Tujina

'Izstrelitev severnokorejske medcelinske balistične rakete je bila neuspešna'

Pjongjang/Seul, 03. 11. 2022 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Četrtkova izstrelitev severnokorejske medcelinske balistične rakete je bila neuspešna, so sporočili iz južnokorejske vojske. Washington je medtem vse države pozval k uveljavitvi sankcij proti Pjongjangu, v odgovor na raketne poizkuse pa bosta Južna Koreja in ZDA podaljšali skupne vojaške vaje. ZDA in Nemčija sta izstrelitev že obsodili. Severna Koreja je namreč davi proti Japonskemu morju izstrelila še tri balistične rakete, med njimi tudi medcelinsko balistično raketo (ICBM), je sporočila južnokorejska vojska. Stopnjevanje napetosti in agresivno pospeševanje testiranja orožja je sprožilo preplah v regiji.

Severna Koreja je – sodeč po izjavah poveljnika generalštaba Južne Koreje – raketo dolgega dosega z območja Pjongjanga izstrelila okoli 7.40 po lokalnem času (23.40 po srednjeevropskem). Vir je za BBC potrdil, da gre za ICBM.

Letela je približno 760 kilometrov in dosegla višino okoli 1920 kilometrov. Toda po poročanju tiskovne agencije Yonhap, ki se sklicuje na vire, je med letom očitno odpovedala in padla v morje.

Medcelinske rakete lahko sicer dosežejo več kot 5.500 kilometrov. Resolucije ZN Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket, od katerih lahko nekatere nosijo jedrsko bojno konico.

Ameriško zunanje ministrstvo je novo izstrelitev raket obsodilo in opozorilo, da ta "dokazuje grožnjo, ki jo nezakoniti programi orožja za množično uničevanje in balističnih raket Severne Koreje predstavljajo za njene sosede, regijo, mednarodni mir in varnost".

V generalštabu južnokorejske vojske so ob tem zagotovili polno pripravljenost in sodelovanje z ZDA ter obljubili okrepljen nadzor in obveščevalne dejavnosti.

"To dejanje poudarja, da morajo vse države v celoti izvajati resolucije Varnostnega sveta ZN, povezane z Severno Korejo," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price.

Izstrelitev je obsodila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in dejala, da Nemčija "kot predsedujoča država skupine G7 ostro obsoja to kršitev mednarodnega prava".

Napetosti na Korejskem polotoku so trenutno največje v zadnjih nekaj letih.
Napetosti na Korejskem polotoku so trenutno največje v zadnjih nekaj letih. FOTO: AP

Ker bi raketa lahko dosegla Japonsko, so tamkajšnje oblasti prebivalce treh prefektur na severu države pozvale, naj se umaknejo na varno. Oblasti v Tokiu so sprva sporočile, da je raketa preletela ozemlje Japonske, vendar so kasneje to zanikale. "Ugotovljeno je bilo, da bi raketa lahko preletela japonski arhipelag, zato je bil izdan alarm," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal obrambni minister Yasukazu Hamada. Po njegovih besedah raketa "ni prečkala japonskega otočja, pač pa je izginila nad Japonskim morjem".

Pjongjang je z območja Kaechona, približno 90 kilometrov severno od Pjongjanga, izstrelil tudi dve balistični raketi kratkega dosega.

Incident se je zgodil dan po tem, ko sta obe Koreji izstrelili rakete druga proti drugi. Severna Koreja je izstrelila več kot 20 raket različnih vrst, od katerih je ena pristala blizu južnokorejskih voda, kar je južnokorejski predsednik Yun Suk Jeol označil za "dejansko ozemeljsko invazijo". Južnokorejska vojska je v odgovor izstrelila tri rakete zrak-zemlja. Severna Koreja je včeraj tudi izstrelila največje število raket v enem dnevu.

Šlo naj bi za odgovor na skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki jih državi izvajata ta teden in jih je Pjongjang ostro kritiziral kot "agresivne in provokativne". Ameriško zunanje ministrstvo je izstrelitev obsodilo in opozorilo, da "dokazuje grožnjo, ki jo nezakoniti programi orožja za množično uničevanje in balistične rakete (Severne Koreje) predstavljajo za njene sosede, regijo, mednarodni mir in varnost ter svetovni program neširjenja orožja". "Združene države Amerike obsojajo izstrelitev medcelinske balistične rakete," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price in dodal, da "naše zaveze obrambi Republike Koreje in Japonske ostajajo železne".  

Zgodilo se je tudi le mesec dni po tem, ko je Severna Koreja izstrelila balistično raketo nad Japonsko – prvič v petih letih.

Napetosti na Korejskem polotoku so trenutno največje v zadnjih nekaj letih, saj je Pjongjang v zadnjem času izvedel več preizkusov orožja, vključno s taktičnimi jedrskimi vajami, na kar sta Seul in Washington odgovorila s skupnimi vojaškimi vajami. Poleg tega je Južna Koreja nedavno prvič po petih letih uvedla sankcije proti Severu. 

Severna Koreja je septembra tudi spremenila svojo zakonodajo o jedrskem orožju, severnokorejski voditelj Kim Jong-un pa je državo razglasil za "nepovratno jedrsko silo", s čimer je dejansko odpravil možnost jedrskih pogajanj z mednarodno skupnostjo. Medtem številne države, kot tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), opozarjajo pred morebitnim novim jedrskim poskusom Severne Koreje, sedmim po vrsti in prvim po letu 2017.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
03. 11. 2022 20.49
+1
Še eden norec v družbi tistih, ki nas peljejo v propad.
dober-man
03. 11. 2022 20.46
+2
ko mu bo ena na glavo padla bo pa mir! 😅
dober-man
03. 11. 2022 15.47
+2
zdaj lahko počasi nehaš ti čong pong, da ne bo komu prekipelo! 🤣
kleos
03. 11. 2022 10.20
+2
Resolucija ZN prepoveduje, požvižgajo se oni na resolucije in konvencije
Nace Štremljasti
03. 11. 2022 08.28
-3
kar testirajte,saj amerikanci tudi to počnejo
Rudar
03. 11. 2022 08.47
+6
Sej tudi rusi pobijajo po Ukrajini. Kaj to pomeni, da lahko potem vsi?