Tujina

Še se bodo pogovarjali. Z Orbanom ravnajo v rokavicah, da ne bi postal še radikalnejši

Bruselj, 20. 11. 2020 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
637

Voditelji članic EU so na virtualnem zasedanju spet razpravljali tudi o svežnju za spoprijemanje Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska na začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja. Novi pogovori večjega napredka niso prinesli – razen zaveze, da se bodo še pogajali. Vprašanje pa je, kdaj bodo našli rešitev. Poljska in Madžarska vztrajata pri svojem, nekje na sredini krmari Slovenija, bruseljski viri pa menijo, da nihče ne želi nastopiti izrazito ostro proti Viktorju Orbanu in somišljenikom – da se ne bi zadeve še poslabšale.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janšev poziv k iskanju kompromisa
    03:14
    Iz 24UR: Janšev poziv k iskanju kompromisa
  • Iz SVETA: Merklova išče rešitev
    03:21
    Iz SVETA: Merklova išče rešitev
Angela Merkel in Viktor Orban.
Angela Merkel in Viktor Orban. FOTO: AP

Na ramenih nemške kanclerke Angele Merkel je te dni precej težko breme. Že tretjič ali četrtič (odvisno od tega, ali na brexit gledamo kot na posledico ali ločeno krizo), odkar je kanclerka, visi usoda EU na nitki, številni pa rešitev pričakujejo prav od nje. 

Slovenski premier Janez Janša in nemška kanclerka Angela Merkel se bosta po neuradnih informacijah danes slišala po telefonu, in sicer na pobudo Nemčije. V Janševem kabinetu v Ljubljani na vprašanja glede tega niso še ničesar razkrili, poroča STA.

Prvi takšen preizkus je bila finančna kriza, ki je za seboj pustila nezadovoljne Italijo, Španijo, Portugalsko in predvsem Grčijo – države, ki jih je kriza zelo prizadela, cena rešitve pa je bila precej visoka. 

Drugi takšen preizkus je bila migrantska kriza. Ta je za seboj pustila jezne države ob migrantski poti, ki Nemčiji še niso odpustile politike odprtih vrat, ena od njenih posledic pa je dejstvo, da EU še vedno nima urejene migracijske politike, kaj šele odnosov med državami ali enotnega vrednostnega kompasa. Če kaj, potem je ta vse bolj pokvarjen. 

Potem se je zgodil brexit in zdaj smo sredi nove krize, ki jo je povzročila pandemija covida-19. 

Vsaka od teh kriz je v različnih državah zaradi zgodovinskih in družbenih dejavnikov pustila drugačne sledi, vsaka nova kriza pa očitno še poglablja razpoke v povezavi, ki je zadnja leta gradila na vse bolj trhlih temeljih, in strategiji, katere cilj je bilo širjenje povezave, četudi so nekatere države lagale, ko je šlo za izpolnjevanje pristopnih kriterijev. Le malokdo pa se je ukvarjal z vprašanjem, kako bo povezava, ki nima "skupnega vrhovnega političnega telesa", odporna na politične pretrese v posameznih članicah. 

Zdaj, ko cilj držav ni več le skupaj ustvarjati čim večje tržišče in storiti vse, da bi bile del povezave, je jasno, kako nepremišljen je bil del projekta in kako ranljiv je ta v zmedenem globalnem svetu, kjer ZDA iščejo nekoliko drugačno vlogo od vloge "dežurnega policaja", Kitajska pa je odločena doseči svetovno dominacijo, medtem ko Rusija razmišlja, kako si povrniti nekdanjo veličino. 

EU zdaj potrebuje velik finančni paket za okrevanje po krizi, ki je nekaj sektorjev povsem spravila na kolena. Vzporedno so na dan privrele vse razprtije med državami, ki so se kuhale že nekaj časa, je pa tokrat bruseljska večina ugotovila, da lahko priložnost izkoristi za to, da nekoliko ukroti uporne vlade, ki se spogledujejo z avtokratskimi prijemi – torej predvsem višegrajsko skupino, ki se ji pod vlado Janeza Janše vse bolj priključuje tudi Slovenija. 

Poljska in Madžarska nasprotujeta načelu vladavine prava, saj jima je jasno, da gre za mehanizem, ki bi lahko posegel v vse večjo samovoljo njunih politikov. Merklova mehanizem sicer še vedno brani, prav tako večina drugih voditeljev. Po včerajšnji videokonferenci je dejala, "da se bodo z Varšavo in Budimpešto še pogovarjali". Vse dokler ne bo rešitve. 

Tudi Charles Michel in Ursula von der Leyen sta dejala, da Evropejci pričakujejo sredstva za izhod iz krize – zaplet pa je zato treba rešiti.  

Zanimiv je bil pogled nizozemskega premierja Marka Rutteja, ki bi upornima državama naložil domačo nalogo. "Naj povesta, kako bomo rešili problem," je dejal po srečanju.

Dogovora kategorično ne zavrača niti Orban, ki ocenjuje, da je možnih veliko rešitev, potrebna je le politična volja. Za eno od madžarskih radijskih postaj je ocenil, da bi bile za Madžarsko in Poljsko sprejemljive rešitve, "ki bodo sprejete soglasno, ne pa na podlagi politične večine".

A da bi rešili problem, bi morali obe strani ugotoviti, kaj razumeta pod izrazom "vladavina prava". Medtem ko bruseljska stran trdi, da gre za varovanje vrednot EU, je druga stran mnenja, da gre za "ideološko palico", s katero se želi kaznovati premalo "progresivne države", tudi ko gre za migrantsko politiko ali vprašanje skupnosti LGBTQ+. Še posebej pa naj bi Viktorja Orbana in njegovega poljskega kolega motilo, da ni jasno, kam naj se država pritoži, če bo z odvzemom sredstev kaznovana za "nespoštovanje vladavine prava". 

Torej za nespoštovanje koncepta, ki se je sprevrgel v dvorezni meč. Bruseljska večina upa, da ji bo pomagal zavarovati prevelik odmik politike v državah članicah v katero od skrajnosti, pri čemer trenutno izstopa skrb nad premiki preveč skrajno desno. Države, ki se tja pomikajo, ker menijo, da Bruselj ne spoštuje njihovih vrednot in pogledov, nova pravila še bolj oddaljujejo od povezave – če ne drugega, jih uporna politika izkorišča za dokazovanje na domačem terenu in se na ta način še dodatno postavlja v vlogo žrtve, ki se mora braniti. Zgodovina pa uči, da se lahko slikanje zunanjih in notranjih sovražnikov hitro sprevrže v resne družbene in politične težave. 

Na udaru ideološke bitke se je zdaj znašla predvsem Evropska ljudska stranka (EPP), ki pa že leta dokazuje, da si niti sama ni na jasnem, kaj storiti z Orbanom in podobnimi "uporniki", saj ima ogromno težav z lastno identiteto, v takšnih razmerah pa je seveda težko z gotovostjo reči, kaj je sprejemljivo, zato ostajajo zgolj pri vsem, kar ni sprejemljivo, to pa je olje na ogenj Orbanovega uporništva, saj lahko domači javnosti znova in znova dokazuje "napake" bruseljske politike. 

O dogajanju znotraj EPP se je za Euractiv razgovoril neimenovani grški vir, ki želi seveda ostati neimenovan. Tako Orban kot Janša namreč pripadata tej družini.  "Vprašanje poljskega in madžarskega veta je veliko večje od same EPP," je dejal. In to zagotovo drži, saj v Varšavi kar sami pravijo, da je na kocki usoda povezave. 

Vprašanje je, kako daleč bi državi šli. Zgolj do lastnega izstopa? In kaj bi to prineslo? Ali bi skušali odcepiti celoten višegrajski blok in še koga? 

Vir pravi, da so bili zadnji Orbanovi napadi na EU, ki jo je obtožil, da "bo z vsiljevanjem vladavine prava vsilila bruseljsko migrantsko politiko", v EPP pospremljeni le z blagimi kritikami. "Nihče Orbana ni podprl, a tudi nihče ni zahteval drastičnih korakov. Nič se ni zgodilo v preteklosti, nič se ne dogaja zdaj in tudi v prihodnje se ne bo," je prepričan vir. 

Aprila lani se je sicer vzpostavila pobuda po izključitvi Orbanove stranke, a za to ni bilo dovolj podpore. 

Vir meni, da na to pomembno vpliva vse bolj okrepljeno prepričanje, da bi Orban, če ga izključijo, postal še radikalnejši, s tem pa bi bilo doseganje kompromisov na ravni držav članic še težje. 

Ne manjka pa niti tistih, ki menijo, da so težave EU veliko večje od Orbana. Vir prihodnjih izzivov vidijo v vse bolj različnih pogledih dveh temeljev EU  – Nemčije in Francije – na vprašanje varnosti. Francija se vse bolj zavzema za lastne obrambne enote, Nemčija ostaja pri povezavi z ZDA. 

Na koncu je tako jasno, da je pred povezavo novo nemirno obdobje, tudi zato, ker je reševanje težav v Bruslju počasno, zapleteno, ob naraščajoči polarizaciji sveta pa tudi vse bolj pod vplivom domačih političnih razprtij v državah članicah, ki ne prepoznajo vedno dejstva, da so same za aktivnejšo vlogo v današnjem svetu vendarle premajhne, nedelujoča EU pa prav tako ni rešitev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
24. 11. 2020 13.43
Orbanu je treba samo denar dati, pa bo še gate prodal
JApajaDAja
21. 11. 2020 09.20
+1
zadnji stavek, ko merklova pove, da bo kaplarja vključila v ožjo skupino pogajanj, pa vam je zopet "pobegnil"? čemu ne dajete popolnih info....to je nepopolno, zavajujoče novinarstvo!
bojer
20. 11. 2020 21.29
-4
Dajte no, Janša pa mediator. Pri vladavini prava ni veliko kompromisov, ali je nekaj skladno s pravno regulativo ali pa ni. Tukaj predlog nekih kompromisov zveni zelo domače. Kriv sem toda nič mi ne morete dokazati, ker je v obtožnici vejica na nepravem mestu.
Belibog
20. 11. 2020 21.19
+4
Spomnimo, da smo bili kar nekaj dni priča naslovnicam osrednjih medijev, ki so Sloveniji napovedovale diplomatsko sramoto, ker je predsednik vlade Janez Janša napisal pismo evropskim voditeljem, za katerega se je kasneje izkazalo, da je bilo pismo, v katerem h kompromisu poziva vse države članice. Ko je bilo včeraj potrebno poročati o tem, da Sloveniji v Bruslju nihče ne bo sekal glav in da so besede našega premierja med politiki zazvenele v povsem drugačni melodiji, kot so jo Slovencem želeli dostaviti naši mediji. Spomnimo se, s kakšnim veseljem in s kakšno samozavestjo so do danes, dokler so bili prepričani, da so njihove analize “realne” ali da jih nihče ne bo razkrinkal, poročali o “napakah” in “težavah” s premierjevim pismom:
Krta?a 21
21. 11. 2020 08.13
-1
Eh ja, še ena naivna svečka. Mediji se pa trudijo prikrit kaj ta vladavina prava za nas pomeni. Gre za prenos oblasti iz naše države na eu. Še manj suverenosti. In jajo se pogovarja o tem ali bo kocina počesana levo ali desno. Levi pa vse skup podpirajo. Tole igranje levo desno je navadna farsa. Narod pa samo izgublja. Vsi skup isti pofl.
Belibog
20. 11. 2020 21.18
+4
Po skoraj tednu dni brezsramnega laganja in namerno lažnivega prikazovanja pisma predsednika vlade Janeza Janše kot sramotnega za Slovenijo, so osrednji mediji v Sloveniji naleteli na hladen tuš. Angela Merkel in še nekateri tuji voditelji so spregovorili o pismu našega premierja v izredno pozitivnih tonih in ga predstavili kot poziv h kompromisu.
Belibog
20. 11. 2020 21.17
+4
Neverjetna kolektivna blamaža slovenskih medijev.Nov teden, nova velika blamaža za slovenske osrednje medije. Tokrat tudi mednarodna. Potem ko so nekaj dni slovensko in tujo javnost prepričevali, kakšno sramoto zaradi svojega pisma Sloveniji dela slovenski predsednik vlade Janez Janša, so včeraj morali skrušeno priznati, da v pismu ni tistega “fašizma”, ki so ga tam iskali in da vsebino pisma, kot našega premierja nasploh, v Evropi jemljejo resno.
Belibog
20. 11. 2020 21.12
+4
Lepo se je videlo, da opozicija nima pojma kaj govori, edino J.J. je s svojo sposobnostjo in znanjem priti do kompromisa, lewaki vi se skrijte in med sabo nabijajte nebuloz, ker ste sramota za Slovenijo
jodr
20. 11. 2020 21.08
+3
Levaki, ste brcnili v temo, ko te komentirali pismo JJ, ki ga je poslal v Bruselj. En teden ste trosili laži, dokler vas ni Merklova do konca blamirala.
Bojan-F
20. 11. 2020 17.33
-5
Le-kam smo prišli ... naš prvi minister je postal kurir ("potrčko") med Merkel Angelo in Orban Viktorjem.
INAZ
20. 11. 2020 17.01
+16
Ja, pa še naprej verjemite Fajonovi, ki sploh ne ve kaj govori. Lepo je povedala včeraj na TVSLO, da so postavili svoje ozke strankarske interese pred skupne. čeprav mogoče tega nebi izjavila, če bi vedela kaj govori. Pa ji je ušlo.
Blokiran Drugi Človek
20. 11. 2020 20.18
-3
A janša pa ni lastne interese postavil pred skupnimi interesi?
jodr
20. 11. 2020 21.09
+3
SD je kakšnih 10 let imela v rokah Ministrstvo za delo, sinoči pa je Fajonova pojamrala, da je premalo postelj za starostnike; razumi, kdor more.
INAZ
20. 11. 2020 16.56
+12
Janša z Merklovo rešuje zaplet pri delitvi sredstev za blaženje posledic epidemije. Kaj je zdaj levaki, boste še naprej pljuvali po pismu, ki ga sploh niste prebrali ali se boste opravičili in utihnili?
pravica5
20. 11. 2020 17.01
+16
LEVIČARSKI MEDIJI BODO NOVICO POSKUŠALI ČIM PREJ ZAKRITI KOT DA SE NI NIČ DOGAJALO!!
pravica5
20. 11. 2020 16.49
+16
sramoto je naredila nam SLOVENCEM, šivilja z nastopom pred EU komisijo in na int. z svojo polomljeno angleščino vsaj mislim da je bila angleščina. da o sramoti serpentinška sploh ne govorimo da tudi stopiti se ni upal kot govorec pred EU parlamentom .TO JE SRAMOTA, NE PA DA SE BORIŠ ZA PRAVICE ,KAR LEVAKI NE DOJAMEJO!!!
Blokiran Drugi Človek
20. 11. 2020 20.13
-3
Janšina pisma prevedena z google translate - om niso kaj bolj vzorna...
Blokiran Drugi Človek
20. 11. 2020 20.14
-2
pravica5
20. 11. 2020 16.44
+13
Levaki kdaj boste imeli osebo ki se bo tako kot naš JJ boril za pravico!!???
Blokiran Drugi Človek
20. 11. 2020 20.15
+0
Kako za pravico, a sam ni upal nabiralnika odpret ker je bil notri poziv od sodišča?
Mogočnež
20. 11. 2020 16.34
+8
Slovenci zahtevamo, da se vsi levaki javno opravičijo našemu ljubemu vodji in priznajo, da imamo v Evropi najbolšega prezidenta in edinega z močno hrbtenico! Bog blagoslovi našega Janeza še za naslednji mandat!
pravica5
20. 11. 2020 17.02
+3
ma kje se bodo ono opravičevali,še za vse pobite umorjene nedolžne Slovence se niso opravičili!!
INAZ
20. 11. 2020 17.08
-1
provni
20. 11. 2020 17.42
+0
Blokiran Drugi Človek
20. 11. 2020 20.20
-2
Ej ti kekec pašteta imenovana "pravica" če omenjaš tiste poboje iz leta 45, najdi odgovorne osebe, ne obtožuj ljudi ki takrat niso niti živeli.
toti mišek
20. 11. 2020 21.14
+1
Tisti ki so to počeli so z oploditvijo raztrosili precej rdečih karcogenih celic, ki jih v tej diskusiji ne manjka!
prizdravi
20. 11. 2020 16.14
+2
Zdaj si lahko oddahnemo. Naš predsednik vlade bo nastopil kot mediator in prepričal Evropo v genialnost rešitve, ki jo prakticira na domačem terenu: ni v redu niti vladavina prava, niti nevladavina prava, ampak je prava mera polovična vladavina prava. Torej, kadar mi da sodišče prav, je to zmaga pravice, če mi ne da prav, je pa krivosodje, in tega se seveda ne upošteva.
rob3rt
20. 11. 2020 16.16
-3
zraven tega pa še malo v rezervi, če bo treba še posredovati med EU in novim (aktualnim) predsednikom ZDA...
prašek
20. 11. 2020 16.33
+0
pri zdravi ............ Ker to berejo tudi desnosučni guruji komentiranja, te moram popraviti : Ne reče se predsednik, pač pa precednik ☺
rob3rt
20. 11. 2020 16.14
+1
Lahko bi vam bilo vsem jasno, da si EU ne more privoščiti, da jo po debaklu z UK še kdo zapusti.
rob3rt
20. 11. 2020 16.10
-5
Dvojni agent (BND in UDBA) dalje igra svojo vlogo, na glasovanjih vse proti Madžarski in Poljski, ko pa ti dvojni malo zaropotajo in uveljavijo veto, potem pa pismo podpore (ki itak ni nastalo v Sloveniji) in zdaj naenkrat iskanje kompromisa, ker je to v skupnem interesu (Merkel)...
prašek
20. 11. 2020 15.57
+2
reike 20.11.2020, 14:43:38 +2 prašek.....a ne razumeš al se delaš butelj.....kdaj boš spregledal.....moraš bit en zategnjen levuhar.... ................................ Nadvse spoštovani desni inteligent, jaz NISEM desnosučen, ampak krepko v levo, pravo smer, obrnjen ! Tvoja kultura pa mi je pokazala, kaj si ti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0od0
20. 11. 2020 15.59
-2
prašek
20. 11. 2020 16.02
+1
Berenika
20. 11. 2020 16.14
+2
Prašek, rada bi te popravila, dopolnila. Saj boš dovolil. :) Kultura je znak splošnih pravil igre, oziroma načina življenja, sprejet s široko množico ljudi. Kjer zaradi načina možnega sobivanja ta način smatramo z etičnim toliko, kolikor pokriva širši krog ljudi, družb, držav. Samo vzdrževanje takšnega načina sobivanja, kulture, je primarna naloga, sicer se na drugi strani pobijemo med sabo. Gre za spoštovanje občih pravil, etike, v kar se všteva tudi pravo. Vladavina kulture (in prava) pomeni sprejetje teh norm kot vladajoče. Tu torej vlada množica. In to je kultura. Kultura je lahko zgolj mnoštvena. Če pa takšna kultura zapade pod avtoritarizem, diktaturo, potem to ni obča kultura, ampak vsiljena, avtoritarna, kjer pojem skupne kulture zgubi svoj pomen. Janšizem, orbanizem torej ne more biti kultura. Ni ti torej reikejeva kultura pokazala kakšen je, ampak si v njej prepoznal janšizem, na kratko, Janševega Janezka.
prašek
20. 11. 2020 16.31
+0
Denebola ..... Za normalno besedo sem vedno dosegljiv !!!! Hvala za popravek !
Berenika
20. 11. 2020 16.36
+0
Uporabnik1940659
20. 11. 2020 15.33
+2
Take, kot je madžarski "veliki vodja" in še kdo z njim - bi izključila iz EU!!!!
prašek
20. 11. 2020 15.55
+1
Mi dovoliš, da se globoko strinjam s teboj ?☺
0od0
20. 11. 2020 16.01
+0
Ah jeb ga a ne, ... ni mi všeč - takoj izključit, ... tko kot liderji levaki včeri ... JJ dela sramoto in škodo - nas bodo izključil iz EUja ... hahahahahaha
mejacrnikal
20. 11. 2020 15.10
+5
Ste se mediji in opozicija že opravičili Janezu Janši, ker ste ga dva dni napadali za brez veze ? Sedaj vas je pa Merklova postavila na realna tla.
reike
20. 11. 2020 15.16
+5
fale im muda.....tri dni so skakali iz vsake konzerve....tiho so kot miši lokostrelci in JPD
Uporabnik1940659
20. 11. 2020 15.32
+6