Tujina

Severna Koreja v prvem letošnjem testu izstrelila dve raketi

Pjongjang, 02. 03. 2020 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severna Koreja je v Vzhodno morje izstrelila prve rakete letos. Strokovnjaki ocenjujejo, da test ni bil tako provokativen, kot bi lahko bil, kljub temu pa Pjongjang Američanom in Južnokorejcem v dneh, ko so preložili skupne vojaške vaje, pošilja sporočilo, da še vedno krepi svoje vojaške zmogljivosti.

Severna Koreja je izstrelila dva, zaenkrat še neznana izstrelka, je sporočila južnokorejska vojska. Šlo naj bi za prvi letošnji test Pjongjanga, rakete pa so izstrelili iz severovzhodne obale proti Japonskemu morju, znanemu tudi pod imenom Vzhodno morje.

Severna Koreja je izvedla prve letošnje preizkuse.
Severna Koreja je izvedla prve letošnje preizkuse. FOTO: AP

Lani maja so prekinili leto in pol dolg premor testiranj, nato pa je do konca leta sledilo še mnogo izstrelitev, piše CNN. Severna Koreja svoje aktivnosti ponavadi povečuje spomladi. Strokovnjaki so sicer mnenja, da je bil tokratni test manj provokativen, kot bi lahko bil, a še vedno krepi opozorila, da država še naprej krepi svoje vojaške zmogljivosti.

Tokratne izstrelitve so sledile najavi Južne Koreje in ZDA, da bodo vsakoletne skupne vojaške vaje, ki severno sosedo zelo jezijo, zaradi pojava novega koronavirusa prestavili.

Kim Džong Un je sicer prvi dan letošnjega leta razglasil konec moratorija na jedrske in medcelinske balistične preizkuse ter napovedal, da bo Severna Koreja v bližnji prihodnosti predstavila "novo strateško orožje", kljub temu pa pustil odprta vrata za pogajanja z ZDA, ki jih je obtožil, da Pjongjangu postavljajo "gangsterske zahteve".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
02. 03. 2020 13.08
-6
ZDA najbolj zamerim to, da ne osvobodijo ljudstva ujetega v režimu S.Koreje.... Isto jim je vseeno kot Rusom in Kitajcem.... Zelo žalostno. :((
tkian
02. 03. 2020 13.30
+1
Še tega nam manjka. Razbita Severna Koreja, izstreljene jedrske rakete s strani Kima na soseščino, en kup mrtvih vojakov in civilistov. Naj se Severni Korejci kar sami osvobodijo. Kdo je pa na Slovence prišel rešit pred komunističnim sistemom?
MTM AUDI
02. 03. 2020 13.59
+2
Se vidi da nisi bil se v S.koreji Propaganda USA.. vam bo se veliko tega dobrega prinesla..
Maks Novak
02. 03. 2020 11.57
+2
Kako lepo ,da nekdo kot Kim ustrahuje terorista NO1,če kim ne bi imel teh raket ,bi si kmalu izkusil Ameriško demokracijo,to je razrušena država.
InterReflectlons
02. 03. 2020 11.38
-5
Jaz sem mlajša generacija in sem hodil v slovenske šole in ne jugoslovanske. Vse, kar so me učili v šolah o prejšnjem režimu, je najbolj kompatibilno s Kim Džon Un-om in IJJ. Žal tako je, tega ne boste spremenili!
tkian
02. 03. 2020 11.42
-8
Potem pa nisi dobro poslušal v šoli. :D Za Kima to velja za IJJ pa seveda ne. Tole je že prav zabavno. ROFLMAO
InterReflectlons
02. 03. 2020 11.49
+2
V šoli so me učili, da v totalitarizmu prebivalatvo rado vzklika imena svojih priljubljemih vodij v smislu:"TITO, TITO! ali Janša, Janša! ali Stalin, Stalin!" To je eden od prepoznavnih znakov totalitarizma. Drug pa je, da se s svojimi nasprotniki ne pogovarjajo argumentirano, ampak z ignoranco ali žalitvami. Torej SDS vsebuje oba elementa totalitarizma.
tkian
02. 03. 2020 12.21
-2
Ti si verjetno hodil v šolo pod sosedovo hruško. LOL. Kaj ima pa zveze vzklikanje? Ljudje so vzklikali tudi Rooseveltu, Churchillu, DeGaullu, itd. Pa gre za etablirane demokracije. Pravzaprav na nek način tri zibelke demokracije (Anglija, Francija in ZDA). Vtipkaj "totalitarizem wiki" na Google in si malo razjasni pojme. Tam je 6 točk, ki so glavne značilnosti totalitarizma. Stranka IJJ, strogo in intenzivno nasprotuje točkam 1-4 in 6. Na drugi strani pa slovenske leve stranke poskušajo s točkami 3 in 4, ter delno izvajajo točko 6. Kar pomeni, da pri nas ni totalitaristov, ker mora biti vseh 6 točk. Ti pa čestitam, ker si pravkar razglasil obdobje socialističnega režima v Jugoslaviji. Zato ti izrekam spoštovanje. Le redki levičarji pri nas so tako pošteni, da to naredijo.
InterReflectlons
02. 03. 2020 13.00
+1
Jaz vse režime, kjer vlada ena stranka z močno vojsko, uvrščam med totalitarne in na skrajno desno. Anarhizem pa uvrščam na skrajno levo. Zato je SDS bliže totalitarizmu, Luka Mesec pa bliže anarhizmu. Za totalitarne države je značilna močna vojska, naborništvo, nasprotovanje LGBT. Za anarhizem je značilno pacifizem in podpora LGBT. Totalitarizem naj bi torej bil šovinistične narave, torej "narava trde roke", bazirana na vojaško vzgojo moških, anarhizem pa bolj feministične narave, torej baziran na žensko naravo, ki je bolj bazirana k pacifizmu. Zakaj je to bolje? Šovinizem je pripeljal do prve in druge svetovne vojne in grozi s tretjo, feminizem pa nam preprečuje tretjo svetovno vojno. Ideologije torej ne gredo na "belo-rdeče", ampak v smeri "trda roka", "mehka roka". In jasno je, da so vsi totalitarni sistemi, ne glede na barvo, bili "sistemi trde roke". Ideološki dvoboj gre torej v smeri totalitarizem-konservatizem-militarizem-šovinizem, ki je skrajno desno, proti anarhizmu-progresivizmu-pacifizmu-feminizmu, ki spada skrajno levo. Nekateri boste potrebovali leta, da boste dojeli, da je poanta ravno v tem in nikjer drugje.
tkian
02. 03. 2020 13.15
-2
Dobro jutro, pravkar si Veliko Britanijo razglasil za totalitaristično. Tam vedno vlada ena stranka in imajo močno vojsko. Pri nas bo v novi vladi več strank, torej po tvoji logiki ne bomo imeli totalitarizma. :D Luka Mesec nima nobene zveze z anarhizmom. Preberi si teorijo anarhizma, potem pa govori. Mesec ima neprimerno več s komunizmom kot anarhizmom, kar je logično, saj iz njega izhaja. Anarhizma danes v svetu ni nikjer več. Nazadnje je bil prisoten v 30. letih prejšnjega stoletja. Takrat LGBT sploh še ni bilo. Ne vem, kdo je tebi stvari predaval, ampak teh stvari res nisi mogel slišati v šoli. Sem diplomiran politolog s FDV, zato verjemi, da vem, o čem govorim. Ti totalno mešaš termine, ki sploh ne spadajo skupaj. Pa še osebno opažanje izven stroke. Radikalni aktivisti LGBT in radikalne feministke so verbalno in tudi fizično nasilni na demonstracijah. Poglej si kakšne posnetke iz ZDA. Evropol tudi poroča, da je bilo v obdobju 2014-2018 na področju Evrope 96 levičarskih napadov in 16 desničarskih napadov.
InterReflectlons
02. 03. 2020 14.05
+2
UK in ZDA sta nedvomno totalitarni državi. Ena je kolonizirala cel svet, druga pa neokolonizirala cel svet. Pa Rusija in Kitajska sta tudi totalitarni. Kdo pravi, da sem dvoličen!?
tkian
02. 03. 2020 14.08
+0
Če tako meniš, je debata nesmiselna, ker so to, kar govoriš, absurdi.
MASTERSS
02. 03. 2020 11.35
+1
severna koreja nima problem s corona virusom
MTM AUDI
02. 03. 2020 13.59
+1
Marko Live
02. 03. 2020 11.25
+1
Tram meče rakete za šalo pa z biološkim orožjem se igra kaj ima še vse v svojih tajnih bazah niti sam neve niti nobeden ne naredi malce pregleda skom neki se igra in v kolikor je sploh dovoljeno. Ko pa za rojstnu dan nekdo vrže ognemet so že vse komisije v zraku.
Maks Novak
02. 03. 2020 11.15
+1
Kim na suho j...... Trampa.
InterReflectlons
02. 03. 2020 11.13
+6
Kaj imata skupnega IJJ in Kim Džon un? Oba nasprotujeta LGBT in priseljencem. Oba podpirata naborništvo in močno vojsko. Podporniki Kima na ulicah vzklikajo:"Kim, Kim", podporniki IJJ pa na ulicah vzklikajo:"Janša, Janša." Vse politične odločitve sprejema Kim Džong Un, tako tudi vse politične odločitve v SDS-u sprejema IJJ. Vse, ki so proti njemu naziva z lenuhi, brezdelneži, zombiji in še kaj se najde. Kim Džong un je marksizem-leninizem zamenjal za džuce, IJJ, je marksizem-leninizem zamenjal s krščanstvom. Kim Džong Un ima torej neko mešanico markizma in džuce, IJJ pa ima neko mešanico krščanstva in marksizma. Kim Džong je nadaljuje delo Kim Džong Illa, IJJ pa nadaljuje delo Josipa Broza TITO-a. Severna Koreja je torej vlada klerokokunizem, in tudi v SDS-u vlada klerokomunizem . Resnično upam, da je to njegov zadnji stadij, drugače se nam slabo piše!
Pan1
02. 03. 2020 11.17
-2
Ti virus že imaš? Vročina povzroča blodnje. Kliči center za pomoč, nujno
InterReflectlons
02. 03. 2020 11.20
+4
Samo vzporednice vlečem, podkrepljene z dejstvi.
tkian
02. 03. 2020 11.37
+3
panboj, pustimo neuravnoteženega TheVenusProject. Očitno se mu je zmešalo, saj govori o klerokomunizmu. To je izraz, ki ga ni še nihče nikoli uporabil. Pomeni pa seveda prav nič. :D
InterReflectlons
02. 03. 2020 11.43
+0
Klerokomunizem predstavljajo konservativne stranke Vzhodnega bloka in bivše SFRJ. Strmitev k preteklosti, kjer sta nekoč vladala komunizem, pred tem pa klerikalizem. In današnje desnice imajo pri nas elemente obojega.
tkian
02. 03. 2020 12.30
-2
Pa je res 159 zadetkov za klerokomunizem na Google. Zanimivo. V vsakem primeru pa gre tu za oznako, ki ni strokovna. Uporablja se (a) za opisovanje sodelovanja med duhovščino in komunisti, kar je bilo recimo med vojno 1941-45 kar pogost pojav in (b) zafrkantska oznaka (npr. Bernard Brščič v tvitu) NSi stranke (Nova Slovenija), ker jih nekateri povezujejo s Kučanom. Ampak v nobenem primeru pa JJ nima nobene zveze s tem.
InterReflectlons
02. 03. 2020 14.07
+0
tkain, klerokomunizem je star komaj 30 let, zato je tudi ta pojem nov. Konservatizem pomeni "strmenje k preteklosti". Mi v zgodovini nismo imeli samo klerkalizma, ampak tudi komunizem, zato imajo naše konservativne stranke elemente obojega. A je težko dojeti?
tkian
02. 03. 2020 14.19
+1
Tu ne gre za stvar dojemanja, ampak totalne politične zmedenosti s tvoje strani. Klerokomunizma stroka ne pozna. Na Google imaš samo 179 zadetkov in povsod gre za neke pogovorne forume in vire, ki niso znanstveni. Tako kot so si ljudje izmislili klerokomunizem, si jaz lahko izmislim npr. zvezo "demokratična tiranija" in potem začnem nabijati, da je to tiranija nekega posameznika na oblasti znotraj demokratične ureditve ter naredim cel konstrukt. Ampak dejstvo je, da je to zraslo na mojem zelniku in da demokratična tiranija v resnici ne obstaja, ker je to terminološki nesmisel, kot je terminološki nesmisel klerokomunizem, saj gre za dve stvari, ki sta totalno v konfliktu. Tako da ti kar verjemi samemu sebi in še stotim somišljenikom na celemu planetu, ker več jih ni, pa še teh sto se vas ne bo niti sllučajno zedinilo, kar klerokomunizem sploh je, ampak se bo takoj pojavilo nekaj struj, ki se bodo med sabo kregale. Organiziraj kakšno kvaziznanstveno konferenco "strokovnjakov" na to temo in se potem slišimo takrat.
tkian
02. 03. 2020 14.24
+1
Pa še tole. Po tvoji definiciji konservativizma je kristalno jasno, da so konservativne stranke stranke levice (mala začetnica), medtem ko je stranka Levice (velika začetnica) ultrakonservativna. Zakaj? Ker želijo ohraniti elemente sistema 1945-90, ergo so konservativne. Stanka JJ pa je v tem smislu progresivna, ker želi elemente sistema 1945-90 odpraviti. Ali zdaj vidiš, zakaj je problem, če človek nima razčiščenih politoloških pojmov? Ker se sploh ne more jasno pogovarjati o teoretični politologiji in vse skupaj postane zmešnjava. Sedi, ena. :) In pojdi nazaj v šolsko klop.
tornadotex
02. 03. 2020 10.47
-1
Kimi se junači in mogoče celo virus pripenja na raketice, ž njim ni dobro češenj zobat...
InterReflectlons
02. 03. 2020 10.23
+1
Prijatelji in vzorniki od IJJ.
tkian
02. 03. 2020 10.37
+2
wolfterier
02. 03. 2020 10.50
+5
A si ti pri sebi,venus,Kim ima samo leve prijatelje.Sicer jih bo pa virus zdesetkal ubogo lačno rajo.
InterReflectlons
02. 03. 2020 10.58
+3
Kim ne mara LGBT-ja in priseljencev, tako kot IJJ. Podpira tudi naborništvo in močno vojsko. Luka Mesec pa podpira priseljence in LGBT ter podpira pacifizem, torej čisto kontra od Luke Meseca in vse v skladu z IJJ.
tkian
02. 03. 2020 11.05
-1
TheVenusProject je tipični primer, ko se levičarju zaradi opranih možganov skeglja. Režim v Severni Koreji je radikalno lev, IJJ pa vodi zmerno desno stranko, kar je politološko dokazljivo. Ena stopnja pred severnokorejskim režimom je venezuelski režim, ki ga Levica z Mesecem na čelu evidentno podpira. Torej, kaj bi k temu še rekli? Ja, nič, ker ni treba.
InterReflectlons
02. 03. 2020 11.14
+3
Radikalno levo je anarhizem, radikalno desno pa totalitarizem. Kaj ti pri tem ni jasno?
tkian
02. 03. 2020 11.34
-2
Anarhizem zelo dobro poznam. Polovica stvari iz Bakuninovega revolucionarnega manifesta (Mihael Bakunin je idejni oče anarhizma) so zdaj vrednote EU. Anarhizem je po moje edina relativno dobra leva ideologija. Anarhisti so bili med špansko državljansko vojno tako uspešni, da so njihove celice uničili komunisti, ker so predstavljali prehudo konkurenco. Vse radikalne ideologije so totalitarizem. Ne poznam pa nobene redikalno desne stranke, ki bi se zavzemala za svobodo govora, kot se zavzema stranka IJJ. Glede na to, da sploh ne veš, kaj je anarhizem in da ne razumeš pojma totalitarizma, ti predlagam, da v roke vzameš kakšen politološki učbenik, da boš sploh znal na pravilen način agitirati. :D
prinašalec2
02. 03. 2020 10.12
-4
Potem pa se čudimo od kod vsak dan nove bolezni in virusi.
Anis007
02. 03. 2020 10.13
+7
Kakšne imajo veze rakete z tem virusom???????
Luckysmile
02. 03. 2020 09.59
+11
Nimajo niti enega primera corone virusa. :))
BUONcaffee
02. 03. 2020 10.11
+5
capalacinka
02. 03. 2020 10.24
+4
Carrasco
02. 03. 2020 09.53
+3
Temu pravijo ohranjanje planeta humanitarni clovekci tega sveta
Carrasco
02. 03. 2020 09.54
+2
Idie kaznovat ljudi ker grdo govorijo o crncih na spletu haha
Profesormarck
02. 03. 2020 09.43
-2
Evo,odkod je koronavirus bil lansiran.Za hrano ni,za orožje je vedno-tipično komunistično !
vezuv_
02. 03. 2020 09.26
+0
pri nas je takšna gonja zaradi izpušnih plinov iz avtomobilov v ozračje, češ kako je to škodljivo. No kitajska pa kar dve raketi spusti v luft, to pa je verjetno osvežitev ozračja - ojoj - to je večja onesnaženost ozračja kot jo onesnaži Slovenija v nekaj letih....., zakaj moramo mi mali onesnaževalci biti kaznovani za neumna dejanja velikih? če se amerika in druge vojaške velesile na jugu ne prispevajo nič, so prizadevanja zavednih držav praktično nična.
Aijn Prenn
02. 03. 2020 09.10
+22
Ponavadi to pomeni, da je zmanjkalo riža, moke, olja...
jg57
02. 03. 2020 09.13
+11
tornadotex
02. 03. 2020 10.48
+1
Ostala jim je samo še voda in to slana...
Heretik1
02. 03. 2020 09.08
-4
Čestitke Severni Koreji za uspešno izstrelitev. Slovenci vas podpiramov boju proti ameriškim agresorjem. Zavedajte se, da Američani niso neranljivi, pravkar so izgubili vojno proti talibanom!
Aijn Prenn
02. 03. 2020 09.11
+14
Kakšne pa ti pihaš!!?? Kolikor jaz razumem, so sklenili prostotrgovinski sporazum. ;-))
Groucho Marx
02. 03. 2020 09.44
+8
Ejga heretik. Drugič v svoj zapis vnesi več čustvenega naboja. Recimo, mi delovno ljucvo iz ljucke republike Slovenije toplo pozdravljamo svoje severnokorejske brate v revolucionarnem boju proti skupnemu sovragu. Nekaj takega, malo se potrudi.
asdfghjklqwertz
02. 03. 2020 10.06
+2
Govori o tem v ednini, ker noben nima istega mnenja kot ti.