Tujina

Sever Kosova pretreslo več eksplozij in strelov, poročil o poškodovanih ni

Priština, 06. 12. 2022 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kosovska policija je sporočila, da je na severu države odjeknilo več eksplozij, slišali so se tudi streli. Incident se je zgodil prav v času, ko je policija spremljala delegacijo državne volilne komisije, ki je obiskala občine na območjih s srbsko večino na severu. Poročil o poškodovanih trenutno ni.

"Centralna volilna komisija je kosovsko policijo zaprosila za pomoč pri pripravi lokalnih volitev v občinah po vsej državi," so po poročanju Reutersa sporočili na tamkajšnji policiji. "Kosovska policija trenutno spremlja in ocenjuje varnostno situacijo v državi ter sprejema potrebne ukrepe za uveljavitev zakonodaje in odločitev kosovskih državnih organov," so dodali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na nekaterih območjih v Zubinem Potoku in Severni Mitrovici, ki jih je v torek obiskala volilna komisija, pa so v torek zabeležili več "incidentov". V Mitrovici naj bi se po poročanju tujih medijev okoli 15. ure oglasile sirene. "Sumimo, da je prišlo do strelov in eksplozij, vendar do zdaj v teh incidentih ni poročil o poškodovanih," so dodali na policiji. Kot poročajo kosovski mediji, naj bi sicer protestniki razbili pisarne volilne komisije v Zubinem Potoku.

Je pa prišlo do uničenja infrastrukture. Po poročanju RTS se je v središču Zubinega Potoka zbralo več sto Srbov, ki protestirajo proti nameri članov občinske volilne komisije, da v spremstvu policije vstopijo v občinsko stavbo. "Glede na stanje na terenu vas obveščamo, da so pisarne občinske volilne komisije v Severni Mitrovici poškodovali zamaskirani, nasilni osumljenci/skupine, ki so uporabljale nevarna orodja, vključno z ročnimi granatami jugoslovanske izdelave," so sporočili iz policije. Dogodek preiskujejo, ob tem pa državljanom zagotavljajo, da so varnostne razmere v državi, tudi v občinah na severu države, stabilne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktor Urada za Kosovo in Metohijo vlade Republike Srbije Petar Petković je Srbe pozval, naj ostanejo mirni in ne nasedajo provokacijam, katerih edini cilj je izzivanje spopadov in krize na severu Kosova in Metohije. Kosovskega premierja Albina Kurtija je celo obtožil terorizma nad Srbi. Na spletu je objavil več fotografij, ki naj bi po njegovih besedah prikazovale prostore občinske volilne komisije v Severni Mitrovici, ki so jih "uničile posebne enote" Kosova. Ter da je Kurtijev cilj z nasiljem in orožjem zavzeti štiri občine na severu države, nato pa "v njih z nezakonitimi in nelegitimnimi volitvami namestiti albanske predstavnike". Vendar pa policija ob tem državljane opozarja, naj ne nasedajo lažem predstavnikov urada za Kosovo pri srbski vladi.

V znak protesta zaradi odločitve vlade, da morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami na Kosovu tablice zamenjati z oznakami Kosova, so prejšnji mesec s svojih položajev odstopili srbski župani na severu Kosova, lokalni sodniki in tudi okoli 600 policistov. Kljub temu, da je Priština privolila v preložitev izvajanja odločitve za več mesecev, se srbski uradniki in policija še niso vrnili na svoje položaje.

Kosovska volilna komisija je sicer za 18. december razpisala občinske volitve za sever Kosova, prek katerih želi zapolniti mesta v občinskih institucijah. Okoli 50.000 etničnih Srbov, ki živijo na severu, noče priznati oblasti Prištine in se še vedno smatra za del Srbije. Vendar pa volitvam nasprotuje tudi največja stranka Srbov na Kosovu Lista Serbe, ki jo podpira uradni Beograd. 

Beograd in Priština sta se sicer v Tirani na vrhu EU – Zahodni Balkan zavezala, da bosta ostala zavezana dialogu pod vodstvom EU, ki sta ga odprla leta 2013.

Vendar pa predsednik Srbije Aleksandar Vučić je medtem dejal, da se zaradi odločitev prištinskih oblasti postavlja vprašanje, kdaj bo prišlo do nove provokacije, ki lahko poruši mir in stabilnost. "Danes so v nasprotju z bruseljskim sporazumom in vsemu dogovorjenemu na sever znova poslali do zob oborožene policiste. Na  to sem opozarjal že pred dnevi," je opomnil.

Ob tem je dodal, da je sicer dobro, da po trenutnih podatkih ni nobenih novic o žrtvah. "Verjamem in upam, da bo tako tudi ostalo."  Opozarja, da pred njimi ni lahko obdobje: "A pomembno je, da ostanemo skupaj z našimi ljudmi na Kosovu in Metohiji, pomembno pa je tudi, da se z Albanci dogovorimo o vsem, kar je mogoče, da se ohrani mir."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
07. 12. 2022 10.54
+1
Ples pobesnelih psov BALkano se začenja...
Pepelko
07. 12. 2022 10.48
Sej zdej ko bojo v EU pršli, ne bojo več takih delal
Nimasmisla
07. 12. 2022 10.43
+1
Tam še dolgo ne bo mira