Tujina

Sirski begunec: Ob nezakonitem prehodu meje z Bolgarijo me je ustrelil policist

Ipsala, 06. 12. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z bolgarsko-turške meje prihajajo obtožbe mladega Sirca, da ga je eden izmed bolgarskih policistov ob poskusu nelegalnega prestopa meje ustrelil. Dokazov, razen zvočnih, nima, preiskava je še v teku. So pa njegova zatrjevanja o prvem streljanju z živimi naboji s strani policistov države EU na migranta vzpodbudila debato o ravnanju z begunci iz tretjih držav. Bolgarski policisti se zagovarjajo, da nasilje in agresija večkrat prihajata z nasprotne strani, podpira jih tudi vlada.

3. oktobra letos je 19-letni Sirec Abdullah El Rustum poskušal nezakonito prestopiti mejo med Turčijo in Bolgarijo, ki je del Unije in tudi schengenskega sporazuma. A ob ograji med državama so ga skupaj z drugimi begunci ustavili bolgarski policisti. Kot zatrjuje sirski najstnik, je eden izmed njih v roke prijel pištolo in nekajkrat opozorilno ustrelil v zrak, nato pa orožje uperil proti njem in znova pritisnil na sprožilec. Nekdo izmed prisotnih je srečanje evropskih organov pregona in beguncev posnel. 

Najstnik se je prijel za prsi, krogla je prešla roko in se ustavila v njegovem prsnem košu. Kljub poškodbam je incident preživel, dober mesec po dogodku pa oblasti in novinarji še vedno preiskujejo okoliščine. Šlo naj bi namreč za prvi posnetek streljanja na migranta s t. i. ostrim strelivom s strani EU. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

19-letnik je incident medijem, ki združeno preiskujejo dogajanje, med njimi je tudi britanski Sky News, podrobno opisal. Prepir naj bi izbruhnil, še preden je skupina beguncev prestopila žičnato ograjo, saj so mejni uradniki med preiskavo ženske neprimerno otipavali, zatrjuje. Eden izmed članov priseljenske skupine je zato v roke vzel mobilni telefon in incident začel snemati. Na turški strani meje se je situacija razgrela in migranti so v ograjo začeli metati kamenje ter preklinjati. "Ko smo prestopili ograjo, se je pojavilo zeleno vozilo, v katerem sta bila dva bolgarska policista. Prišla sta proti nam in začela streljati v zrak, nato pa v tla pred nami," je začel. Strelcev se na posnetku ne vidi. V nadaljevanju je povedal, da skupine beguncev streli niso prestrašili, saj se jim je takšno dejanje zdelo nesprejemljivo. Kot zatrjuje, sta ga nato bolgarska policista udarila in ustrelila. "Nameraval me je ubiti," je prepričan Rustum. 

Bolgarska vlada: Strel ni prišel iz policijske pištole

A bolgarsko notranje ministrstvo krivdo delno prelaga na migrante. Z že omenjenim metanjem kamenja je eden izmed obmejnih policistov postaje Sredec utrpel lažje poškodbe glave. Vlada tudi pravi, da je bila skupina migrantov izredno nasilna in sovražna ter da je zažigala predmete. Trdijo tudi, da strel ni prišel iz policijske pištole. 

Posnetek so v okviru nadaljnje preiskave poslali v analizo avdio forenzičnemu izvedencu Stevenu Becku. Ta je ugotovil, da se pok ujema z modelom policistove pištole. 

Bolgarska meja, ki je hkrati tudi meja Unije.
Bolgarska meja, ki je hkrati tudi meja Unije. FOTO: Profimedia

Pričevanja o agresiji z obeh strani

Bolgarsko-turško mejo je sicer v zadnjem tednu poskušalo prečkati 153.460 ljudi, kažejo uradni podatki. Kot dodaja bolgarska vlada, so številke štirikrat večje od lanskih. Prav tako se je v zadnjih časih povečala "agresija državljanov tretjih držav na uradnike mejne policije", trdi bolgarsko notranje ministrstvo. 

Spomnili so tudi na nedavni incident, ko sta dva bolgarska uradnika v mestu poskušala ustaviti kombi z migranti, pri tem pa izgubila življenje. Povečanje nezakonitega priseljevanja pa na drugi strani sproža tudi pomisleke o ravnanju bolgarske policije, ki migrante s silo potiska nazaj čez mejo. Tudi generalni direktor Združenih narodov za begunce je pred kratkim opozoril na "vznemirljiv val groženj, ustrahovanja in nasilja na meji EU".

Postavljanje šotorov ob turško-sirski meji.
Postavljanje šotorov ob turško-sirski meji. FOTO: AP

Na turški strani meje je tako utaborjenih več prosilcev za Azil. Med njimi je 15-letnik z opaznimi brazgotinami na boku in glavi. Kot je dejal, so mu jih povzročile bolgarske oblasti. "Prestopili smo ograjo, zato so nas začeli bolgarski policisti pretepati in udarjati," je opisoval. "Na nas so spustili pse in nas nazaj čez mejo spustili skoraj gole," je nadaljeval. 

Moški po imenu Kenan je imel podobno izkušnjo. "Strpali so nas v kočo in slekli, nato pa nad nas spustili pse," je dejal, a zatrdil, da se podobnih srečanj z obmejnimi policisti ne boji, saj da so razmere še vedno boljše kot v Siriji. "To je boljše kot smrt," je zaključil. 

Večina beguncev bi za vstop v Unijo tvegala udarce. A obtožbe o nasilju preiskujejo nacionalni organi, pravi tiskovna predstavnica Evropske komisije za notranje zadeve Anitta Hipper. Kljub temu so se tematike na zasedanju konec novembra skupaj dotaknili tudi notranji ministri. Strinjali so se, da je treba "za iskanje bolj trajnostnih rešitev in prilagajanje nenehno spreminjajočim se razmeram storiti več". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VenZsajvestekdo
06. 01. 2023 08.58
+1
Naj ostane v Siriji pa ga ne bo ustrelil policist. Ne rabimo jih. Če že bežijo naj gredo v sosednjo mirno državo, ki pa seveda ni nemčija...
heartbreaker
20. 12. 2022 14.11
-1
zanimiv. zakaj vsi v slo, zakaj ne npr. v Grčijo, bosno, Srbijo....ajaaaaaa...kr je pr nas vse zastonj.
Zabukovnik Silvester
07. 12. 2022 11.55
+4
Mar ne pove nezakonit prehod meje vse?....
Kollerik
06. 12. 2022 20.25
-2
Evropski desničarji, ki že desetletja vlačijo v Eu migrante kot poceni delovno silo, ne popuščajo. Nekdo pač mora poceni in veliko delat v njihovih firmah
eurosapiens
06. 12. 2022 20.20
+7
nezakonito prestopil mejo pa se čudi da so ga ustrelili ... niso povsod taki butci ko slovenci ki ne znajo čuvat meje
anatomija
06. 12. 2022 19.39
+9
Ko bo pri meni oseba potrkala na vrata in me prosila za pomoč mu bom odprl vrata pomoč ponudil . Ko neka oseba opazuje , kdaj ne bom dovolj pozoren in poskuša vstopiti skozi okno , a bom počakal s kolom , če ga bom opazil. Enako je pri mejo .
anatomija
06. 12. 2022 19.42
+8
Temu pa nič ne verjamem . vse je posneto kako so ga ustrelili ,samo policaji , oziroma strelec pa ni na nobenem posnetku . Vse je zrežirano . Ga bi morali prašati kje ima zdravniška potrdila o oskrbi rane . Me zanima njegov izgovor
dannyer
06. 12. 2022 18.59
+18
in nima kaj nezakonito vdirati v drugo državo policija ima pravico varovati mejo in ljudje pred nezakonitim prihodom. zato so mejne kontrole. to brez hrbtna vodene države se nebi smela sploh pogajati z eu jasno sporočilo nezakonit prehod bo kaznovan
User300173
06. 12. 2022 17.59
+13
Italijani imajo probleme v južnih pristaniščih. Pred libijsko obalo "patruljirajo" tri nevladne (beri tihotapci) ladje in v dogovoru z tihotapci iz Libije kar pred morsko mejo Libije ali celo znotraj, na dogovorjenem mestu počakajo in vkrcajo migrante. Italijanska podmornica je snemala te dogovore in sedaj jih predstavljajo sodišču v primeru sojenja Mateju Salviniju, takratnemu notranjemu ministru, v zvezi z prepovedjo vplutja teh ladij v italijanska pristanišča. Pravi milijoni se pretakajo s tihotapljenjem ljudi. Torej, poostriti sprejeme v azilne domove in tudi direktno vračanje nazaj v kolikor ne izpolnjuje pogojev za begunca. Večina jih je ekonomskih migrantov. Iz Albanije ali Kosova ne more biti begunec pod nobenim pogojem.
MladInPerspektiven
06. 12. 2022 17.33
-3
Nič hudega njim ne rabimo, mi rabimo UKRAJINCE oni so podobne vere nič zato ker so pravoslavci, sej Slovenijo že tako vodijo IĆ -srbi ---- dejmo referendum in bo MIR. Bodo pa vsaj otroci malo drugačni kot so sedaj.
MladInPerspektiven
06. 12. 2022 17.35
-4
Počasi bo treba cirilico ponovno dati v ŠOLE in pozabiti na brezmadežno MARIJO in podobno. Najbolje, da že letos NOVO LETO praznujemo po NJIHOVO. ZAKAJ PA NE ... prej pride sprememba prej se navadiš na njo
Jožajoža
06. 12. 2022 17.22
+0
bejži,no ustrelili so te. pa se ti nič ne vidi. na slovenski meji si pa varen. na oblasti je svoboda,ki ni nevarna beguncem,kot je bila režimska janšistična policija.
Uporabnik1888402
06. 12. 2022 17.19
+6
Ko se spomnim, da nas iz BiH nikamor niso nit pomislili spustiti na varno. Tele cel svet dajejo cez .
Harpuna
06. 12. 2022 17.13
+9
Povsod skušajo zavarovati meje in državo pred vpadi teh nasilnih ilegalcev,samo pri nas se je začelo umikati ovire z meje in dalo znak,da k nam pa lahko,potem se je pa še čudilo zakaj interpelacija proti ministrici,ki zagovarja samo pravice ilegalcev,ne pa tudi naših ljudi,sploh ob meji.
MladInPerspektiven
06. 12. 2022 17.23
+0
@Harpuna- imamo ogromno zemljišča ob sami meji in če boš prispeval 100 eur mesečno in drugi tudi smo prebivalci pripravljeni imeti ograjo če ne si jo vzami in postavi doma. Miloščino, ki jo dajo za izgubljeno zemljišče NI DOVOLJ. Škoda je ogromna že od divjadi, ker ne more preko se premika ob ograji in nam vse UNIČI.... tega VI ne plačate
MladInPerspektiven
06. 12. 2022 17.05
-4
Ja kaj je zgube ne dolgo nazaj pa ste kritizirali sodnika Maslešo, ko se je zgodilo v bivši JUGI ...dejte se zmenit ZGUBE
tornadotex
06. 12. 2022 16.42
+16
Mediji nas perejo po svoje z svojimi solzavimi zgodbicami....Migrant je lepo povedal, metali smo kamenje in ogenj in mejo smo prestopili nezakonito.....
MladInPerspektiven
06. 12. 2022 17.07
-4
Ne mediji nas nič ne perejo. To je načrtna propaganda, da se sovraštvo množi med ljudmi. Se ve zakaj je potrebno deliti ljudstva ... tukaj potem nastopi PRANJE. NIČ ni kr tako na medijskih portalih.
bojer
06. 12. 2022 16.18
+16
Žal se mi zdi, da migranti niso take "ovčke" . Poglejmo kaj se dogaja okoli nas. " V nulo" obvladajo vse, za njih posebna prehrana, stanovanjske ugodnosti, socialni transferji,...... Naši pa naj se obračajo na humanitarne organizacije, tako jih napotujejo, kdo že....
konc
06. 12. 2022 16.49
+13
Več vejo o svojih pravicah kot naši, domači lenuhi na sociali. Skupno pa jim je to, da ne poznajo svojih dolžnosti in ne dosegajo civilizacijskega minimuma. V nas vidijo samo sredstvo, kako brezskrbno živeti na naš račun.
konc
06. 12. 2022 16.06
+13
Pranje možganov, s strani medijev, se nadaljuje. S temi žalostnimi zgodbicami, nas ne boste prepričali. V preteklosti smo bili že deležni izmišljenih in zrežiranih "incidentov", ki bi nas, prebivalce Evrope, prikazale kot nestrpneže, ilegalce pa kot revčke. To lahko prodajate naivnežem, ki nočejo videti resnice. Za moje pojme, se nek ilegalec nima kaj pritoževati, niti početi tukaj. Deportirati vse nazaj v njihove domovine, Evropa ne potrebuje ekonomskih migrantov aka lenuhov, ki bi vlekli socialo in se razmnoževali na naš račun.
Mtz86
06. 12. 2022 15.25
+22
Mejo se prestopa na mejnih prehodih
Rafael Kramar
06. 12. 2022 15.09
-5
Policistu odvzeti dovoljenje za orožje. Očitno ga ne zna pravilno uporabljati...
Boris Kavčič
06. 12. 2022 19.15
+1
periot22
06. 12. 2022 14.39
+19
In kaj je ta pričakoval objem da je nezakonito prečkal mejo!
branko-r
06. 12. 2022 14.29
+19
edino prav če bi jaz kot Slovenec evropejec brez da pokažem dokumente prečkal mejo z Avstrijo bi bilo enako saj so na meji policisti in vojaki