TUJINA

Ši bo obiskal Rusijo, z Zelenskim prek videopovezave

Moskva/Peking, 13.03.2023, 13:10 | Posodobljeno pred 14 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Kitajski predsednik Ši Džinping se bo na prvi obisk v tujino po vnovični izvolitvi za predsednika odpravil v Moskvo, kjer se bo srečal z Vladimirjem Putinom. Srečanje naj bi se odvilo že prihodnji teden. Prav tako naj bi Ši prek videopovezave govoril z ukrajinskim predsednikom.

Ši je bil soglasno izvoljen še za tretji mandat.
Ši je bil soglasno izvoljen še za tretji mandat.FOTO: AP

Kot piše Wall Street Journal, naj bi kitajski predsednik prvič od začetka ruske invazije spregovoril tudi z predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim

Kitajska sicer že od začetka vojne zavzema deklarirano nevtralno stališče. V Pekingu zavračajo pripisovanje krivde Rusiji za njen začetek. V zadnjem mesecu se je država tudi poskušala uveljaviti kot mirovna posrednica, ponudila je tudi mirovni načrt, ki pa so ga v Kijevu, Washingtonu in Bruslju zavrnili. V ZDA tudi dvomijo v iskrenost kitajskih namer.

Na drugi strani se je močno okrepila trgovina med Kitajsko in Rusijo, na katero se Peking zanaša pri nakupu nafte in plina, potem ko je EU na tem področju proti Rusiji sprejela ostre sankcije, piše Reuters.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so se v zadnjem času (še) poslabšali. Po aferi z vohunskim balonom in objavi indicev, da bi lahko koronavirus nastal v kitajskem laboratoriju, je Washington svojega največjega konkurenta obtožil razmišljanja o dobavi orožja Rusiji. V Pekingu trditve zanikajo, Zelenski pa pravi, da bi slednje lahko povzročilo tretjo svetovno vojno. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.