Tujina

Ši Džinping Bidnu: Nekateri ljudje v ZDA želijo Tajvan uporabiti za nadzorovanje Kitajske

Peking/Washington, 16. 11. 2021 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednika ZDA Joe Biden in Kitajske Ši Džinping sta na svojem prvem videokonferenčnem srečanju govorila tudi o napetostih v zvezi s Tajvanom. Slednji je Bidna posvaril, da bi bila ameriška podpora neodvisnosti Tajvana "igranje z ognjem". Biden je poudaril, da ZDA ostajajo zavezane politiki "ene Kitajske".

"Nekateri ljudje v ZDA želijo Tajvan uporabiti za nadzorovanje Kitajske. To je zelo nevarno in je kot igranje z ognjem, in tisti, ki se bodo igrali z ognjem, se bodo opekli," je povedal Ši. "Če bodo tajvanski separatisti prestopili skrajno mejo, bomo morali odločno ukrepati," je dodal. 

Biden se je pogovarjal s predsednikom Kitajske.
Biden se je pogovarjal s predsednikom Kitajske. FOTO: AP

Biden je medtem glede Tajvana dejal, da ZDA ostajajo zavezane politiki "ene Kitajske", so sporočili iz Bele hiše. "ZDA sicer ostro nasprotujejo enostranskim dejanjem za spremembo statusa quo ali spodkopavanja miru in stabilnosti v Tajvanski ožini," je povedal.

Zaostrene razmere glede Tajvana

V zadnjem času so se napetosti glede Tajvana bistveno zaostrile. Med drugim je tako v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe že večkrat vdrlo veliko število kitajskih vojaških letal. Biden pa je oktobra Pekingu povsem jasno sporočil, da bi ZDA v primeru kitajskega napada branile demokratični Tajvan.

Predsednika sta po navedbah ameriškega uradnika, ki je želel ostati neimenovan, opravila daljšo razpravo o Tajvanu. Srečanje je sicer trajalo tri ure in pol, kar je več od pričakovanj.

Ši je sicer ameriškega predsednika Bidna posvaril pred konfrontacijo med državama. Po besedah kitajskega predsednika je normalno, da imata državi različna mnenja. Pri tem je ključno, da se s tem soočita konstruktivno in preprečita zaostritev odnosov. "Seveda mora Kitajska braniti svojo suverenost, varnost in razvojne interese," je poudaril Ši.

Državi je primerjal z dvema velikima ladjama na morju. "Krmilo moramo naravnati tako, da se bosta lahko ogromni ladji Kitajska in ZDA premikali naprej kljub vetru in valovom, ne da bi skrenili s poti, se ustavili ali trčili," je dejal.

Tudi Biden se je zavzel, da tekmovanje med državama ne bi preraslo v konflikt in da povezave za komuniciranje ostanejo odprte, so navedli v Beli hiši. Poudaril je, da se bodo ZDA še naprej zavzemale za svoje interese in vrednote ter za mednarodni sistem, ki je svoboden, odprt in pravičen.

Poleg tega je izrazil zaskrbljenost glede ravnanja Pekinga v Šinjiangu, Tibetu in Hongkongu ter tudi glede človekovih pravic na splošno. Poudaril je še pomen odprtega in svobodnega indijsko-pacifiškega območja, so zapisali na spletni strani Bele hiše.

Odkar je Biden januarja prevzel položaj, sta s Šijem po telefonu govorila dvakrat. V stiku sta bila sicer že prej, ko je bil Biden pod Barackom Obamo podpredsednik, Ši pa podpredsednik Hu Jinta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
16. 11. 2021 14.09
+2
Ši Jinping ga biksa. Kitajska je premočna, da bi se jo lahko kontroliralo preko Tajvana. Pa vendar bi moral razumeti, da kitajski državni ustroj, ki je precej represiven, ne ustreza Tajvanu, kjer so družbene razmere precej bolj civilizirane. Napredek Kitajske je evidenten, toda ne na področju demokracije.
Millady
16. 11. 2021 09.31
+3
Agresivna in vojne željna Bidnova "demokratična" administracija dr. eka na veliko..Ukrajina, Taiwan, Belorusija...ogabna nizkotna politika 👎
gozdar1
16. 11. 2021 12.48
+1
Ukrajina zasedena od rusov, tajvan nekako ne želi pod kitajsko v belorusiji sploh ni ameriške vojske stegujejo pa roke po njej rusi. Ampak ja bidenova administracije je krvio željna.
asgard
16. 11. 2021 09.01
+3
Ši = Musolini+Hitler+Stalin , samo 70 let kasneje.. Roke steguje po večih delih držav. Še od Rusije zahteva eno mesto. Kitajcem ne sme svet popuščati !!!
Uporabnik1815360
16. 11. 2021 09.20
-1
Millady
16. 11. 2021 09.32
+0
asgard
16. 11. 2021 09.42
-2
Če spremljaš njihovo politiko in kako delajo z svojimi ljudmi bi videl da je kar na mestu. Kar se pa tiče pu medvedka, se reče kitajska panda, ampak to je za zunanji svet. Millady vidi samo pando ....
Millady
16. 11. 2021 09.47
+1
Mešaš njihove notranje zadeve (kako delajo s svojimi ljudmi) in zunanjo politiko - kaj imajo Američani s Taiwanom, na katerem je 98 % prebivalstva kitajskega rodu?
agent.brinko
16. 11. 2021 08.54
+5
Kakšen halo in grožnje bi bile če bi Kitajci šli na Kubo in jih branili pred Američani. vsak naj ostane na svojem delu sveta in vlada tam kjer je doma. velja za vse, tudi Ruse, Angleže Francoze idr.