Tujina

Severna Koreja iz podmornice v morje izstrelila dve raketi

Seul, 13. 03. 2023 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konec tedna je Severna Koreja iz podmornice ob svoji vzhodni obali izstrelila dve raketi, poročajo državni mediji. Ta teden se namreč začenjajo največje vojaške vaje ZDA in Južne Koreje v zadnjih letih. Ob tem severnokorejska vlada obljublja, da bo proti njim "sprejela najostrejše protiukrepe".

Uradna tiskovna agencija Pjongjanga KCNA je sporočila, da je vlada v nedeljo zjutraj iz podmornice 8.24 Yongung v japonsko morje izstrelila dve raketi. Kot so navedli, je bilo omenjeno plovilo že uporabljeno pri izstrelitvah, in sicer je leta 2016 kot prvo izstrelila severnokorejsko balistično raketo, piše CNN

KCNA je trdila, da so izstrelki leteli več kot eno uro, potovali približno 1500 kilometrov na uro in izvajali vzorce v obliki osmice, preden so "natančno" zadeli tarčo. Centralna vojaška komisija severnokorejske Delavske stranke pa je bila z izstrelitvijo "zadovoljna", še poroča državna agencija. 

Raketi 'napovedujeta' združene vojaške vaje ZDA in Južne Koreje

'Podvodni izstrelitvi' Severne Koreje pa 'napovedujeta' začetek največjih združenih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje. Kot so namreč poročali državni mediji, je severnokorejska vlada ob dogodku tudi dejala, da vaj ne odobrava ter da bo proti njim sprejela "najostrejše protiukrepe". Nato je KCNA še enkrat ponovila, da se bo "Severna Koreja najmočneje borila proti najbolj zlobnim zarotam ZDA in njihovih privržencev". Slabih 24 ur za izstrelitvijo je namreč napovedan tudi začetek teh vaj. 

11-dnevne vaje, imenovane Freedom Shield, bodo glede na poročanja ameriških sil "vključevale elemente vaj v živo", pa tudi "konstruktivne simulacije".

Severnokorejska prestolnica je že pred nedeljo izdala več opozoril, v katerih je vaje označila za "sovražnikovo gibanje". Že pred nedeljsko podvodno operacijo je tudi izstrelila več raket – v četrtek je v Rumeno morje poslala vsaj šest raket kratkega dosega. Kim Džong Un naj bi ob tem dejal, da morajo biti njihove topniške enote pripravljene na dve misiji: "Na prvo za odvračanje vojne in drugo za prevzem pobude v vojni, in sicer z vztrajnimi krepitvami simuliranih vaj za pravo vojno."

Severna Koreja je lansko leto izvedla rekordno veliko število raketnih poskusov, obenem pa se je zavezala, da bo obnovila svoj jedrski program za oborožitev raket. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antena
13. 03. 2023 09.47
+5
Narod lačen, orožja pa polno
GMajky
13. 03. 2023 11.00
+2
Tufu
13. 03. 2023 15.10
In ti veš iz zahodne propagande da je narod lačen...