Tujina

Severovzhod ZDA v primežu polarne zime: ponekod zaprli šole

Washington, 03. 02. 2023 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
1

Dvig temperatur je prinesel nekaj olajšanja prebivalcem Teksasa, ki so v izjemno hudem zimskem neurju izgubili elektriko, polarna zima pa se je s severnega tečaja razširila na severovzhod ZDA, kjer bo s temperaturami krepko pod ničlo vztrajala še v soboto. Že v nedeljo pa se obetajo bistveno višje temperature.

Po napovedih meteorologov bi lahko v nekaterih višjih predelih severovzhoda zaradi arktične fronte ob močnem ledenem vetru občutek temperature padel tudi do minus 45 stopinj Celzija. V nižjih predelih ne bo tako hudo, vendar pa na primer v New Yorku v noči na soboto pričakujejo temperature do 13 stopinj pod ničlo, zaradi močnega vetra pa bo občutek mraza padel pod minus 30 stopinj.

Na severovzhodu se je začelo hladiti danes zjutraj, ko so začele temperature le še padati. "Najhujši del prihajajočega mraza bo veter," je sporočil meteorolog Nacionalne vremenske službe Bob Oravec. Najhujši vetrovi na naseljenih območjih severovzhoda bodo dajali občutek mraza do minus 40 stopinj.

V Bostonu in Manchestru v državah Massachusetts in New Hampshire so zaradi mraza zaprli šole, najbolj ekstremno vreme pa je kot vedno na vrhu gore Washington v New Hampshiru, najvišjem vrhu severovzhoda, kjer je vremenski observatorij ob vetru 160 kilometrov na uro nameril občutek mraza do minus 73 stopinj Celzija.

V teksaškem Austinu medtem odpravljajo škodo po zimskem neurju, ki so jo zaradi podrtih dreves in poledenelih električnih daljnovodov primerjali s tornadi. Prebivalci oblasti obtožujejo nesposobnosti pri ukrepanju, ki da je počasno in neučinkovito.

V četrtek je bilo brez elektrike 430.000 odjemalcev Teksasa, danes še vedno 240.000. Najhuje je prav v Austinu, kjer je brez elektrike 123.000 odjemalcev. Demokratski župan Kirk Watson je bil prisiljen priznati, da so svoje prebivalce pustili na cedilu, nato se jim je opravičil.

Zima je doslej v Teksasu, Arkansasu in Oklahomi predvsem zaradi ledu na cestah zahtevala 12 življenj.

Že v naslednjih dneh se sicer obetajo višje temperature. V New Yorku bo temperatura s sobotnih minus 13 v nedeljo narasla na devet, pri okrog 10 stopinjah Celzija pa bo ostala najmanj do konca prihodnjega tedna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nace Štremljasti
04. 02. 2023 08.46
+2
a jih zebe,sam prašam