopu v jutranji oddaji na televiziji ZDF je še napovedal, da bo vodstvo stranke popoldne razpravljalo o morebitnih "strankarskih posledicah", še povzema Spiegel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciferaza060606
08. 03. 2021 17.25
+3
Čisti primer krščanarja, mu bo dal župnik v nedeljo odvezo, ko bo župnišču nakazal 10 tisoč evrov, kot v Lutrovih časih!
borjac
08. 03. 2021 15.28
+6
Sami bedaki ti Nemški poslanci, za drobiž 250 tisoč €, v Slovenijo bi prišli, tukaj so kradli milijone, ampak so reševali naša življenja, in vse je OK., ti Nemški poslanci pa bodo sedaj na...ali za drobiž, naši Ministri, pa naši šefi strank, pa njihove mame, pa hčerke so pa zaslužili milijone.
krpati
08. 03. 2021 14.03
+5
Sami poštenjaki...kot v sliveniji....
MucaNeGrize
08. 03. 2021 13.58
+3
krščanska unija - vse jasno...kot pri nas - od thinca do prihvstovalška in pacienta twita , ki je lani pozival k molitvi . Na kratko - lopovska kriminalna koruptivna banda pod krinko " vere " rkc ...
NopeNoNever
08. 03. 2021 13.52
+4
Sami pošteni kristjani.
Razumnež
08. 03. 2021 13.36
-5
Janša že ves čas opozarja, da imamo poleg gnilega novinarstva tudi gnilo sodstvo... Torej, če je krivda dokazana sledi kazen, drugače pač ne. Mnogim Janševo mnenje ni po godu.
MucaNeGrize
08. 03. 2021 13.56
+5
aja .. a zato se ni odzival na vabila...od kaslca do akumulatorja ...Je že pojasnil od kje mu čez 200 jurjev viška - " poštenjak " ...? O krivdi še to ...kako to , da je v isti zadevi patria v avstriji Riedl zaprt ...??? Še več , v isti zadevi je matoz zahteval izločitev dokazov ...za katere krulite , da jih sploh ni ...etc
roten
08. 03. 2021 13.30
+5
matr so vajenci za naše eksperte
Vojko Šarman
08. 03. 2021 13.29
+4
Kdaj bo kdo pri nas odgovarjal zaradi korupcije in kraje pri nabavi zaščitne opreme. Po odnosu do odgovornosti Nemcev ne bomo nikoli dosegli. Zato pa so toliko pred nami ker pri njih velja protestantska etika in morala!!