Tujina

Putin in Biden dosegla dogovor o vrnitvi veleposlanikov

Ženeva, 16. 06. 2021 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
124

Voditelja dveh svetovnih velesil – ameriški predsednik Joe Biden in ruski Vladimir Putin – sta zaključila srečanje v Ženevi. Putin je pogovore, ki so trajali približno tri ure in pol, označil za konstruktivne. Z Bidnom sta se med drugim dogovorila, da se bosta veleposlanika obeh držav vrnila na svoji delovni mesti v Moskvi in Washingtonu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Srečanje predsednikov ZDA in Rusije
    02:30
    Iz SVETA: Srečanje predsednikov ZDA in Rusije
  • Priprave na srečanje v Ženevi
    00:36
    Priprave na srečanje v Ženevi

Ruski voditelj Vladimir Putin se je danes sestal z že petim ameriškim predsednikom, odkar je leta 1999 prevzel svoj predsedniški stolček. Tokratno srečanje je trajalo okoli tri ure in pol, in sicer manj časa, kot sta napovedovali obe strani. 

Po pogovorih sta imela oba voditelja novinarsko konferenco. Putin je novinarjem povedal, da sta se z Bidnom strinjala, da se morata veleposlanika ZDA in Rusije vrniti na svoja mesta in nadaljevati s svojimi diplomatskimi dolžnostmi. 

Ob zaostrovanju odnosov med državama je Rusija svojega veleposlanika v Washingtonu Anatolija Antonova marca poklicala na pogovore v domovino. Ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan pa je aprila odpotoval v ZDA na posvetovanja, potem ko je Moskva "priporočila", naj zaradi naraščajočih napetosti v odnosih med Rusijo in ZDA državo začasno zapusti. Rusija je sicer spomladi v odgovor na ameriške sankcije izgnala več ameriških diplomatov.

Novinar CNN je Putina vprašal, ali so bili pogovori z Bidnom "sovražno nastrojeni". Ruski predsednik je poudaril, da so bili v resnici "precej konstruktivni". Putin je dodal, da sta se z Bidnom dogovorila tudi o začetku posvetovanj o kibernetski varnosti. 

Putin se ni mogel izogniti vprašanju o zaprtem opozicijskem politiku Alekseju Navalnemu. Pri tem ni želel izgovoriti njegovega imena in ga je označil za "tega človeka". Obtožil ga je, da je namerno kršil zakon. V intervjuju za ameriško televizijo pred srečanjem z Bidnom je Putin dejal, da ne more zagotoviti, da bo Navalni v zaporu preživel. Biden je ob tem opozoril, da bi smrt opozicijskega voditelja močno škodovala ameriško-ruskim odnosom.

Glede kritik na račun spoštovanja človekovih pravic je Putin odgovoril z obsodbo ZDA zaradi nasilja z orožjem in napadov z brezpilotnimi letali. Putin je Bidna opisal kot izkušenega državnika, ki je pravo nasprotje nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. "Zelo se razlikuje od predsednika Trumpa," je dejal.  

Kot je še dejal, sta govorila tudi o strateški jedrski stabilnosti. Obe državi naj bi preučili spremembe nedavno podaljšani pogodbi Novi start, ki omejuje število strateških jedrskih konic, pripravljenih na izstrelitev.

Srečanje Bidna in Putina.
Srečanje Bidna in Putina. FOTO: AP

Po prvem srečanju z Bidnom, odkar je ta januarja nastopil mandat, je Putin tudi ocenil, da je ameriški predsednik "zelo uravnotežen, profesionalen človek". "Jasno je, da je zelo izkušen," je dejal. Ni pa ga Biden povabil v Belo hišo. Takšnega povabila nisem prejel, za tovrstno srečanje morajo biti izpolnjeni pogoji, je dejal ruski predsednik.

Kot je dejal, je bilo na srečanju izpostavljeno tudi vprašanje Ukrajine. Edina obveznost Rusije v krizi na vzhodu Ukrajine je olajšati izvajanje sporazumov iz Minska in Moskva je na to pripravljena, je zagotovil. Ruski predsednik je tudi dejal, da ZDA nimajo razlogov za zaskrbljenost zaradi naraščajoče vojaške navzočnosti ruske vojske na Arktiki.

Biden: Človekove pravice bodo vedno na mizi

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu na današnjih pogovorih dal vedeti, da bodo ZDA še naprej obsojale kršitve človekovih pravic v Rusiji. Človekove pravice bodo vedno na mizi, je dejal na novinarski konferenci po srečanju in dodal, da je Putina tudi posvaril pred kakršnim koli vmešavanjem v ameriško demokracijo.

Potrdil je, da sta se s Putinom dogovorila, da bosta Washington in Moskva začela posvetovanja o kibernetski varnosti. Pri tem je Biden ruskega kolega opozoril, da kritična infrastruktura v nobenem primeru ne sme biti tarča kibernetskih napadov.

Biden je izrazil prepričanje, da si njegov ruski kolega ne želi nove hladne vojne. "Mislim, da je zadnja stvar, ki si jo zdaj želi, hladna vojna," je dejal novinarjem. Odnosi med ZDA in Rusijo morajo biti stabilni in predvidljivi, je dejal Biden, ki je ton pogovorov z ruskim kolegom ocenil kot "dober" in "pozitiven". Kot je dejal, v pogovorih ni prišlo do taktike zastraševanja, kljub različnim pogledom glede številnih vprašanj.

Sodelovati bomo morali tam, kjer imamo skupne interese, je dejal ameriški predsednik. Na vprašanje novinarjev, ali zaupa Putinu, je dejal, da za ZDA "ne gre za vprašanje zaupanja, ampak za vprašanje interesa". Glede njegove izjave, s katero je voditelja Kremlja označil za morilca, je odgovoril, da o tem ne želi več govoriti.

Na novinarsko vprašanje, kaj bo storil, da bo v prihodnje preprečil rusko vmešavanje v ameriške volitve, je dejal, da se Putin zaveda, kakšne bi bile posledice. Rusija "obupno poskuša ohraniti svoj položaj" svetovne sile, ob nadaljnjem vmešavanju bi bila cena, ki bi jo plačala, izguba tega statusa, je dejal. Enako po njegovem velja, če umre zaprti opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Posledice za Rusijo bi bile uničujoče, je opozoril.

Srečanje v vili La Grange iz 18. stoletja s pogledom na Ženevsko jezero je trajalo približno tri ure in pol in je zajemalo celo vrsto tem: od vprašanj nadzora jedrskega orožja, človekovih pravic, Ukrajine, do regionalnih konfliktov v Afganistanu, Siriji in Libiji.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Na ulicah policijske patrulje, zaprte številne ceste

Priprave na sestanek so sicer potekale že nekaj tednov. Predsednika se danes sestala v vili iz 18. stoletja s pogledom na Ženevsko jezero. 

Težko pričakovani vrh se je odvil le nekaj dni pred razglasitvijo sankcij proti Moskvi in pred izgonom diplomatov zaradi ruskega vdora v ameriške zvezne agencije. Na udaru bo tudi varnost te regije. 

Švicarski sedemčlanski izvršni organ Zvezni svet je v petek odobril začasne varnostne ukrepe, ki vključujejo napotitev do 1000 vojakov in nadzor zračnega prostora, ki ga bo na današnjem vrhu izvajalo švicarsko letalstvo. Vilo, v kateri bo potekalo srečanje, so obdali z bodečo žico, lokalni zračni prostor bo za tri dni omejen. "Švica je dolžna zagotoviti zaščito oseb, ki po mednarodnem pravu uživajo posebno zaščito," so sporočili z zveznega ministrstva za obrambo.

Obrambno ministrstvo je v izjavi navedlo, da omejitev zračnega prostora ne bo vplivala na komercialne lete na letališče in z njega. Polkovnica Monica Bonfanti, poveljnica ženevske policijske uprave, je med tiskovno konferenco pred prizoriščem vrha dejala, da bo iz drugih švicarskih regij poklicanih 900 dodatnih policistov, kar bo policijski kontingent v mestu povečalo na približno 2000, poroča ABC News. Stephane Theimer, podpredsednik Zveznega urada za policijo in vodja Zvezne varnostne službe, je dejal, da urad ni prejel nobenih znakov o grožnjah. Vendar pa je ob tem opozoril tudi, da "teroristična grožnja v Švici in Evropi ostaja visoka". Navedel je tudi druge grožnje ekstremističnih nasilnih krogov.

Dodatne čete bodo imele vlogo pri zaščiti tujih odposlancev in podpori regionalni policiji Ženeve v zraku in na Ženevskem jezeru, so sporočili z obrambnega ministrstva. Pripadniki policije in žandarmerije že patruljirajo po ulicah, številne ceste so blokirane, prav tako pa sta za javnost zaprta tudi park La Grange in Ženevsko jezero.

"Ko imaš takšno srečanje, so takšne zapore sicer neprijetne, vendar pa se mi zdijo potrebne. Nekaj dni ne bom prišel v Ženevo," je za tuje medije povedal prebivalec iz Nice. Poudaril je tudi, da lahko takšno srečanje mestu prinese tudi številne koristi.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
20. 06. 2021 12.34
+1
Zmedeni Biden sploh ni vedel s kom ima sestanek.
samuray1
17. 06. 2021 11.56
+1
Pomankanje informacij pomeni da je Putin jasno in glasno povedal Bidnu da Rusija zahoda več enostavno ne diha ter da ne bodo več tolerirali zahodne svinjerijade.
Generacija56
17. 06. 2021 11.18
+3
Berite malo, fantje.... NEMCI GREDO IZ LITVE! Ker, ko je vojakom, ki leta poležavajo na položaju, dolgčas, počnejo kozlarije!!!!
sLOVEnec56
17. 06. 2021 09.23
+2
Biden se je jasno izrazil, da ima interese v Rusiji in Ukrajini, zato lahko pride na njihove meje z vojsko! Francoski evro poslanec je govoril v parlamentu, da je to tako kot bi Nemčija prišla s svojo vosko v Panamo!! Se strinjam.
DianaMul
17. 06. 2021 08.50
-1
A sta kaj povedala o odlaganju dreka v Sčoveniji, kanalizaciji v Žusterni in ceni za čiščenje kubika deževnice. ??? .. Sam prašam a sta kar o nepomembnih H bombah, nafti in Kitajski..??
scipio
17. 06. 2021 08.42
-1
Ma ja. Jože in Lado. Ta dva imata svoji rokici vedno blizu rdečega gumba za H-bombe, vsak ima svojega. In na stotine hudih oprod. Sta pač džeka te vrste. Od njiju je odvisno, ali boš šel ti danes popoldne npr. v BTC kakšno stvar kupit. Ali pa ne boš šel, ker ga ne bo več, pa tebe in mene tudi ne. V primerjavi z njima je naš Johnny Džej en namrgoden in preplašen mali džeky z mauserco. Kaj smo na svetovni sceni mi tukaj, živeči v tej silni deželi delavcev in kmetov? Dovolite mi primerjavo z živalskim svetom. En mali kužek smo, ki prebiva v navidezno varni obori z 23 drugimi malimi in tremi srednje velikimi EU kužki (četrti srednji angleške pasme je nedavno pobegnil ven). Vsi smo kar dobro hranjeni in zglancani in zdaj veselo tekamo naokrog, to pa le zato, ker se velike mrcine, ki prebivajo koj zraven, zadnje decenije le ovohavajo v utrjevanju hierarhije o tem, kdo je alfa, kdo beta, v stalnem ugibanju in preverjanju, kdo ima ostrejše zobe, močnejši ugriz itd.. Pri tem samo občasno zarenčijo na nas ali drug na drugega, vsi pa vemo, da lahko planejo kadarkoli. In potem, če bi se to bognedaj zgodilo, bi nastal tak aufent, da ga ni veterinarja, ki bi nam vsem lahko pozdravil posledice in sestavil naše koščke in koščice. Zato je prav, da sta se ti dve mrcini srečali tudi fizično, da smo kužki to vsi videli, sicer pa sta na zvezi vsako minuto, če je treba ali ne, in brez, da mi tukaj, z Janezom in Anžetom vred, to vemo.
Uporabnik215111
16. 06. 2021 21.54
-1
Kje so pa maske???
Arguss
16. 06. 2021 21.44
+3
V ozadju teh komedij za press tv se pa dogajajo resnična pogajanja ostalih za dobrobit celega človeštva.
revolucija_mb
17. 06. 2021 08.50
+0
samuray1
17. 06. 2021 11.40
+1
Na to temo ni ničesar o čem bi se pogajali. Zahod se mora vrnit mednarodnim pravnim zavedam in poravnat nastalo škodo.
MasteRbee
16. 06. 2021 21.42
-3
Rusija je pri tridesetih, Zahod pri šestdesetih.
Grozaje
16. 06. 2021 21.37
+1
Koliko deugih "dogovorov" pa nista sklenila? Tega se pa ne piše...
lipov list
16. 06. 2021 21.30
+0
kje so maske?
SEJBOBOL
16. 06. 2021 21.01
-3
Biden je ob tem opozoril, da bi smrt opozicijskega voditelja močno škodovala ameriško-ruskim odnosom.
SEJBOBOL
16. 06. 2021 21.02
+1
BlackAdder04
17. 06. 2021 11.10
+1
Rusija in Amerika trenutno nimata odnosov, tak da neke škode v medsebojnih odnosih ne bi bilo. Več škode za odnose so naredile lažne obtožbe zahodnih politikov in hunta zahodnjaških medijev proti Rusiji. Ker, ko gre Amerika v vojno, je to za širjenje demokracije in za vsesplošno dobro. Ko pa se prebivalci Krima na referendumu odločijo, da hočejo biti del Rusije, je pa to sovražno, okupacijsko dejanje. Ne poročajo pa ti isti mediji nič o tem, da tudi področji Donetska in Luganska nočeta biti del Ukrajine.
damjan30.
16. 06. 2021 20.57
-5
Haha še ker verjamete medijem da sta se srečala itd never...🤣🤣🤣
KaiC
16. 06. 2021 21.05
+1
raje verjet vsem alternativnim teorijam zarote?
PrettyBird
16. 06. 2021 21.29
+2
damjan30 prav imaš, verjetno so v realnosti kuščarji projecirali dva holograma, resnična predsednika pa imajo zaprta v kleti picerije kjer ju vsakodnevno zlorablja Hilary.
Uporabnik1919008
16. 06. 2021 20.50
-2
putin je kriv za smrt navalnega isto kot biden za smrt protestnice v beli hisi
PrettyBird
16. 06. 2021 21.30
-4
Iskreno me zanima kje vas filajo s takšnimi alternativnimi "facti"?
borjac
16. 06. 2021 20.43
+0
Po fotografiji sodeč je bilo vzdušje dobro, tudi to je pomembno, si predstavljate, da bi bilo srečanje Putin - Biden v Sloveniji, Toninček bi bil na prvem tanku z čelado, njegova mama pa v novem štirikolesniku.
Madžaroš
16. 06. 2021 20.48
+0
Seveda da je bilo dobro ob smešnemu bideju…. To je bilo smeha hahahaa
tarzan13
16. 06. 2021 20.42
+1
kako jih je lepo videti tako nasmejana in dobre volje.
Metalllca
16. 06. 2021 20.40
+11
Na koncu je Biden prosil Putina za avtogram 🙂
tarzan13
16. 06. 2021 20.43
+0
Von_Clausewitz
16. 06. 2021 20.40
+2
Kako čika Putin reši zadevo na hitro, tako kot v tisti fabriki, ko je poklical direktorja, da naj podpiše sporazum za višje plače...CAR😂😂😂
daiči
16. 06. 2021 20.26
+1
tist ajnštajn k je vse tele knige prebal k so vzadi na slik več ve k google imho...
grumf
16. 06. 2021 20.19
+5
Putin pa rab mal daljše hlače..
lnterReflections
16. 06. 2021 20.25
+2