Tujina

Silvestrovanja na tujem: zabave na prostem ponekod odpovedane, ponekod ne

Berlin, Pariz, Moskva, Dubaj, 29. 12. 2021 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.H.
Komentarji
9

Ljudje po vsem svetu se že mrzlično pripravljajo na vstop v leto 2022. Marsikje so zaradi pandemije covida-19 znova odpovedali množična silvestrovanja na prostem. Ponekod pa jih kljub temu spet pripravljajo, a večinoma ob upoštevanju omejitvenih ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Priprave na silvestrovo v New Yorku in Londonu
    05:32
    Iz 24UR ZVEČER: Priprave na silvestrovo v New Yorku in Londonu
  • Iz 24UR ZVEČER: Svet se pripravlja na najdaljšo noč v letu
    02:01
    Iz 24UR ZVEČER: Svet se pripravlja na najdaljšo noč v letu
  • Iz 24UR: New York bo slavil kljub omikronu
    03:05
    Iz 24UR: New York bo slavil kljub omikronu

 

V Italiji so silvestrske zabave na prostem letos znova prepovedane. Prav tako tudi letos ne bo osrednjega množičnega silvestrovanja na Dunaju v Avstriji, medtem ko oblasti hrvaške prestolnice Zagreb pripravljajo množičen vstop v novo leto. Tam bo osrednje prizorišče ograjeno, nanj pa bo mogoče vstopiti samo s covidnim potrdilom.

Grki bodo praznovali v tišini, saj v barih in restavracijah ne bodo smeli predvajati glasbe, s čimer želijo oblasti nekoliko omejiti silvestrske zabave. Na silvestrovo bodo sicer lahko gostinski lokali izjemoma odprti do 2. ure zjutraj namesto do polnoči, a brez glasbe. Vse javne silvestrske zabave pa so odpovedali.

V Zagrebu pripravljajo množičen vstop v novo leto.
V Zagrebu pripravljajo množičen vstop v novo leto. FOTO: Dreamstime

V Nemčiji bodo silvestrovanja minila v znamenju strogih omejitev za zajezitev širjenja virusa, ki so začele veljati v torek. Največjo silvestrsko zabavo v državi, ki je pred pandemijo covida-19 potekala v prestolnici Berlin, so skupaj z ognjemetom znova odpovedali.

Tradicionalni silvestrski koncert in ognjemet so zaradi naraščajočega števila okužb odpovedali tudi na pariških Elizejskih poljanah. Prav tako ognjemet ne bo razsvetlil neba nad Eifflovim stolpom.

Za odpoved znamenitega silvestrovanja na trgu Trafalgar se je zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron odločil tudi londonski župan Sadiq Khan. Sicer so pričakovali okoli 6500 obiskovalcev.

Po enem letu premora pa se bo lahko več tisoč ljudi znova zbralo na silvestrski zabavi na glavnem trgu španske prestolnice Madrid, Puerta del Sol. Število udeležencev so sicer zmanjšali za okoli 60 odstotkov, na največ 7000.

Množico obiskovalcev kljub hitremu širjenju virusa brez večjih omejitvenih ukrepov pričakujejo v ruskem glavnem mestu Moskva oziroma na tamkajšnjem Rdečem trgu, kjer bo nebo tako kot v drugih ruskih mestih razsvetlil ognjemet.

Drugače kot lani si bo ognjemet v živo mogoče ogledati tudi v avstralski metropoli Sydney pri tamkajšnji operni hiši. Kdor si želi ta znameniti dogodek doživeti na kraju samem, mora kupiti vstopnico za eno od okoli 30 razglednih točk.

Letos se bodo lahko ljudje znova udeležili tudi silvestrske zabave na Times Squaru v New Yorku, kjer bodo med drugim spustili kristalno kroglo. Dogodka se bodo lahko udeležili zgolj cepljeni proti covidu-19.

Tradicionalne silvestrske na newyorškem Times Squaru v New Yorku se bodo lahko udeležili le cepljeni.
Tradicionalne silvestrske na newyorškem Times Squaru v New Yorku se bodo lahko udeležili le cepljeni. FOTO: AP

V Združenih arabskih emiratih, ki imajo enega največjih deležev cepljenih proti covidu, pa bodo medtem silvestrovanja potekala brez vsakršnih omejitev. V najvišji stolpnici na svetu, Burdž Kalifi, bodo znova pripravili laserski spektakel in ognjemet.

Množične prireditve ob prehodu v novo leto pripravljajo še na Tajskem, kjer bo večer zaznamoval koncert italijanskega tenorista Andree Bocellija, in na Kitajskem. V brazilski metropoli Rio de Janeiro pa so silvestrovanje na plaži Copacabana že drugo leto zapored odpovedali.

Kot prvi bodo sicer v petek ob 11. uri po srednjeevropskem času v leto 2022 vstopili v tihomorski otoški državi Samoa, ob 14. uri se bodo novega leta med drugim razveselili v Sydneyju, ob 21. uri v Združenih arabskih emiratih, še uro kasneje pa v Turčiji in ruski prestolnici. Od evropskih držav se bodo od starega leta med prvimi poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah, in sicer ob 23. uri po srednjeevropskem času. Eno uro zatem pa bo poleg Slovenije v leto 2022 vstopila še večina drugih držav članic Evropske unije.

Sledili bodo še Britanci in Portugalci, nato pa ob 4. uri po srednjeevropskem času še Argentinci in del Brazilcev. V ZDA bodo v novo leto najprej vstopili na vzhodni obali, vključno z New Yorkom, kasneje pa na zahodni obali, tudi v Los Angelesu. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska otoka, Bakerjev in Howlandov otok.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LadyMija001
31. 12. 2021 11.35
Zagreb čaka👍👍👍
kadabra
30. 12. 2021 11.36
+2
Garaže po Sloveniji bodo v petek zvečer bolj polne kot bi bili vsi bari.
DEEP
30. 12. 2021 10.45
+1
Silvesterska noč vu najlepšem gradu na sveto, Samobor, nas čaka!!!
evanderkane
29. 12. 2021 19.18
+1
Kdaj bomo v Sloveniji prepovedali puklastega in stranko SDS!?
User768643
29. 12. 2021 16.01
Balkan spet vodi kolo...😂 😂 😂
punkracij
29. 12. 2021 14.44
+1
Kar podvizajte se in pojdite tam kjer ahko najdete virus in potem hitro širite po vseh mehzrčkih v SLO
S K E L E T O R
29. 12. 2021 13.59
-1
Pamet ponekod odpovedana, ponekod ne!
klestra
29. 12. 2021 13.48
+4
Poglej Bosance edin pameten narod v Evropi.
S K E L E T O R
29. 12. 2021 14.00
+3