Tujina

Nekdanji vohun razkril skrivnosti severnokorejskega režima

London, 11. 10. 2021 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
139

Britanski BBC je objavil intervju z nekoč enim pomembnejših članov severnokorejske obveščevalne mreže. Kim Kuk Song, kot se predstavlja, je razkril metode delovanja "oči, ušes in možganov vrhovnega vodje", ki, kot je dejal, lahko doseže vsak kotiček sveta. Po vojaški hierarhični lestvici je plezal kar 30 let, vse do čina polkovnika. Pravi, da je bil "najbolj rdeč med rdečimi", lojalni služabnik. V tujini je pomagal postaviti laboratorij za pridelavo drog, pošiljal je morilce, da so s poti spravili kritike sistema, vse dokler se tudi sam ni znašel v nemilosti. Leta 2014 je prebegnil na jug, se ustalil v Seulu in začel sodelovati s tamkajšnjo obveščevalno službo.

Kim Kuk Song je v svoji karieri splezal visoko, kar hkrati pomeni, da so mu zaupali številne pomembne in občutljive naloge. Med drugim je leta 2009 dobil nalogo, da organizira skupino, ki bo s poti spravila takrat najbolj znanega in po rangu najvišjega prebežnika Hvanga Džang Jopa. Ta je bil eden ključnih snovalcev severnokorejske politike in dolgoletni predsedujoči ljudski skupščini. Leta 1997 je pobegnil v Seul in postal glasen kritik režima ter hkrati njegov največji trn v peti. "Ustanovili smo ’teroristično skupino’, katere naloga je bila na skrivaj ubiti Hvanga Džang Jopa. Osebno sem vodil in opravil delo," je za BBC povedal sogovornik. 

Akcija sicer ni bila uspešna, dva nesojena atentatorja so prijeli in še vedno prestajata kazen v zaporu v Južni Koreji, Hvang pa je leto zatem umrl v svoji kadi zaradi srčnega udara.  

Hvang Džang Jop
Hvang Džang Jop FOTO: AP

Pjongjang uradno vse zanika. Prav tako uradno ne vedo nič o torpediranju južnokorejske vojaške ladje Cheonan leta 2010. Ladja se je po napadu potopila, umrlo je 46 ljudi. Kmalu zatem je več topniških granat zadelo otok Jongpjong, ubiti so bili štirje ljudje, dva vojaka in dva civilista. To je bilo obdobje, ko je Kim Džong Un želel na vsak način dokazati zvestobo vrhovnemu vodji, svojemu očetu Kim Džong Ilu, ki je bil takrat že zelo šibkega zdravja.  

A Kim Kuk Song pravi, da se v Severni Koreji nič ne zgodi brez ukazov z vrha. "Še ko v Severni Koreji gradimo ceste, tega ne moremo storiti brez neposredne odobritve vrhovnega vodje. Potopitev Cheonana in bombardiranje Jongpjonga nista nekaj, kar bi lahko izvedli podrejeni. Takšne vojaške naloge se načrtujejo in izvedejo na posebne ukaze Kim Džong Una," je dejal. 

Sicer pa je bil Kim Kuk Song po lastnih besedah zadolžen predvsem za oblikovanje strategij, kako opraviti z Južno Korejo. Cilj je bila politična podreditev južne sosede. "Velikokrat sem poslal vohune v Južno Korejo, da bi tam zame opravili operativne naloge. Velikokrat," je poudaril, ponudil pa samo en primer. V zgodnjih devetdesetih je, kot trdi, severnokorejski agent pet do šest let delal v modri hiši (južnokorejska predsedniška palača), nato pa se je varno vrnil domov. "Lahko vam zagotovim, da igrajo severnokorejski operativci aktivne vloge tako v organizacijah civilne družbe kot tudi v pomembnih inštitucijah v Južni Koreji," je dodal. Njegovih trditev sicer ni bilo mogoče preveriti. 

V napadu na Cheonan je umrlo 46 ljudi
V napadu na Cheonan je umrlo 46 ljudi FOTO: AP

Številne akcije so se končale neuspešno in južnokorejski zapori so bili še pred desetletjem polni domnevnih agentov s severa. Po letu 2017 pa je število aretacij drastično upadlo, poroča NK News, ameriški portal, ki povzema in analizira dogajanje v Severni Koreji. Razlog naj bi bil, da se je Pjongjang usmeril v kibernetsko vojskovanje. Kot so že v preteklosti poročali prebežniki, naj bi ustvarila vojsko kar 6000 izkušenih hekerjev. BBC-jev sogovornik trdi, da je Kim Džong Il že v osemdesetih letih naročil tovrstno usposabljanje. "Univerza Morabong je izbrala najboljše študente iz vse države, ki so potem šli skozi šest let posebnega izobraževanja," je dejal. Delovali naj bi v številnih državah in bili odgovorni za več obsežnih kibernetskih napadov, med drugim na britanski zdravstveni sistem NHS. 

Kim Kuk Song je spregovoril tudi o tem, kako Severna Koreja služi s prodajo orožja, ogromne količine ga prepeljejo v Iran, pa tudi v države, kjer divjajo vojne. Sam pa je bil močno vpleten v prodajo drog, še en posel, s katerim se financira režim. Kam pa gre denar v državi, ki ji spet grozi obsežna lakota? "Morate razumeti, da ves denar v Severni Koreji pripada severnokorejskemu voditelju. S tem denarjem gradi vile, kupuje avtomobile, kupuje hrano in oblačila ter uživa v luksuzu," je povedal. 

Aretacija Džang Song Thaeka
Aretacija Džang Song Thaeka FOTO: AP

Vsega tega tudi njemu samemu ni primanjkovalo, je priznal Kuk Song. Vozil se je z mercedesom Kim Džong Unove tete in smel prosto prestopati mejo. Njegovo življenje pa se je spremenilo, ko je na oblast sedel Kim Džong Un in začel s čistko svojih (domnevnih) političnih konkurentov. Da je skrajni čas, da skupaj z družino  pobegne, je Kim Kuk Sungu postalo jasno, ko je novi vrhovni  vodja dal ubiti tudi svojega strica Džang Song Thaeka. Zanj je veljalo, da je v letih, ko je Kim Džong Ilovo zdravje pešalo, de facto vodil Severno Korejo, kot podpredsednik Nacionalnega odbora za obrambo pa je zasedal tudi drugi najpomembnejši položaj v državi. Bil naj bi glavni politični svetovalec mladega voditelja, a mu to ni rešilo življenja. 

Konec leta 2013 so ga obtožili, da je kontrarevolucionar, odvzeli so mu vse čine in ga izključili iz komunistične partije Severne Koreje. Njegove fotografije so izginile iz medijev, njegovo podobo pa so digitalno izbrisali s fotografij z drugimi visokimi funkcionarji. V nekaj dneh so nato mediji v državi razglasili, da je bil usmrčen, skupaj z njim pa – po neuradnih informacijah – tudi številni družinski člani. 

"Bil sem več kot presenečen. To je bil usoden udarec in bil sem zgrožen. Postalo me je strah za svoje življenje. Vedel sem, da v Severni Koreji ne morem ostati," je dejal. Na hitro je skoval načrt in z družino pobegnil na varno. 

To je bilo leta 2014. Toda zakaj se je odločil spregovoriti šele zdaj? "To je vse, kar lahko storim. Obljubim, da si bom odslej aktivneje prizadeval, da bi brate in sestre s severa rešil iz krempljev diktatorstva, da bi končno lahko uživali resnično svobodo," je dejal v pogovoru za BBC

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure Slanovic
13. 10. 2021 09.23
+1
Enega takega imamo tudi v Sloveniji.Ime mu je jj in JE komunajzl .Pa se knjizico ima v dokaz kam pase.Pacient vseh pacientov,ki je bil se iz partije iskljucen!Tako bodo tudi kmalu pri nas pisali.jj pobegnil pred lastnim narodom,katerega je leto in pol zatiral z zapiranjem drzave,pisanjem komunazlastih odlokov in drazenjem osnovnih zivljenskih potrebscin kot sta elektrika in hrana do svojega prebega na madzarsko!
amedeo
11. 10. 2021 21.34
+2
Enega takšnega pacienta imamo tudi pri nas...
Škrinca
11. 10. 2021 17.06
+5
nekaj podobnega bojo pisali ko bo janša prebegnil na madžarsko......bo lahko opisoval kako je 30 lezel po lestvici navzgor in se vozil s prestižnimi vozili na račun davkoplačevalcev in kako so posravili krambergerja.....
Ve?ni optimist
11. 10. 2021 17.15
-6
Pa pojma nimaš zakaj sovražiš, ... če bi malo pomislil, bi videl da je JJ velik človek za Slovenijo, ... ni prodana duša kot recimo Fajonka, ...
GMajky
11. 10. 2021 18.09
+4
ve?ni optimist, ti ocitno pojma nimas kdo je jj! on je use kar je velikega, LOPOV,KRIMINALC, pa se ogromno tega, samo clovek ne, sploh pa ne za slovenijo in slovence!!!ti in tvoj puklasti gologlavi jastreb lahko sam spokata u madjaros in ne vracajta se!!! NIKOLI!!!
Dmg. 0
11. 10. 2021 18.15
+4
hehe optimist nimaš več veliko časa, da pravilno sešteješ dejstva, ki ne govorijo v prid tega kar si zapisal, lahko bi temu rekli neke vrste Stockholmski sindrom
jokosta
11. 10. 2021 18.39
+4
kaj le vidiš na tem kriminalcu, ki izkorišča svoj narod enako kakor SKorejski. Vse za njega, kaj pa tebi?
Njapo
11. 10. 2021 18.49
+2
Prodana je cela politika, za denar bi lizali r.t vsem v Bruslju....
number46
11. 10. 2021 16.25
+0
oježeš
11. 10. 2021 15.59
+3
Kdaj bodo ljudje kapirali, da dela v korist ali neumnost za druge skrajneže, doseže tudi njih. Saj nekaj časa ga skrajnež slavi, ko pa je prepričan, da mu lahko postane nevaren in da preveč ve, mu pa sledi poguba kot jih je naredil drugim. Slej ko prej se ga želi naročnik odkrižati pa če mu je še bolj privržen. Pač čas prinese svoje in ne gleda na narejene usluge.
ap100
11. 10. 2021 14.09
+3
v sfrj je bila indoktrinacija tako močna, da so tisti ki so pobegnili še danes tiho tisti ki so ostali pa še vedno delajo isto
thetech
11. 10. 2021 13.53
+15
"najbolj rdeč med rdečimi".. kot pri nas Janša?
Ve?ni optimist
11. 10. 2021 17.16
+0
ti pa res ne veš kdo je rdeči, ... Še najmanj pa Janša, ... rdeča ti je fajonka, in to zelo, .... kako ju lahko primerjaš, ...
Brakedirt
11. 10. 2021 18.00
+6
fajonka nima rdece knjizice, komunajzl jo pa ima.
RdečaKapica
14. 06. 2022 11.12
Večni...naivnež? Kako imate lahko tako oprane možgane, domnevam, da drugače ste neke odrasle, samostojne osebe, ampak JJ vam pa zamrači um :(
Generacija56
11. 10. 2021 12.39
-8
Zabavno... Danes je tukaj, pod tem člankom, raj za trole. Isto imajo na RTV.
Bpultimate
11. 10. 2021 12.38
+14
Slika je pa enaka, kot pri nas, ko gledajo Nova 24 😂
Gospod Janez Kmet
11. 10. 2021 12.38
+9
nekateri opevate kaku se je u jugi cedilo med pa mleko sam prns tega nismo občutili še dobro d je bila blizu Italija se je dalo kej prešvercat marsikdo je mogu tudi bežati (npr.: Danilo Žerjalo športnik,... ) moja nona žena padlega partizana skupaj s hčero je bila prepuščena sam sebi nobene pomoči s strani države Neven kje vite nebesa
oježeš
11. 10. 2021 16.01
-1
Če bi bilo tako hudo grozno, tudi švercati ne bi mogli. Enako je pri vseh vodilnih, ko te ne potrebuje že poskrbi, da ne govoriš predolgo. Samo nekateri se tega nočejo zavedati in so sami sebi v ponos, dokler ni prepozno.
JohannDoe
11. 10. 2021 12.34
+9
@vitrinox "komunizem je raj za lenuhe, monopoliste, prisklednike in barabe." ------- Torej raj natanko za tiste, ki imajo radi razne strankokracije, diktatorje in železne roke. In ki skozi take režime postanejo čudežno bogati.
Mehtilda
11. 10. 2021 13.44
-1
Morda res, ampak nimam občutka, da bi dandanes bilo drugače.
PE PE BOLCEV
11. 10. 2021 12.32
+17
Nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica, ki je postal strankin izobčenec, pa meni, da se sprašuje o demokraciji v SDS, če Janša vodi stranko že skoraj tri desetletja. »Ne pozabite, da smo generacija, ki je doživela zamenjavo živega papeža. Torej, vsak je zamenljiv. Janez Janša vodi SDS že 27 let. Kako je to lahko demokratično? Mi smo se zgražali nad Titom, pa poglejte zdaj. Mislim, da bi bilo to treba omejiti,« je januarja letos dejal Hvalica.
JAZsemTI
11. 10. 2021 12.39
+10
Pa vedno edini kandidat na strankarskih volitvah🤔
MESE?AR
11. 10. 2021 13.37
-2
Za dobrim konjem se praši. Še nikoli slišali ?
Entip?ek
11. 10. 2021 13.38
+8
pa še stranko je ukradel pučniku..prej je mel eno svojo, pa propadel, pol se pa priključil pučnikovi...
Roxy79
11. 10. 2021 13.49
+7
Pa naj bo še tako dober konj..... se v dežju, ne bo nikoli prašilo za njim...
PE PE BOLCEV
11. 10. 2021 12.30
+11
Kmalu po osamosvojitvi Jože Pučnik povabi Janšo v Socialdemokratsko stranko Slovenije. Nekdanji komunist se mu za povabilo zahvali tako, da ga kmalu izrine na stranski tir, sam pa prevzame vodenje stranke. Leta 1993 se Janša kot predstavnik SDSS udeleži kongresa Socialistične internacionale, krovnega globalnega združenja socialističnih strank. SDSS na kongresu sodeluje kot opazovalka, leta 1994 sledi nov kongres, na katerem se Janševa stranka poteguje za polnopravno članstvo, a je zavrnjena, medtem ko članica internacionale postane tedanja Združena lista socialnih demokratov, danes SD. S tem pa se začne preobrazba v zagrizenega desničarja.
Entip?ek
11. 10. 2021 13.39
+9
sam kaj, ko so ovce preveč puhoglave, da bi to razumele..
PE PE BOLCEV
11. 10. 2021 12.30
+19
Kljub izključitvi iz zveze komunistov je bil Janša nekaj časa še ponosen na svoje komunistične prijatelje. Ko se je februarja leta 1985 prijavil na mesto odgovornega urednika časopisa Pavliha, se je v življenjepisu pohvalil s številnimi funkcijami. »Opravljal sem vrsto funkcij v ZSMS, ZK (Zveza komunistov, op. a.), SZDL (Socialistična zveza delovnega ljudstva, op. a.) in delegatskih skupščinah ... med drugim sem bil član komisij pri občinskem komiteju ZKS (Zveza komunistov Slovenije, op. a.),« je zapisal leta 1985.
PE PE BOLCEV
11. 10. 2021 12.29
+12
Leto 1983 je bilo sicer za Janšo prelomno, medtem ko je drvel proti komunističnim zvezdam visoko nad oblaki, je v trenutku padel v nemilost, ko je za problemsko konferenco ZSMS o podružbljanju varnosti in obrambe spisal radikalno levičarsko kritiko sistema splošne ljudske obrambe in ga samoiniciativno razposlal občinskim organizacijam. Sledil je škandal, partija je njegove ideje označila za heretične, medtem ko je Služba državne varnosti poiskala vse razposlano gradivo.
Malinha
11. 10. 2021 12.44
+12
Pa seveda so preiskali tudi njegovo stanovanje. Kaj je takrat zajokcal? Eno samo besedo: "Namještaljka." 🤣🤣
KOdOvce
11. 10. 2021 12.27
+10
Waaau, ta stavek me pa spominja na nekaj: A Kim Kuk Song pravi, da se v Severni Koreji nič ne zgodi brez ukazov z vrha. "Še ko v Severni Koreji gradimo ceste, tega ne moremo storiti brez neposredne odobritve vrhovnega vodje
JohannDoe
11. 10. 2021 12.30
+2
To je skor kot da bi poslušal učence titoistov pri nas.
KOdOvce
11. 10. 2021 12.42
+10
Jaaaaa, pa danasnjega spreobrnjenca tudi, saj veste da ne smete nikakor drugace ponavljati in kricati, delati in razmisljati kot on zapove. Je tako ali ni? 😂😂😂
AlternativeFacts
11. 10. 2021 12.25
+6
Kim Jong Un je šel rakom žvižgat. Oziroma, kot bi rekli Korejci ni "VISIBLE"....
Deseti_brat
11. 10. 2021 12.25
-6
Da rabis 30 let, da priplezas do cina polkovnika, ni ravno uspesna kariera.
Castrum
11. 10. 2021 12.27
+10
Tako je bilo tudi v jugi! Častnik napreduje vsake 4 leta.
Prototip
11. 10. 2021 12.28
+7
Janez tut tolko rabil,da je prišel v parlament,,,,,,,pa vse zafural.
JohannDoe
11. 10. 2021 12.24
+2
@vrtnar "Med “domačini” v Marezigah se je znašel levi ekstremist Valenčič!" ------- Tretjino tistih, ki so bili zunaj, bi prav komot zaprli skupaj z onimi, ki so bili noter, policaji pa bi vse skupaj varovali, da ne pobegnejo.
PE PE BOLCEV
11. 10. 2021 12.23
+2
In kako so potekali protesti v casu uradnega komunizma. Aprila 1971 je študentsko gibanje postalo množično in je iz »forumske« oblike dela prešlo na ulico. Razmere so se zaostrile ob problematiki prometa in hrupa, ki ga je ta povzročal na Aškerčevi cesti, eni najbolj obremenjenih ljubljanskih prometnic, ob kateri je vrsta fakultet in srednjih šol. 14. aprila, na dan napovedanih akcij, se je pred poslopjem Filozofske fakultete na Aškerčevi cesti zbralo okoli 2000 študentov, vzklikali so parole, predstavniki študentov in prof. Vojan Rus pa so spregovorili o kritičnem položaju pedagoških ustanov ob Aškerčevi cesti. Po eni uri, po napovedanem koncu programa, se razgreti študenti niso odzvali pobudi »legalistov« o mirnem razhodu, ampak so se odpravili proti središču mesta. Pogodili so se z milico, ki jim je dovolila, da svoje zahteve preberejo pred Skupščino. Ko jim predsednik občinske skupščine zaradi pomanjkanja finančnih sredstev skorajšnje rešitve problema ni mogel obljubiti, so se mirno razšli, zahtevali pa so, da s v desetih dneh uredi nov sistem obvoznih cest, sicer bodo prisiljeni akcije zaostriti.
sonofabitch
11. 10. 2021 12.29
+6
Leta 1947 upor Slovencev v Štrigovi, ki se niso strinjali, da so jih hoteli pripojit Hrvaški. Takrat je bilo 31 mrtvih, veliko mučenih do smrti, 180 pa obsojenih na dolgoletne zaporne kazni. "Najbolj uporni in vztrajni so bili zverinsko pobiti z noži, krampi in motikami. Mučili in pretepali so jih s koli, jih utapljali v čebrih polnih vode, rezali so jim jezike in ušesa ter spolovila, jim iztaknili oči, parali črevesje in jih nazadnje na pol žive, umirajoče, pometali v strelski jarek oz. plitvo jamo ter jih le na pol zagrebli. V poduk in opomin vsem ostalim!"
Malinha
11. 10. 2021 12.37
+0
Sine, zakaj prepisuješ direktno od Dežmana?
sonofabitch
11. 10. 2021 12.42
+2
O tem sem izvedel prav zanimivo od Hrvaških medijev, častnika Međimurje.
PE PE BOLCEV
11. 10. 2021 13.32
-1
razumljivo sinkurtizane. Nacionalizem je zlo.
sonofabitch
11. 10. 2021 13.59
+0
Dobro bomo tvojo parcelo kat tko prepisali na Burkina Faso in ti dali njihovo povprečno plačo, da ne boš izpadel nacionalist.