Tujina

Kami Rita podrl svoj rekord in se 28-krat povzpel na najvišji vrh sveta

Kathmandu, 27. 05. 2023 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kami Rita, vodnik šerp v Nepalu, je letos že 28-krat zapored osvojil najvišji vrh na svetu, Everest. Prvič se je na goro povzpel leta 1994 in od takrat se skoraj vsako leto odpravi na pot.

Veteranski vodnik, šerpa Kami Rita je letos podrl svoj lastni rekord, ko se je že 28-krat zapored povzpel na Everest. Vrh je dosegel v torek ob 9.20 po lokalnem času, je sporočil organizator odprave Seven Summits Treks. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vrh se je povzpel le dan po tem, ko je drugi šerpa Pasang Dawa s 27 vzponi na vrh dosegel svoj rekord. Vodnika med seboj prijateljsko tekmujeta za naslov največ vzponov na najvišji vrh sveta. Tekma za naslov se je začela 14. maja, ko se je Pasang na vrh povzpel 26-krat in s tem izenačil prejšnji rekord Rite. Tri dni pozneje se je Rita vrnil in se na goro povzpel 27-krat.

Poleg vzponov na Everest je Rita osvojil še več drugih vrhov, med drugim K2, Cho Oyu, Manaslu in Lhotse. Ker trenutno poteka spomladanska sezona plezanja, sta bila oba vodnika na gori in pomagala svojim strankam pri vzponu na zasnežene vrhove.

Kami Rita
Kami Rita FOTO: AP

Ta mesec se je na Everest povzpelo več sto plezalcev, nepalske oblasti pa so tujim plezalcem izdale približno 480 dovoljenj za vzpon: največ v vseh letih. Po podatkih agencije AP News je med letošnjim spomladanskim vzponom doslej umrlo 10 ljudi.

Šerpe so angeli varuhi Himalaje, ki veselo prenašajo ogromna bremena v gore, medtem ko jim tuje stranke hodijo za petami. Vodniki imajo ključna znanja, ki zagotavljajo varnost tujih plezalcev, ki se želijo povzpeti na vrh gore.

Naloga šerpe je postaviti tabor, voditi nosače, skrbeti za enakomerno porazdelitev tovora in biti odgovoren za varnost pohodniške skupine. Šerpa mora tudi vzpostaviti stik s strankami in jih podpirati na poti. Šerpe, ki pa nadaljujejo pot do višjih taborov in vrha, so visoko specializirani in običajno pripadniki šerpske narodnosti. Delo na višjih nadmorskih višinah je nevarnejše, zahteva izkušenejše šerpe in prinaša višje plačilo. 

Šerpe v Nepalu živijo v okrožju Solu-Khumbu v okolici Himalaje. Nedavne študije so pokazale, da se z izjemno visoko nadmorsko višino spopadajo tako, da povečajo število rdečih krvničk v krvi, kar poveča sposobnost prenašanja kisika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Sedej
22. 07. 2023 20.07
Šerpska narodnost? Kaj to pomeni?
mojcd
28. 05. 2023 21.01
+2
28. zapored ali 28-ič???
Forum 21
28. 05. 2023 21.26
+1