Tujina

Se finančna pomoč Zahoda Ukrajini manjša?

Moskva/Kijev, 02. 10. 2023 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Ameriški kongres je sprejel začasni proračun oz. zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade in tako preprečil blokado dela vlade. Vendar pa sprejeti predlog ne vključuje nadaljnje pomoči Ukrajini v višini slabih šest milijard evrov. Izčrpanost Zahoda zaradi konflikta v Ukrajini se bo pa še povečala, so napovedali v Moskvi.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ob robu današnjega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Kijevu sicer dejal, da med Ukrajino in ZDA potekajo pogovori o nadaljnji pomoči. Po njegovi oceni je bilo to, kar se je v soboto zgodilo v kongresu, le incident. Da se ameriška pomoč Ukrajini ne sme prekiniti, je po potrditvi začasnega proračuna poudaril tudi predsednik ZDA Joe Biden.

"To so notranje ameriške igre in Ukrajina je talec te igre," je za CNN povedal ukrajinski vojak Volodimir Kostiak. "Ameriški strateški interesi so tako veliki, da je Ukrajina del teh interesov," je dodal. "Mislim, da notranjepolitični boj ne more tako zelo vplivati na pomoč Ukrajini. Nekaj napak bo, ampak bodo zanemarljive."

Volodimir Zelenski in Joe Biden
Volodimir Zelenski in Joe Biden FOTO: AP

 Ni skrivnost, da so številni podporniki Ukrajine v kongresu globoko razočarani nad to odločitvijo. "Putin zdaj praznuje," je za CNN dejal demokratski poslanec Mike Quigley. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je prejšnji mesec odpotoval v ZDA, da bi prosil za večjo pomoč, je opozarjal, da bi zmanjšanje podpore lahko imelo hude posledice za vojna prizadevanja.

Sicer pa odločitev pozdravljajo v Moskvi, kjer so prepričani, da je Zahod izčrpan zaradi konflikta v Ukrajini. "Izčrpanost zaradi tega konflikta, izčrpanost zaradi popolnoma nesmiselnega sponzoriranja kijevskega režima, bo v različnih državah, tudi v ZDA, naraščala," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Izčrpanost bo privedla do razdrobljenosti političnega establišmenta," je ocenil, a napovedal, da bo Washington kljub temu še naprej vpleten v konflikt v Ukrajini.

Ta dogodek sovpada ravno z drugim dogodkom, ki prav tako povzroča zaskrbljenost Ukrajini. Na Slovaškem je namreč na parlamentarnih volitvah zmagala populistična stranka nekdanjega "proruskega" premierja Roberta Fica. Ta je svojo kampanjo zasnoval na protiameriški retoriki, obljubil, da bo prenehal pošiljati orožje Ukrajini ter da bo zajezil ambicije Kijeva po članstvu v Natu, poroča hrvaški Index. Peskov je ob tem za absurdne označil navedbe, da je stranka Smer-SDD Fica proruska.

"Dejansko se soočamo z razmerami, v katerih vsak politik, ki je nagnjen k razmišljanju o suverenosti svoje države in brani njene interese, velja za proruskega. To je absurdno," je dejal Peskov.

Po podatkih nemškega raziskovalnega inštituta Kiel Institute for the World Economy sta Bidnova administracija in ameriški kongres od začetka vojne Ukrajini namenila več kot 75 milijard dolarjev pomoči, ki vključuje humanitarno, finančno in vojaško podporo. Velik del pomoči je bil namenjen zagotavljanju oborožitvenih sistemov ter usposabljanju, ki jih ukrajinski poveljniki potrebujejo za obrambo. Številni zahodni analitiki pa pravijo, da je imela vojaška pomoč, ki so jo zagotovile ZDA in druge zaveznice, ključno vlogo pri obrambi in protiofenzivi Ukrajine proti Rusiji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja