Tujina

Severna Koreja izstrelila novo balistično raketo

Seul, 09. 11. 2022 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna Koreja je po navedbah južnokorejske vojske ponovno izstrelila najmanj eno balistično raketo, ki je poletela proti Japonskemu morju. Izstrelitev so kasneje potrdile tudi japonske oblasti.

"Severna Koreja je izstrelila neidentificirano balistično raketo v Vzhodno morje," so sporočili iz generalštaba v prestolnici Seul, pri čemer so imeli v mislih vode, bolj znane kot Japonsko morje. Do nove izstrelitve prihaja po tem, ko je Pjongjang v ponedeljek obljubil, da bo njegov odgovor na skupne vojaške vaje zračnih sil ZDA in Južne Koreje, imenovane Vigilant Storm, trajen, odločen in prepričljiv.

Izstrelitev rakete Severne Koreje
Izstrelitev rakete Severne Koreje FOTO: AP

Severna Koreja je že prejšnji teden v odziv na največje tovrstne vaje v zgodovini, ki so se končale v soboto, izstrelila več raket, vključno z medcelinsko balistično raketo. Hkrati pa je skupne vaje ZDA in Južne Koreje označila za odkrito provokacijo, katere namen da je namerno stopnjevanje napetosti v regiji.

Strokovnjaki trdijo, da je Pjongjang na vaje, kot je Vigilant Storm, še posebej občutljiv, saj so njegove letalske sile eden od najšibkejših členov vojske. Severna Koreja namreč nima visokotehnoloških letal in ustrezno usposobljenih pilotov. "Zdi se, da je Severna Koreja z množičnimi izstrelitvami raket v začetku tega meseca do neke mere dosegla svoje politične in diplomatske cilje. Zdi se tudi, da preizkuša, kje bo namestila strateške vojaške enote za namestitev taktičnega jedrskega orožja za svoj naslednji jedrski poskus," je povedal strokovnjak za Severno Korejo Ahn Chan-il.

Seul in Washington sicer že več mesecev opozarjata, da je Severna Koreja pripravljena izvesti nov jedrski poskus, ki bi bil že sedmi v državi in prvi po letu 2017.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
09. 11. 2022 11.38
Svetu grozi 3ww mali debelinko pa znova dreza v osir... Z jugom ima zamrzjen konflikt ki se lahko kmalu odtali ko bo dovolj vroče... Na Uktajini bi se lahko marsičesa naučil...
Victorinox
09. 11. 2022 09.53
+1
Bajsi prav milo prosi, da bi jih dobil po glavi. Še prej pa bo dobilo svoje ljudstvo, ki takega diktatorja bolezensko podpira.
Na pol ovca
09. 11. 2022 09.35
bohinj je zakon
09. 11. 2022 09.14
Kim spet nagaja amerom.