Tujina

Simone Biles: Krivim Nassarja in celoten sistem, ki je zlorabo omogočil

Washinton, 16. 09. 2021 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
15

Pred odbor ameriškega senata so stopile nekatere žrtve spolnih zlorab nekdanjega zdravnika ameriške gimnastične ekipe Larryja Nassarja. Med njimi je bila tudi olimpijka Simone Biles, ki je dejala, da za dejanje krivi tako Nassarja kot tudi celoten sistem, ki je zlorabo omogočil. Nekdanji zdravnik zaradi zlorabe več deset športnic sicer že prestaja dosmrtno zaporno kazen.

Med žrtvami spolnih zlorab so poleg 24-letne gimnastičarke Simone Biles tudi druge dobitnice olimpijskih zlatih medalj, kot sta Aly Raisman in McKayla Maroney. V torek so pred odborom ameriškega senata podale tudi svoja pričevanja o škandalu, ki je leta 2015 pretresel gimnastični svet, poroča The Guardian.

Bilesova je svoje pričevanje začela s citatom Nelsona Mandele, ki govori o tem, da dušo družbe najbolje razkrije ravnanje z otroki. "Krivim Larryja Nassarja. Krivim tudi celoten sistem, ki je omogočil to zlorabo," je povedala. "Ameriška gimnastika, ZDA ter olimpijski in paraolimpijski komite so vedeli, da me je uradni zdravnik ekipe zlorabil," je dejala.

Da ni ustrezno preiskal obtožb o Nassarjevem zlorabljanju športnic, obtožujejo tudi FBI. "Otroci so po nepotrebnem trpeli, ker agenti v več uradih FBI obtožb o Nassarju niso delili s svojimi kolegi na področju kazenskega pregona v državnih in lokalnih agencijah," je pred obravnavo dejal republikanski senator Chuck Grassley.

24-letna športnica je dodala, da se boji, da bi se lahko, če ne bodo ustrezno ukrepali, pojavili novi podobni primeri. "Nassar je tam, kamor spada. Tisti, ki so mu to omogočili, pa bi morali prevzeti odgovornost, sicer se bo to še naprej dogajalo tudi drugim olimpijskim športnikom," je dejala.

Maroneyjeva in Raismanova sta medtem opisali, kako FBI ni ustrezno preiskal pritožb zoper Nassarja. "Čeprav sem poleti 2015 FBI povedala vso zgodbo o zlorabi, FBI ni prijavil zlorabe, 17 mesecev kasneje, ko so dokumentirali moje poročilo, pa so celo podali povsem neresnične trditve o tem, kar sem povedala," je pričala Maroneyjeva. "Odločili so se, da bodo lagali o tem, kar sem dejala, in zaščitili serijskega nadlegovalca otrok, namesto da bi poleg mene zaščitili še številne druge."

Preiskava ameriškega pravosodnega ministrstva je pokazala, da bi lahko Nassar od trenutka, ko je FBI prvič izvedel za obtožbe, do septembra 2016, ko so ga aretirali zaradi vloženega policijskega poročila, zlorabil do 70 športnic.

Zloraba še naprej vpliva tudi na Raismanovo. "Mislim, da se ljudje ne zavedajo, kako močno travma vpliva na nas. Moj um ne deluje. Nimam energije. Čeprav sem stara šele 27 let, ima moj 80-letni dedek več energije kot jaz," je ponazorila.

Direktor FBI: Dejanja uslužbencev so bila popolnoma nesprejemljiva

Direktor FBI Christopher Wray je na zaslišanju priznal, da se je agencija izneverila žrtvam zlorabe. "Naj bom kristalno jasen: dejanja in nedelovanje uslužbencev FBI, ki so opisana v poročilu, so popolnoma nesprejemljiva," je dejal. Agent FBI W. Jay Abbott, ki je bil zadolžen za prvo preiskavo proti Nassarju, se je leta 2018 metem upokojil in ni bil discipliniran. Kot je dejal generalni inšpektor ameriškega ministrstva za pravosodje Michael Horowitz je Abbott med preiskavo delil tudi lažne podatke.

"Moti me, da so napake urada FBI odložile začetek preiskave razširjenih spolnih napadov Larryja Nassarja," je dejal senator iz Vermonta Patrick Leahy.

Ameriška gimnastika je že objavila načrt za plačilo več kot 182 milijonov evrov poravnave športnicam, ki jih je zlorabil Nassar. Februarja je Li Li Leung, izvršna direktorica ameriške gimnastike, dejala, da se organizacija zaveda, da so uničili zaupanje športnikov in skupnosti, ter da si prizadevajo, da bi to zaupanje spet vzpostavili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
17. 09. 2021 14.58
+4
no, da vidimo! ameriki na mednarodni športni sceni prepovedati nastope pod državno zastavi in himno!
Legamimiami
16. 09. 2021 21.33
+3
Upam, da jim bo terapija pomagala preboleti traume
niktalop
16. 09. 2021 19.19
-4
Očitno je McKayla Maroney doživela ''travme'' zaradi spolnih zlorab, da se daj slikari gola ali pomanjkljivo oblečena.
PEACE
16. 09. 2021 19.16
+11
Tudi FBI je vedel za zlorabe!!! FBI je del mafije
SEJBOBOL
16. 09. 2021 19.15
-4
Miljončkiiiii ...
Pepe Bolcev
16. 09. 2021 18.29
+3
Rasisti ksenofobi homofobi sovinisti in ostali pedofili. Popolnoma jasno je, da vam ob takih novicah popuscajo zivcki. Brez skrbi. Tudi vi pridete na vrsto!
PoredniPubec
16. 09. 2021 18.27
-5
haha, kar neke no.... blm 🤣
Popeye
16. 09. 2021 18.25
-5
Samo da moj na.silnež postane milijonar, potem ga tožim...
Popeye
16. 09. 2021 18.25
+0
blef
16. 09. 2021 18.17
+6
Super in prav je, da se vsi zločini kaznujejo. Prav je, da zločin ne zastara, da le ne bi bil denar v ospredju, da se razumemo prav je, da dobijo žrtve zadoščenje in denar ampak kaj pa ostale nesrečnice, ki so tudi posiljene? Kot, da si one ne zaslužijo odškodnine. Saj, če dekle posili migrant je tudi država kriva enako kot v prvem primeru. To je samo en primer ..povsod je lahko država posredno kriva.
stumfeta
16. 09. 2021 20.15
+3
Ne razumem, zakaj je denar tukaj problem. A psihiatri so brezplačni v ZDA al kako? A uničeno življenje, leta soočanja s travmami je nekaj, čez kar gre normalen človek v življenju čez, zraven pa še brez problema dela šolo, pa žura ga naokrog, pa kariero gradi al kako?
karamba34
16. 09. 2021 17.58
+9
Vsa čast punci in sodnikom, da so skrajnega posiljevalskega desničarja strogo kaznovali.
Brabus
16. 09. 2021 17.45
-7
Važn je samo dolar$$$$