Tujina

Domačini pretreseni: Vnukinje si ne upam poslati čez cesto po kruh

Dubona, 05. 05. 2023 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po novem strelskem napadu, ki se je zgodil v Srbiji, je spregovoril dedek policista in dekleta, ki naj bi bila v vasi Dubona med prvimi smrtnimi žrtvami 21-letnega strelca. "Ubil je moja vnuka," je dejal skrušeni dedek pokojnih. Medtem se oglaša vse več sorodnikov žrtev. Starša enega od umrlih sta po novici o strelih takoj stekla v center vasi, kamor je pred tem odšel sin. A bila sta prepozna. Otrok jima je v naročju umrl. "Pobil je polovico vasi, kako naj preživimo? Vnukinje si ne upam poslati niti čez cesto po kruh," pa je dejal eden od domačinov.

Več videovsebin
  • V novem strelskem napadu 8 mrtvih in najmanj 14 ranjenih
    01:28
    V novem strelskem napadu 8 mrtvih in najmanj 14 ranjenih
  • Nočno iskanje napadalca, Vir: Agencija Video Plus
    01:30
    Nočno iskanje napadalca, Vir: Agencija Video Plus

Policija je potrdila, da je v novem strelskem napadu v Srbiji umrlo osem oseb. Med njimi je tudi žrtev, ki je umrla v rokah staršev. Kot so povedali sorodniki, so njegovi starši po novici o strelih stekli v center, kjer so vedeli, da se nahaja njun sin. Ta je bil, ko sta prišla na kraj masakra, še vedno živ. "Zgrabila sta ga in stekla do avtomobila, da bi ga takoj prepeljala v bolnišnico. A bilo je prepozno. Sin jima je umrl v naročju," so svojci povedali za Nova.rs.

Bratranec ene od smrtnih žrtev
Bratranec ene od smrtnih žrtev FOTO: Andraž Domnik

Naša ekipa na terenu je govorila tudi z bratrancem ene od pokojnih, ki je dejal, da naj bi po njihovih informacijah domnevni morilec po napadu pobegnil v vas, v kateri ima mamo in strica. Da se je 21-letnik zatekel k sorodnikom, poroča tudi Telegraf.rs.

Prebivalci Dubone so v šoku. Sledovi napada so povsod, domnevnega storilca so poznali, umrli pa so trije njihovi vaščani. Ena od žensk je povedala, da sta z očetom skušala ustaviti napadalca, a da je streljal tudi na njiju. "Ne vem, kako, a na srečo naju je zgrešil," je povedala naši novinarki Sandri Boršič. Nato je 21-letnik sedel v vozilo in se odpeljal.

Tudi njej so povedali, da naj bi strelec ugrabil taksista. Zagrozil naj bi mu, da ga bo ubil, če ne bo vozil.

Domačini v vasi Dubona
Domačini v vasi Dubona FOTO: AP

"Nikoli nismo pričakovali, da se bo v našem kraju zgodilo kaj takšnega. Najprej sem mislila, da gre za pokanje petard. A streli so se nato kar nadaljevali," pa je povedala ena od mlajših prebivalk.

Sorodnica ene od žrtev zadnjega pokola je za srbske medije povedala, da so morali zdravniki ustreljenemu dekletu amputirati roko. Kot je dejala, je zaradi strelskega pohoda še vedno v šoku. Strelca sicer ne pozna, a po takšni tragediji bodo težko preživeli, je še dejala.

Čeprav je dekle izgubilo roko, pa so številni doživeli še veliko hujšo usodo. Osem oseb je namreč v zadnjem pokolu v Srbiji umrlo. "Vso noč je bila tu množica policistov, helikopterji so preletavali območje," je za Telegraf.rs dejal domačin, ki je domnevnega napadalca poznal že od malih nog. "Njegov oče je bil vojak, njegova babica pa živi pet ali šest hiš stran od nas. Živi sam, imeli so nekaj družinskih težav, fant se je oddaljil od očeta in dedka," je povedal.

Domačini so pretreseni
Domačini so pretreseni FOTO: telegraf.rs

"Grozno je. Poleg vseh umrlih otrok v Beogradu. Kako lahko zdaj preživiš? Nekdo bo streljal, nekdo lahko povzroči še večjo neumnost. Vse to gledajo po televiziji, filmih, tekmah ..." skozi jok pripoveduje domačin, ki si, kot pravi, vnukinje ne upa poslati niti v trgovino čez cesto po kruh.

'Moja vnuka je ustrelil v tilnik'

Dve žrtvi 21-letnega napadalca naj bi bila policist in njegova sestra, ki naj bi ju domnevni storilec ustrelil v četrtek pozno zvečer."Tam sta sedela in se pogovarjala, pristopil je k njima in ju iznenada ustrelil. Ubil je moja vnuka," je dejal policistov dedek. "Sporočili so nam, da sta bila ustreljena, ko smo prišli na kraj, pa smo izvedeli, da sta umrla. Ljudje so se zbirali in jokali," prve trenutke opisuje svojec dveh žrtev.

Policija na prizorišču strelskega napada v Mladenovcu
Policija na prizorišču strelskega napada v Mladenovcu FOTO: AP

Dodal je, da se njegov vnuk pred strelom ni družil z 21-letnikom. "Sedeli so in se pogovarjali, ko je pristopil do njih in začel streljati s kalašnikovko. Na kraju je bil tudi prijatelj mojih vnukov, ki je umrl v bolnišnici. Ranjeno pa je bilo še eno dekle, ki je preživelo," pravi dedek žrtev.

"Pravijo, da je moja vnuka ustrelil v tilnik. Napadalca naj ne bi niti videla," je še dejal.

Eno od žrtev grozljivega zločina je na šolskem dvorišču našla njena mama. Njen sin je zvečer odšel iz stanovanja, da bi se s prijatelji srečal na šolskem dvorišču. Ker pa se mami, ki ga je vztrajno klicala, ni javljal na telefon, se je ta odpravila do šole in tam našla okrvavljenega, a takrat še živega sina, poroča Blis.rs. Takoj je poklicala reševalce, ki so poškodovanega prepeljali v bolnišnico, a je kmalu podlegel poškodbam.

21-letni storilec je po prvih strelih pobegnil in streljal še v več drugih vaseh. Policija ga je v jutranjih urah prijela pri Kragujevcu, pomagali so si s termovizijsko kamero, na terenu pa je bila tudi protiteroristična enota.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3