Tujina

Serijski posiljevalec moških bo do smrti v zaporu: žrtve omamil in jih snemal

Nottingham, 06. 01. 2020 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Veliki Britaniji se je končalo sojenje najhujšemu serijskemu posiljevalcu v njihovi zgodovini, ki si je za žrtve izbiral moške. Sodišče ga je spoznalo za krivega 136 posilstev 48 mladih moških, ki jih je zvabil v svoje stanovanje, tam pa omamil in nato svoje zločinsko dejanje posnel. Številne žrtve so za zlorabo izvedele šele, ko jih je poklicala policija.

Reynhard Sinaga naj bi v desetih letih v Manchestru v Veliki Britaniji zlorabil okoli 190 moških. Žrtve je iskal v središču mesta, kjer se zvečer zbirajo študenti, jih zvabil v svoje stanovanje, kjer jih je nato omamil in posiljeval, svoja dejanja pa je posnel. Sodišče v Manchestru ga je po dveh letih sojenja spoznalo za krivega posilstva 48 moških, ki so jih uspeli prepoznati s pomočjo posnetkov in drugih dokazov. Policija naj bi našla posnetke še okoli 79 drugih moških, a jih še niso uspeli prepoznati. Sumijo pa, da je bilo žrtev še več.

"Reynhard Sinaga je najbolj aktiven posiljevalec v britanski zgodovini," je dejal Ian Rushton, namestnik glavnega tožilva za severo-zahod države. "Njegov ekstremni občutek, da si lahko nekoga spolno prilasti, je neverjeten in nedvomno bi še naprej dodajal žrtve v osupljivo svojo zbirko, če ga ne bi ujeli," je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

36-letni Sinaga je iz Indonezije v Združeno kraljestvo prišel leta 2007 na magistrstki študij na Univerzo v Manchestru, nato pa je nadaljeval doktorski študij na Univerzi v Leedsu. Živel je v stanovanju v središču Manchestra, na lokaciji, kjer je veliko lokalov in klubov, kamor zvečer zahajajo študenti. Lokacijo si je po ugotovitvah sodišča izbral zelo strateško, saj je tako svoje žrtve lažje zvabil k sebi domov.

Njegove žrtve so bile mladi, pijani moški, ki jih je našel same, brez družbe. K večini žrtev je pristopil na prijazen način in se začel z njimi pogovarjati. "Ponudil jim je pijačo ali možnost, da si napolnijo baterijo na telefonu v njegovem bližnjem stanovanju. Po nekaj minutah, ko je žrtev vstopila v njegovo stanovanje, jo je omamil," je za Sky News pojasnil Rushton. Ko je žrtev povsem izgubila nadzor zaradi mamila – uporabil naj bi GHB oziroma drogo za posilstvo – jo je večkrat na noč posilil, vse skupaj pa posnel s svojim telefonom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žrtve za posilstvo izvedele šele od policije

Večina njegovih žrtev so bili beli heteroseksualni moški, povprečna starost pa je bila okoli 21 let. "Nekateri so morda vedeli, da so bili žrtve zločina, nekateri morda ne. Ne želimo jih travmatizirati, želimo pa jim ponuditi vsakršno pomoč, ki jo lahko," je dejal pomočnik glavnega policijskega stražnika Mabs Hussain.

Zaradi droge, ki jo je podtaknil v pijačo, je večina žrtev izgubila spomin – mnogi niso vedeli, kaj se je zgodilo oziroma da so bili posiljeni. Policijski zapisniki o zaslišanju žrtev namreč razkrivajo, da je večina izvedela, da so bili posiljeni, šele ko jih je poklicala policija. Žrtve so zaradi posilstva doživele hudo psihološko travmo, neki 21-letnik je celo skušal storiti samomor.

"Nisem vedel, zakaj se želijo pogovoriti z menoj, vendar sem bil povsem uničen, ko sem slišal, da sem bil žrtev posilstva po tem, ko sem bil omamljen, in da je ta spolni akt posnel moški, za katerega zdaj vem, da mu je ime Sinaga," je dejal eden od posiljenih moških. 20-letnik, ki ga je Sinaga kar petkrat posilil, pa je dejal: "Nič me ni pripravilo na to, kar mi je povedala policija. Bil sem v popolnem šoku."

Ustvarjal si je zbirko

Posiljevalca so odkrili junija 2017, ko je njegova žrtev sredi spolnega napada prišla k zavesti, se začela z vso silo braniti, zbežala in poklicala policijo. 18-letnik je pri tem napadalcu zadal tako hude poškodbe, da so ga iz stanovanja odnesli na nosilih.

Ko so policisti preiskali napadalčev dom, so med drugim našli za 3,29 terabajta oziroma za več dni video materiala, ki ga je Sinaga posnel med svojimi posilstvi, včasih tudi z dvema telefonoma. V enem primeru je žrtev kar osemkrat posilil v osmih urah. Med preiskavo so ugotovili tudi, da je Sinaga rutinsko kopiral Facebook profile svojih žrtev in si shranjeval njihove fotografije, od nekaterih žrtev pa je za "spomin" ukradel tudi kakšen osebni predmet. Tožilstvo je prepričano, da si je posiljevalec ustvarjal nekakšen katalog svojih žrtev.

O svojih napadih se je celo občasno pohvalil prijateljem. Enemu je tako leta 2015 poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da je pravkar heteroseksualnega moškega spreobrnil v geja s pomočjo malce 'čarobnega napoja'. 

Sojenje je potekalo dve leti, tožilstvo pa mu je očitalo skoraj 160 kaznivih dejanj na področju spolnih napadov, od tega 136 primerov posilstev proti 48 moškim. Sinaga je ves čas vztrajal, da ni kriv, in trdil, da so žrtve pristale na spolno dejanje. Trdil je, da so moški sami pristopili k njemu na ulici, preden sta skupaj odšla k njemu domov. Tam naj bi po napadalčevih besedah moški ustregli njegovi fantaziji in se med spolnim dejanjem pretvarjali, da so mrtvi. Ko so ga vprašali, zakaj je dejanje vedno potekalo na tleh, je odgovoril, da ni želel razmetati postelje.

Sinaga ves čas sojenja ni pokazal niti kančka obžalovanja, še več, sodnica je dejala, da se ji zdi, da je užival med samim sodnim procesom, zato ga je označila za pošast. "Nikoli ne bo izpuščen na prostost," je še dodala.

Britanski mediji so lahko o primeru in sojenju poročali šele zdaj, po zaključku sojenja. Sodišče ga je obsodilo na tri dosmrtne zaporne kazni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3