Tujina

Svojci pogrešanih potnikov malezijskega letala še vedno brez odgovorov

Kuala Lumpur, 03. 03. 2024 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
7

Svojci potnikov letala družbe Malaysia Airlines, ki je skrivnostno izginilo pred desetimi leti, so danes pozvali k nadaljnjemu iskanju pogrešanih v tem še vedno nerešenem primeru. Na spominskem dogodku v luči skorajšnje obletnice tragedije se je danes v malezijski prestolnici Kuala Lumpur zbralo kakih 500 ljudi.

Let MH370 iz Kuala Lumpurja, ki je bil namenjen v Peking in na katerem je bilo 12 članov posadke ter 227 potnikov, je 8. marca 2014 izginil z radarjev zračnega prometa. Izginotje je sprožilo največjo iskalno akcijo doslej, vendar usoda letala in potnikov ni bila nikoli razrešena in še danes ostaja ena največjih skrivnosti. 

 V malezijski prestolnici se je danes zbralo več sto podpornikov in sorodnikov, da bi se spomnili pogrešanih. Prižgali so 239 svečk, eno za vsakega potnika. 

"Vsako leto, ko se približujemo 8. marcu, se spomini na vse, kar se je zgodilo na ta dan, vrnejo," je dejala žena Patricka Gomesa, ki je bil nadzornik na letalu. "Vsako leto znova podoživljamo klic letalske družbe, ki nam je sporočila, da je letalo pogrešano."

Ob tem je Jacquita Gonzales pozvala, da je edini način, da stvar zaključijo, da najdejo letalo. "Ne dovolite, da to ostane skrivnost," je pozvala zbrane.

Družinski člani potnikov si že več let prizadevajo za nadaljevanje preiskave. "Letalo MH370 ni zgodovina, temveč prihodnost varnosti vseh nas na letalih vsakič, ko se dvignemo v nebo," je dejal eden od svojcev. 

Malezijski minister za promet Anthony Loke je na dogodku zagotovil, da je Malezija odločena najti letalo ne glede na ceno. Svojcem je dejal, da se bo srečal s predstavniki ameriškega podjetja za raziskovanje morja Ocean Infinity, ki je že izvedlo prejšnje sicer neuspešno iskanje, da bi se pogovorili o novi operaciji.

Ocean Infinity je leta 2018 po več mesecih zaključil podvodno iskalno operacijo v Indijskem oceanu, v okviru katere ni našel nobenih sledi letala. Pri tem so preiskali več kot 112.000 kvadratnih kilometrov oceanskega dna. Operacija je potekala v odročnem delu južnega Indijskega oceana, kjer naj bi strmoglavilo. Delce ostankov, za katere je bilo potrjeno, da so iz letala, je sicer naplavilo na obale Južne Afrike, Mavricija, Mozambika in drugod, vendar te najdbe niso pripeljale do odkritja letala.

Uradno preiskavo, v kateri so sodelovale Avstralija, Malezija in Kitajska, so po dveh letih končali januarja 2017, v njej pa prav tako niso našli sledi za letalom.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
03. 03. 2024 19.36
lej,najdejo do enega ruskega vojaka nekje v x grmovju,najdejo vsako črno gradnjo,zvezdo tisoče svetlobnih let stran,da ne najdejo enga avijona v tem cajtu je absurd! je pa dejstvo da ga nočejo najti!
Nace Štremljasti
03. 03. 2024 18.38
-2
jenkiji že vejo ampak ne povejo
Podlesničar
03. 03. 2024 17.15
+3
Kako ne vejo, če je vse že dolgo jasno... Pilot je zaklenil kopilota ven iz kabine... v letalo je spustil zrak in vsi so bili mrtvi v parih minutah. Potem je usmeril letalo mimo Avstralije proti Antarktiki... in tam nekje je še mogoče še kak kos na dnu, če niso vse odnesli morski tokovi. Nekaj kosov so našli na Madagaskarju se mi zdi.. kar menda povsem sovpada z morskimi tokovi.
periot22
03. 03. 2024 16.52
-6
Amerika verjetno ni vpletana v izginotje!
Janez Novak 13
03. 03. 2024 16.49
+6
En navaden doo ima na službenem avtu sledilno napravo. Pri letalih pa nič. Upam, da se je to spremenilo. ChatGPT ne ve kje se skriva letalo?