Tujina

Severno Italijo stresel potres z magnitudo 4,2. Čutili so ga tudi v Sloveniji

Verona, 28. 10. 2023 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V soboto okoli 17.30 je severno Italijo stresel nov potres z magnitudo 4,2. Njegov epicenter je bil 54 kilometrov jugovzhodno od Verone, hipocenter pa se je po podatkih Evropskega seizmološkega centra nahajal šest kilometrov pod površjem zemlje. Ljudje so na spletu delili svoje občutke ob potresu. Po pričevanjih je bilo tresenje tal v Ferrari precej sunkovito, premikali pa so se tudi nekateri težji kosi pohištva. Po poročanju Agencije RS za okolje pa so potres občutili tudi ponekod v Sloveniji.

"V provinci Rovigio je bil ob 17.29 zabeležen potres z magnitudo 4,2," je na spletu zapisal predsednik Benečije Luca Zaia ter spomnil, da so imeli potres z enako magnitudi le nekaj dni nazaj. 25. oktobra se je namreč prav na tem območju zgodil še en potres z magnitudo 4,2, poroča tudi Rai News.

Po zadnjih informacija potres ni povzročil škode, so pa tresenje tal čutili tudi v deželi Emilija Romania in v Istri. "Čutili smo ga v drugem nadstropju. Tresenje je trajalo nekaj sekund, a ni bilo premočno. Nekateri lahki objekti so se majali," je zapisal eden od prebivalcev območja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A nekateri drugi poročajo o prevej bolj silovitem tresenju. "10 do 15 sekund močnega in konstantnega tresenja," je zapisal eden od njih, spet drugi, ki se je takrat nahajal v Ferari, pa je prav tako dejal, da je bilo tresenje sunkovito.

Poročila prihajajo tudi o ropotu "kot grom", številnim pa se je med tresenjem premikalo tudi težje pohištvo, kot je na primer kavč.

Po navedbah gasilske brigade v Rovigu sicer gasilci niso prejeli nobenih prošenj za pomoč. So pa prejeli nekaj telefonskih klicev ljudi, ki so potrdili tresenje. Predsednik Benečije je dejal, da je civilna zaščita preverila morebitne posledice potresa na območju Roviga. "Po prvih zbranih podatkih naj bi bila magnituda okoli 4,2 sicer vrednost, ki je pod pragom škode, vendar vseeno blizu mejne vrednosti," je dodal Zaia.

Potres v Italiji občutili tudi v Sloveniji
Potres v Italiji občutili tudi v Sloveniji FOTO: Arso

So pa potres čutili tudi izven italijanskega ozemlja. Dnevnik.hr tako poroča, da so potres čutili tudi ponekod na Hrvaškem. Prav tako pa so potres po poročanju Agencije RS za okolje občutili tudi na Obali. Poročila o tresenju so namreč od prebivalcev dobili iz Kopra in Pirana.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Professor
29. 10. 2023 08.35
+1
Zaradi "svobode govora", moj komentar glede vojne v Palestini sem primoran napisati tukaj. Zakaj se napad Izraela na Gazo ne definira kot "INVAZIJA" enako kot se je definiral napad Rusije na Ukrajino? Ah da - Izraelci so prijatelji ZDA..
Watcherman
29. 10. 2023 09.19
+2
Ne pozabi,da je Hamas prvi napadel Izrael.
Sowkenc
29. 10. 2023 13.25
+1
Izrael je s svojo politiko ustvaril Hamas, hotel je uničiti PLO, katerega vodja je bil Arafat. Malo si preberi zgodovino