Tujina

Se je Trump le vdal? In kaj Janševa prezgodnja čestitka pomeni za odnose z ZDA?

Washington / Ljubljana, 24. 11. 2020 23.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
242

Donald Trump se je kot kaže vdal in uradno začel s prenosom oblasti. Zato vprašanje: kaj prezgodnja čestitka Janeza Janše Trumpu za njegovo zmago zdaj pomeni za odnose z ZDA? Pa tudi - ali bo Trump še slovenski zet, bo Melania ostala gospa Trump?

Neroden dan za tiste, ki so za zmago na ameriških volitvah čestitali Donaldu Trumpu. Zdaj že praktično ves svet ve, kdo to je, a naš predsednik vlade Janez Janša tokrat ni ponovil geste za novoizvoljenega Joea Bidna, ki je danes uradno pričel s prenosom oblasti. Trump se je namreč, kot kaže, le vdal. Ponoči je sporočil, da je dovolil, da so uradniki po več kot dveh tednih po njegovem porazu uradno priznali Bidnovo zmago. A v isti sapi aktualni predsednik ZDA sporoča - boril se bom naprej.

Je torej priznal poraz ali ne? In kaj to pomeni za Slovenijo - glede na to, da je novoizvoljenega predsednika ZDA premier Janša označil za šibkega?

Trump vs Biden

Presenečenje: zelena luč Donalda Trumpa, ki je vladnim službam naročil, naj začnejo postopke za prenos oblasti. Presenečenje tudi za uradnike Trumpove vlade, ki so za 'zasuk' predsednika izvedeli na Twitterju - torej tam, kjer poraza sicer še ni priznal in še naprej objavlja obtožbe o ogoljufanih volitvah, ki drug za drugim dobivajo opozorilne modre klicaje, da gre za sporne trditve.

In ni edini - izpostavlja danes konservativni časnik, ki ga berejo na ameriški desnici. Članek o bodočih težavah vzhodnoevropskih populistov se celo začne z Janezom Janšo. "Dan po predsedniških volitvah, 3. novembra, je slovenski desničarski premier Janez Janša postal prvi - in edini - svetovni voditelj, ki je javno razglasil zmago Donalda Trumpa. Od takrat ima polne roke dela z razširjanjem nepotrjenih teorij o domnevnih volilnih prevarah," se bere članek.

Dokazov na sodišču ni, več kot 30 tožb Trumpovih odvetnikov je zavrnjenih, današnji začetek tranzicije pa pomeni, da ima Bidnova ekipa zdaj na voljo (preračunano) okoli šest milijonov evrov za priprave na vodenje države. In še pomembnejše: tu je zdaj dostop do informacij, pa uradno predstavljanje svoje nove ekipe.

Na vprašanje novinarke, ali pričakuje, da bodo republikanci ovirali potrjevanje njegovih kandidatov, Biden odgovarja: "Ali se šalite?"

No, odločitev Bidna o imenovanju Johna Kerrya za bodočega odposlanca za podnebno politiko ter namera za vnovičen pristop ZDA k Pariškemu podnebnemu sporazumu je pozdravil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor - po tem ko je Trump še v nedeljo branil umik ZDA iz - po njegovem - nepoštenega in enostranskega sporazuma. "Pariški sporazum ni bil oblikovan, da reši okolje, ampak da ubije ameriško gospodarstvo," je zatrjeval.

Medtem pa se prva dama Melania že pripravlja na (najbrž zadnji) božič v Beli hiši. Kaj se skriva za nasmehom, je dobro vprašanje, iz razkritih telefonskih pogovorov z nekdanjo zaupnico namreč vemo, kaj si misli o drugem največjem krščanskem prazniku. "Delam kot nora na božičnih zadevah, veš, ampak komu se j**e za božične zadeve in okraske, a to moram opraviti," je po navedbah Stephanie Winston Wolkoff, avtorice knjige Melania & Jaz, prva dama ZDA dejala leta 2018.

Melania Trump preživlja zadnjič božič v Beli hiši, čeprav - zahvaljujoč razkritim posnetkom - vemo, kaj si o tem prazniku resnično misli. Kaj bo zdaj počela? Nekateri hudomušno pravijo, da že pripravlja ločitvene dokumente. S čim s(m)o se Slovenci tako zamerili Melanii, da ni več naredila za Slovenijo v času njenega mandata? Koliko pa bo nekdanja prva dama sploh še zanimiva za ameriške medije ko bo zapustila Belo hišo? In kakšna bo Trumpova zapuščina?

In kaj bi morala Slovenija opraviti doma? Potem ko je sinoči tudi volilna komisija ameriške zvezne države Michigan potrdila, da je v tej državi zmagal Joe Biden in je Trump javno dovolil začetek tranzicije, naš predsednik vlade molči - brez čestitke novoizvoljenemu Bidnu in brez opravičila, potem ko ga je pred mesecem dni označil za enega najbolj šibkih predsednikov (če bi Joe Biden na volitvah zmagal).

Ali premierja Janšo to skrbi, so ga vprašali tudi na novinarji časnika The Wall Street Journal. Po besedah avtorjev članka so dobili odgovor: "Oprostite, gospod, vaša natančnost me ne prepriča." 

Je pa toliko bolj prepričljiva napoved Bidnove zunanje politike - ne pozabimo, da je med kampanjo Madžarsko označil za enega od evropskih "totalitarnih režimov".

Je Donald Trump le priznal poraz?
Je Donald Trump le priznal poraz? FOTO: AP

Se je Trump torej vdal? Zvečer je tudi Pensilvanija potrdila Bidna za zmagovalca.

Avtor knjige o prvi dami Igor Omerza meni, da nikakor ne. "Jaz sem včeraj gledal te njegove tvite in spet začenja s teorijami zarote in prav nikoli se ne bo predal," pravi.

Poznavalec ameriške politike Bogmir Ferfila pa, nasprotno, pravi, da se je Trump vdal. "Jaz sem že pred 14 dnevi napovedal, da bo verjetno tako. Kaj se je zgodilo vmes? Začel se je uradni postopek tranzicije, ki ga je razglasil vodja generalnega tranzicijskega urada po Zakonu o tranziciji iz leta 1963. Trump je to dovolil in zdaj se je ta postopek začel," pravi in dodaja, da je po njegovem to zaradi dejstva, da po elektorskih glasovih več ne more zmagati. "Devet močnih republikanskih senatorjev se je opredelilo za začetek tranzicije. In republikanska stranka, ki je v ameriškem okolju mnogo bolj ločena od predsednika kot v evropskem okolju, kjer vemo, da je ta sinteza pravzaprav popolna, je pritisnila na Trumpa, da mora začeti postopek tranzicije, predajo oblasti Bidnu. Je pa kot nekakšen bonbonček, ki ga je dobil, dejstvo, da so izvedli raziskavo javnega mnenja med republikanci in ima Trump nekaj možnosti, da leta 2024 spet kandidira in bomo morda spet imeli Melanio Trump v Beli hiši."

 

Zmagal je torej Biden. Lahko pričakujemo, da bi recimo v svojem mandatu sprejel slovenskega predsednika vlade ali države v Beli Hiši? Kako bo deloval Biden, kje se bo ameriška politika najbolj spremenila v primerjavi s Trumpovo?

Omerza po drugi strani meni, da je to iluzija. Ferfila mu odgovarja, da so izvedli raziskavo, po kateri je Trump dobil 70 odstotkov vseh glasov. "Zanesljivo je na drugem mestu Mike Pence s 30 odstotki glasov, na tretjem mestu pa Trumpov sin."

Avtor knjige o Mielanii pa pravi, da je Trump zgodovina. "Ko ne bo več predsednik, ne bo imel več tega vpliva - tudi v medijih ne, ki so ga zdaj povzemali, čeprav ga niso marali. On bo enostavno izgubil eno ogromno področje svojega medijskega delovanja. Poraza pa noče priznati, ker hoče držati teh nekaj milijonov svojih fanatičnih privržencev, saj misli da mu bo to pomagalo. Čakajo ga namreč težki časi," razlaga Omerza ter dodaja, da bodo nenazadnje proti njemu vodili tudi pravosodne postopke.

Pa meni, da se bo zakon med Melanijo in Donaldom ohranil? Omerza poudarja, da vprašanje, kaj bo s Trumpom. Melania se je namreč po njegovem pokazala kot ženska, ki ve, kaj hoče. "Prišla je Sevnice do New Yorka in tam se je bogato poročila. In tudi ona je, se vidi iz teh najnovejših knjig, zelo preračunljiva. V Belo hišo je prišla po tem, ko je najprej hotela s Trumpom sklenit novo predporočno pogodbo. In ona bo preračunljivo delovala tudi naprej, kar je prav, saj brani svoje interese."

Več o tem, zakaj je Melania tako malo storila za Slovenijo in kakšne bodo posledice Janševe čestitke Trumpu za zmago, si lahko ogledate v videu spodaj:

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut Stari
21. 01. 2021 08.50
24ur so na antijanša respiratorju.
Andrejs
25. 11. 2020 18.13
+4
Ha ha aha pa to ni res kaj si privoščite na 24ur.
buda78
25. 11. 2020 15.17
-7
saturnsky23 saturnsky23
25. 11. 2020 18.54
+5
rindingind
25. 11. 2020 13.20
+5
Pa dej te levičarji že prebolt d je Janša na oblasti. 28 LET ste bli na oblasti pa niste čist popolnoma nč naredl drugu k sam lenuhe pa cigane podpirate. ZGINTE ŽE DELAT !!
gremolevo
25. 11. 2020 13.45
-2
rindingind kako plitko razmišljaš popolnoma po desnjaško je pa res da Janšo ne šmirgla nihče zato posledic ne bo pa tako je vaš čas pri koncu naslednjih 30 let pa še en manjši popravek v letih na katei smo bili na oblasti .začetek po osamosvojitvi desna vlada leto 2004-2008 desna vlada leto2012 desna vlada torej malo seštej pa malo odštej pa boš hitro ugotovil kakšen je tvoj IQ aja ne boš ker za to potrebuješ možgane.Jaz sem kot ti praviš levi in imam 40let delovne dobe ti desni levak ki pošiljaš druge delat pa se spravi delat in si zasluži kruh z delom in ne podporo
buda78
25. 11. 2020 15.18
+0
tako vsi jansevci razmisljajo da ne govorim kok so nasilni ko ni po njihovem. Tipicno diktatorsko razmisljanje. Jaz, jaz in jaz
franko žgavec
25. 11. 2020 15.30
+2
halo še vaš veliki vodja Mesec je pohvalil delovanje slovenske vlade leta2004-2005 inkdo je bil takrat predsednik vlade? Zelo neuk je ta vaš voditelj in nimaš samo ti 40 let delovne dobe.
rjavookisan
01. 01. 2021 17.59
gremolevo....daj izračunaj še ti malo,pa glede na Tvoj IQ povej v odstotkih koliko časa je bila leva ali desna vlada na oblasti.....mislim da še to ne veš kdo je bil prvi predsednik vlade v Sloveniji kaj šele koliko časa in napiši od 2012 pa do kdaj...pa prosim ne bluzi o delovni dobi
rjavookisan
01. 01. 2021 18.05
ja nasilje se je pokazalo ravno v tem letu....daj zamisli se malo BUDA....hhahha sej ne morm verjet kakšne nebuloze trosite nekateri
Paskakvali
25. 11. 2020 13.14
-2
Ko janšisti iz trenutka v trenutek dokazujejo kako plitki so.......
Uporabnik1996024
25. 11. 2020 11.38
-3
ni pričakovat resnih posledic za Zlovenijo, le Janša bo moral kasirati penale in fasal kaj v zameno. Verjetno bo samo on persona non grata v ZDA pod Bidenom. Logar se je dobro diplomatsko izmazal, ko trdi da gre za novico iz zasebnega profila, ne pa za uradno čestitko slovenske vlade. Za uradno čestitati Bidnu je še čas.
pravisprehajalec
25. 11. 2020 12.04
-3
Pozabljaš, da je cela Slovenija na črni listi, saj je 7. na svetu po izkazanem sovraštvu do ZDA, kot je pokazala Gallupova raziskava leta 2014.
Težeklojz
25. 11. 2020 14.28
+1
Bolfenk2
25. 11. 2020 10.50
-3
Socialistični KULaki toliko kritizirajo Janšo, ker še ni čestital Bidnu. Nikjer nisem zasledil, da so oni čestitali Janši, ki je uspel sestaviti vlado na njihovem pogorišču.
gremolevo
25. 11. 2020 13.55
-2
bolfenk čestita nekomu ki bo za sabo pustil pogorišče pa res nimamo kaj čestitat velik javni dolg umrlih za pandemijo za katere so krivi kolesarji to kaj se dogajalo po cerkvah birme idt brez mask brez distance to ni nič aja ti so vaši. e kaj mora nosit ta Slovenska zemlja ampak malo vas je 400000 ne verjameš še preveliko številko sem napisal saj je tvoj vodja sam povedal imama250000 zvestih volilcev pa še nekaj jih pokasira nsi in to je to. na naslednjih volitvah ne računajte na volilce smc in desus to so bili volilci leve politične opcije nikjer vas ne bo zato ta vlada hiti s spremembami zakonov ,zamenjavami ampak to bo po volitvah vse letelo hahaha ti pa le naprej sanjaj
mukimat
25. 11. 2020 10.47
+1
User1538643
25. 11. 2020 10.43
+0
Ali se spet osamosvajamo? 😉
Frane Šajn
25. 11. 2020 10.42
+6
Ta "naša" čestitka Tramp-u pomeni , da mi Bidna ne šljivimo niti za suho češpljo za nas je predsednik ZDA Tramp in pika. Je tako Janez al ni!???
21dcba
25. 11. 2020 10.32
+5
Zakaj ima novica o Čordićijevem solzavem opravičilu onemogočeno komentiranje? A sodi v črno kroniko? Ali gre za pieteto do svojcev Čordićija? Še tole, kolikšen je inteligentni količnik komentatorjev, ki se strinjajo z nebulozami, ki jih objavljate na tem portalu?
Stane Adami?
25. 11. 2020 10.28
-6
A VI kao NOVINARJI dajte še enkrat prebrat TVIT? Zakaj ste tako pokvarjeni?
Cervantes Saavedra
25. 11. 2020 10.39
+7
za Stane: JJ je v svojem zimzelenem tvitu zapisal, da bi bil Biden eden najšibkejših predsednikov v zgodovini ZDA. To je treba ponavljati, da si ljudje to dobro zapomnijo. Si bodo tudi zaradi tvojega oglašanja. Še se daj. - Sam JJ je pred nekaj dnevi na TV SLO1 izjavil, das tega ni nikoli napisal. Desničarski ljubitelji resnice pa jeli mahati z repom. - Tisti tvit JJ pa bo našel svoje zasluženo mesto v vseh bodočih klasičnih knjigah diplomacije.
gremolevo
25. 11. 2020 13.57
+1
stane ne se razburjat saj ni naredil nič narobe je pač Trumpu čestital za poraz malo računa da bo tudi njemu kdo čestital po porazu na naslednjih volitvah hahahahaha
Stane Adami?
25. 11. 2020 10.27
-6
Kaj spet lažete,čestital je zaosvojena senatorska mesta.....
riss
25. 11. 2020 10.24
+1
Umaknite ta članek, ker je vse že 100× povedano. Zanimivo, da o levem ljubljenčku Ćordiću pa niti besedice, pa, da bodo na pobudo tudi naslednice komunizma FAjon TAnje v EU parlamentu na dnevnem redu debate o vplivih na medije. Ta sedanja vlada nima nobenega vpliva, hotela je racionalizirati v resnici popolnoma levi javni medij. V EU bo pa Fajonova blatila Slovenijo a mediji so rdeči, razen Nove TV. Privat mediji, kar je druga zadeva in tudi POP TVju je treba "dopustiti", da je popolnoma levo usmerjen, če ga financira leva politika. Ampak javna RTV SLO, ki jo plačujemo vsi pa ne more biti več od levičarjev&prokomunistov ampak ne sme biti od nikogar. Pri nas bi moral novinarski kodeks zajemati, da nihče se ne sme iz javne RTV SLO ukvarjati s politiko. Primer FAjon TAnje, ki je kot levičarska novinarka prišla do EU poslanke. Upam, da ostali poslanci zatrejo FAjon TAnjo pri njenem širjenju laži kdo ima vpliv na leve medije pri nas
Miran Laznik
25. 11. 2020 10.16
-10
Janez ni čestital oranžnemu za zmago bedaki levi lažnjivi
Teflonka
25. 11. 2020 10.19
+9
Celi svet ve,ti,Janez in ostala čreda ovac iz te pokvarjene sekte se pa sprenevedate!
Quercus
25. 11. 2020 10.39
+7
Ne, to je bil znani heker in bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, ki je vdrl v Janšev twitter račun in namesto njega napisal tisti twitt, ane? Zagotovo je bil on.
Cervantes Saavedra
25. 11. 2020 10.47
+5
za Miran: Torej je lažnjiv tudi ameriški bedasti desničarski časopis Wall Street Journal, ki piše o čestitki JJ oranžnemu Trumpu? In številni evropski (tudi bedasti lažnjivi desničarski) politiki, ki so enako razumeli Twitovo čestitko.
Zantaja
25. 11. 2020 18.45
Pa si videl kaj piše,ali vsi slepo verjamete usemu kar slišite?
Andrejs
25. 11. 2020 10.16
-12
Nehajte že lagat o čestitki!
Quercus
25. 11. 2020 10.42
+4
A pol tudi Janša laže, saj je v intervjuju z I. Bergantom pojasnil zakaj je čestitalTrumpu in da se mu to ne zdi nič takega?
Quercus
25. 11. 2020 10.52
+3
Je pa res, da je bolj kot čestitka tale twit odraz nezrelosti, popolnega ignoriranja medijev, ki so bolj ali manj vsi pričakovali, da bo Trump na začetku preštevanaj glasovnih morda v vodstvu, nato pa bo po glasovih prispelih po pošti začel pravladovati Biden. Ampak ker J. J. ne spremlja teh "pokvarjenih in lažnivih" medijev, se je v svoji zagledanosti in prepričanosti v svojo nezmotljivost, pred svetom pokazal kot popoln t..c.
Ricketts
25. 11. 2020 10.10
-1
Iz tabora novega ameriškega predsednika Joa Bidna so sporočili, da bo mesto državnega sekretarja (primerljivo z zunanjim ministrom) zasedel Antony Blinken. Gre za starega jastreba iz washingtonske močvare, ki je držal svečo vrsti ameriških vojnih intervencij po svetu v zadnjih dveh desetletjih.
Maxx365
25. 11. 2020 10.27
+2
Raje se brigajmo, kdo vse v Sloveniji je v vladi, tudi niso same cvetke, samo PV si poglejmo, ta je šele stari jastreb iz komunistične močvare.
Teflonka
25. 11. 2020 10.03
+4
Si lahko predstavljate,če bi bile vloge zamenjane,kako štalo bi naredil Ivan iz opozicije, naspram Šarcu kot predsedniku vlade!? Linčal bi ga!
Maxx365
25. 11. 2020 10.31
+3
Na ves glas bi tulil: v zapor z njim, kot je s svojo sekto tulil marca, ko je bilo pod šarčevo vlado 140 okuženih in 0 (nič) mrtvih. Zdaj jih pa imamo že skoraj 1.200, veliki vodja se pa raje ukvarja z neumnim tvitanjem kot reševanjem resnih problemov. In se sprašujemo, kaj pomeni njegova čestitka trumpu in žalitve Bidna? Nepopravljivo škodo za ugled Slovenije in blamažo svetovnih razsežnosti.
sinhron
25. 11. 2020 09.58
+6
Janševi tviti in pisma bodo pustili velike posledice za Slovenijo in ne kot so na veliko hiteli razlagati SDS-ovi malikovalci in NSI - jevi hlapci , da bodo njegova nepremišljena ali še kakšna druga dejanja brez posledic ! Kot je nakazano v ameriških časopisih Slovenija pristala v krogu Madžarska , Poljska za katere se pripravljajo sankcije zaradi kršenja vladavine prava , človekovih pravic in svobode medijev ! SDS , vaš lider in vi ste zakuhali lepo godljo v mednarodnem političnem parketu , kljub zagotovilom zunanjega ministra Logarja , da to ne bo tako , torej je zanj zunanja politika samo povabilo tujih politikov na kosilo , komentirati o blamažah , ki jih povzročata predsednik vlade in zunanji minister pa ne sme ! Janša bi moral TAKOJ ODSTOPITI ! In ne da se sedaj prepira s tujimi politiki o svojem prav , kar dokazuje , da je bil tvit v katerem čestita Trumpu nepremišljeno , neodgovorno in nerazumno dejanje predsednika vlade zato MORA TAKOJ ODSTOPITI !
Teflonka
25. 11. 2020 10.05
+2
TEDO84bv0MEDO
25. 11. 2020 10.11
+6
Noben diktator ne odstopi. Mi ga bomo morali odtrgati iz diktatorskega stola, na katerega ima s sekundnim lepilom prilepljeno svojo rit.
Cool8
25. 11. 2020 09.51
+5
Biden ima 6,2 milijona več glasov, in 74 ELEKTORSKIH GLASOV VEČ , kakor Trump, ki mu ne preostane nič drugega, da prizna poraz, če ne ga bodo s ketnami ven odvlekli....?
felixkp
25. 11. 2020 09.53
+4
meni bi zelo ustrezalo, da bi ga res s ketnami ven odvlekli.
pravisprehajalec
25. 11. 2020 09.54
-5