Tujina

Severna Koreja izstrelila še dve balistični raketi

Pjongjang , 29. 09. 2022 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
5

Pjongjang je izstrelil dve balistični raketi, kar je že tretja tovrstna izstrelitev v petih dneh, so sporočili iz Seula. Do izstrelitve je prišlo le nekaj ur po odhodu ameriške podpredsednice Kamale Harris, ki si je med obiskom Južne Koreje ogledala tudi močno utrjeno mejo med to državo in njeno severno sosedo.

Severna Koreja je izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, so sporočili iz južnokorejske vojske in dodali, da je to že tretja severnokorejska izstrelitev v manj kot tednu dni. Potrdila jo je tudi japonska obalna straža.

"Naša vojska je okrepila spremljanje in nadzor ter vzdržuje največjo pripravljenost v sodelovanju z ZDA," je v izjavi zapisal načelnik generalštaba južnokorejske vojske. 

Do izstrelitve je prišlo le nekaj ur zatem, ko je Seul zapustila ameriška podpredsednica Kamala Harris, ki se je tam mudila na obisku. Med drugim se je srečala z južnokorejskim predsednikom Joonom Suk-jeolom, s katerim je ponovno potrdila zavezo Washingtona glede obrambe Seula ter odločnega odvračanja severnokorejskih groženj.

Izstrelek naj bi "očitno padel izven izključne ekonomske cone Japonske", je poročala japonska javna radiotelevizija NHK, ki se je ob tem sklicevala na neimenovane vire pri japonskem obrambnem ministrstvu.

Pred tem je Harrisova obiskala močno utrjeno mejo med Severno in Južno Korejo oz. tamkajšnje demilitarizirano območje (DMZ), kjer je imela tudi govor, v katerem je poudarila zavezanost ZDA obrambi Južne Koreje. Seul in Washington si želita "popolne denuklearizacije Korejskega polotoka", medtem pa sta "pripravljena na vse nepredvidene dogodke", je dejala podpredsednica ZDA.

ZN, ZDA in Južna Koreja sicer že več mesecev opozarjajo, da se Pjongjang pripravlja na nov jedrski poskus, do katerega bi po navedbah južnokorejskih obveščevalcev prišlo že prihodnji mesec. Letos so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države potekajo gradbena dela, na kar je pred tem že opozorila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadlem drugem vrhu takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v vietnamski prestolnici Hanoi februarja 2019. Kim je administracijo aktualnega predsednika ZDA Joeja Bidna že lani obtožil sovražne politike do Severne Koreje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
04. 10. 2022 09.20
+1
kim bi rakete, folk pa umira od lakote...
Korintos11
30. 09. 2022 10.36
-1
Iz totih Amerov se pa že vsi norca delajo.
kure bedne
29. 09. 2022 21.45
-1
Bravo Kim. Naj bo kamelo mal strah.
komarec
29. 09. 2022 19.14
-1
To stari naj se ve kdo je gazda.
osancta simplicitas
29. 09. 2022 16.28
-3
Juppiiiii Kamela!