Tujina

'Vemo, da ljudje v Somaliji umirajo, ampak vemo tudi, kako pomagati'

Mogadiš , 30. 10. 2022 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
22

Govorili smo z Jamesom Elderjem, tiskovnim predstavnikom Unicefa v Ženevi. James se je ravno vrnil iz Somalije in nam poročal o resnosti stanja v tej afriški državi. V Somaliji se zaradi hude akutne podhranjenosti zdravi 44.000 otrok. "Situacija je grozljiva. Če je leta 2011 umrlo 260.000 ljudi, je trenutno v državi prizadetih dvakrat toliko posameznikov. Kaže, da se bo situacija poslabšala in ne poboljšala," je opozoril Elder. Vseeno pa tiskovni predstavnik Unicefa meni, da se težave da rešiti. "Vemo, da ta trenutek ljudje umirajo, ampak vemo tudi, kako pomagati. Zgodnja akcija je ta, ki je ključna," je bil jasen humanitarni delavec.

Ko smo Jamesa Elderja vprašali, kaj točno pomeni zgodnja akcija, je pojasnil, da gre za ukrepanje pred razglasitvijo lakote. V Somaliji lakota, kljub visokim statistikam smrti zaradi podhranjenosti, namreč ni uradno razglašena. "Na koncu gre pri razglasitvi za politično odločitev, saj morajo biti izpolnjeni določeni kriteriji," nam je pojasnil Elder. Ta sicer meni, da bi "razglasitev lakote pomenila prelomnico, saj bi na tak način javnost postala bolj pozorna na dogajanje v Somaliji". 

James Elder v Somaliji, oktober 2022
James Elder v Somaliji, oktober 2022 FOTO: UNICEF

V Unicefu si zato prizadevajo predvsem za dobavljanje vode in potrebnih prehranskih izdelkov hudo akutno podhranjenim otrokom. "In pa seveda dostavljanje hrane za organizacijo Svetovni program za hrano," še doda naš intervjuvanec. Čeprav je hrana ključnega pomena, pa je za hudo akutno podhranjene najprej potrebno zagotoviti zdravljenje. To zdravljenje vključuje vnos t. i. superhrane. Gre za energijsko gosto pasto z mikrohranili, ki je narejena iz arašidov, sladkorja, mleka v prahu, olja, vitaminov in mineralov. Ena vrečka paste stane približno 50 centov, tovrstno zdravljenje pa traja okoli osem tednov. "Po tem času si večina otrok opomore," pove James. 

Hranjenje otroka s t. i. superhrano – pasto, ki vsebuje potrebna hranila.
Hranjenje otroka s t. i. superhrano – pasto, ki vsebuje potrebna hranila. FOTO: UNICEF

Pri hudo akutno podhranjenih otrocih sicer obstaja desetkrat večja verjetnost, da bodo umrli zaradi driske in malarije, kot pri zdravih otrocih. Na tem mestu je humanitarni delavec še enkrat poudaril pomembnost zgodnje akcije in pomembnost vode, ki jo potrebujejo povsod po državi. V zadnjih treh mesecih je Unicef dostavil potrebne količine vode okoli pol milijona ljudem v Somaliji. V zadnjem letu pa so 300.000 hudo akutno podhranjenim otrokom omogočili zdravljenje s super hrano. 

Jemes Elder v kliniki za zdravljenje podhranjenosti, Somalija, april 2017.
Jemes Elder v kliniki za zdravljenje podhranjenosti, Somalija, april 2017. FOTO: UNICEF

"Torej pomoč se dogaja, ampak se ne sme ustaviti. Mora se nadaljevati in se še povečati," je bil jasen humanitarni delavec. Povedal je, da je na tem mestu ključno financiranje. "Potrebujemo pritok denarja, da lahko nadaljujemo s svojim delovanjem in pomagamo otrokom," je poudaril.

Podhranjeni otroci v Somaliji
Podhranjeni otroci v Somaliji FOTO: UNICEF

Povedal je tudi, da je vsaka posamezna pomoč zaželena. "Veseli smo vsake pomoči, ki jo posamezniki po svojih zmožnostih nudijo. A predvsem imajo tu zelo veliko vlogo vlade, velika podjetja in privatni sektor," je dejal. Prehranska kriza je namreč v veliki meri posledica sušnih obdobij, ki so jih povzročile podnebne spremembe. 

Unicef Slovenija zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom v državah v razvoju, tudi v Somaliji. Pomagate lahko z donacijo preko spletne strani https://unicef.si/doniraj-zdaj/, s SMS sporočilom s ključno besedo HRANA5 na 1919 (darujete 5 evrov) ali z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41106, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana.
Suša v Somaliji
Suša v Somaliji FOTO: AP

"Somalija ima skoraj ničelni ogljični odtis. Na območju pa se trenutno vseeno soočajo s posledicami štirih neuspešnih deževnih sezon, kot kaže, pa se napoveduje tudi peta neuspešna deževna sezona," je pojasnil Elder. "Zato je potrebno, da vlade in podjetja izpolnijo obljube, ki jih dajejo že dolgo časa. Če tega ne bodo storili, bosta podnebna kriza in suša vplivali na celotno populacijo in ne samo na otroke v Somaliji," je opozoril naš sogovorec.

Elder meni, da ko nastopi krizni čas, "prihodek ne bo več deloval kot obramba". "Občutili bomo veliko več visokih temperatur, veliko več bo požarov in veliko več lakote,"  je dodal. 

V Somaliji se zaradi hude akutne podhranjenosti zdravi 44.000 otrok.
V Somaliji se zaradi hude akutne podhranjenosti zdravi 44.000 otrok. FOTO: AP

V Somaliji se zaradi hude akutne podhranjenosti trenutno zdravi 44.00 otrok, a resnična številka naj bi bila še večja. Veliko otrok se namreč nahaja na težko dostopnih območjih, zaradi česar ne morejo priti do zdravstvenih ustanov. Unicef zato z mobilnimi enotami pomaga poiskati in zdraviti podhranjene otroke. Pri tem sodelujejo s številnimi lokalnimi skupnostmi. "Tak način se imenuje najdi in zdravi," nam pove Elder. 

Zaradi suše, ki je uničila pridelke, so številne družine v iskanju pomoči. V iskanju te je veliko prebivalcev odšlo na 200 do 300 kilometrov dolgo pot.
Zaradi suše, ki je uničila pridelke, so številne družine v iskanju pomoči. V iskanju te je veliko prebivalcev odšlo na 200 do 300 kilometrov dolgo pot. FOTO: AP

Veliko je takih ljudi, ki so zaradi suše izgubili vse pridelke, živino in prihranke. "Zaradi tega so se začeli premikati. Ljudje gredo na izjemno dolga potovanja, vse to z namenom iskanja pomoči. Med njimi so otroci, katerih matere potrebujejo več dni hoda, da pridejo do pomoči. Otroci, ki se borijo za preživetje in katerih življenje visi na nitki," nam je opisal James. Z mobilnimi enotami zato v Unicefu skušajo te ljudi najti in z zdravljenjem pričeti že na njihovi poti. 

Unicefovi delavci sodelujejo z lokalnimi skupnostmi.
Unicefovi delavci sodelujejo z lokalnimi skupnostmi. FOTO: UNICEF

V Somaliji Unicefovi delavci tesno sodelujejo z lokalnimi partnerji. "Lokalne skupnosti so ključne. Preko njih dobavljamo stvari, pomagajo nam locirati najbolj ranljive skupine. Velikokrat delamo ravno skozi naše parterje," pove o medsebojnem sodelovanju. Poleg Unicefa je v Somaliji zelo pomembna tudi organizacija Svetovni program za hrano. "Oni so zelo pomembni, saj skrbijo za dostavo hrane. Mi pa še za druge stvari, kot sta dostavljanje vode in pomoč pri zdravljenju," pove Elder. 

A celoten postopek v državi otežujejo še teroristične organizacije, ki grozijo humanitarnim delavcem. "Na nesrečo smo Unicef, Združeni narodi in humanitarni delavci glavne tarče terorističnih skupin, kot je skupina Al Šabab. Vidijo nas kot mehko tarčo," je povedal James. 

Porušene zgradbe v somalijski prestolnici po terorističnem napadu skupine Al Šabab avgusta letos.
Porušene zgradbe v somalijski prestolnici po terorističnem napadu skupine Al Šabab avgusta letos. FOTO: AP

Elder nam je zaupal še, da je teroristična skupina kriva tudi za smrt štirih njegovih sodelavcev. "Pred približno sedmimi leti so v njihove avtomobile namestili eksplozivna sredstva. Zato je treba biti previden. Vendar je humanitarno delo nujno potrebno, saj rešuje življenja. Zato na področjih, kjer nas ljudje potrebujejo, delujemo kljub nevarnostim," je bil odločen naš sogovorec. 

James je tako z nami delil težke razmere, ki jim je bil priča v Somaliji. A kljub temu je iz območja odšel tudi z lepimi spomini. Impresionirale so ga predvsem "herojske matere" in "nesebična pomoč lokalnih skupnosti". 

Materam in otrokom na njihovi poti pomagajo tudi domačini.
Materam in otrokom na njihovi poti pomagajo tudi domačini. FOTO: AP

"Veliko mater v Somaliji je žrtev. Žrtev podnebnih sprememb, negotovosti na tleh, terorizma, prehranske krize, vojne v Ukrajini in suše. A njihova dejanja so kljub temu herojska. Matere gredo na 200, 300 kilometrov dolgo pot, da bi lahko pomagale in rešile svoje otroke. In res jim ljudje na tej poti pomagajo z vodo, s hrano ali čevlji, ki jih potrebujejo. To, kar lokalne skupnosti delajo druga za drugo, in to, kako so matere herojske v svojih dejanjih, je osupljivo," zaključi Elder.

James Elder v kliniki za zdravljenje podhranjenosti, Somalija, april 2017
James Elder v kliniki za zdravljenje podhranjenosti, Somalija, april 2017 FOTO: UNICEF

James Elder v Unicefu deluje že 20 let. Pred tem je v Avstraliji delal kot novinar. A James je želel razširiti svoja znanja in poizkusiti nekaj novega. "Pomagati otrokom se je zdel pravi kraj za začeti takšno novo pot," je svojo odločitev za pridružitev humanitarni organizaciji pojasnil nekdanji novinar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User905768
30. 10. 2022 21.05
+9
Saj nas je tako preveč na svetu. Vsak se naj znajde po svoje. Svetovni voditelji nič ne naredijo za lakoto, zakaj bi mi siromakeci pomagali siromakom. Pa če ima država denar za orožje potem ne prosit za pomoč.
3320
30. 10. 2022 20.55
+6
Zakaj bi dal 5 milijard za lačne otroke če lahko daš 50 milijard Ukrajini za orožje.
Dr.Rugelj
30. 10. 2022 20.37
+3
Vso pomoč pa prestreže vojska,uporniki,teroristi,pirati,...
User1953555
30. 10. 2022 20.58
+0
dr kot sam ves ne dat ribe ne ampak kaj ze?
Stolček
30. 10. 2022 20.01
+9
To je od zmeraj dvorezen meč. Če so imeli vso logistiko, dovolj milijard in doz cepiva proti covidu, so imeli dovolj denarja, da se nahranijo tudi ti otroci. Otroci niso nič krivi, trpijo pa veliko bolj, kot odrasli. In ne, da je težko nahranit lačnega, temveč pohlepnega, ki ni nikoli sit. Leta in leta se jim že pošilja denar, pomoč, tudi orožje in rezultat,.vedno isti. In ta rek...Naučite jih lovit ribe, ne da jim jih dajete. In ta iz oddaje Monster river, je razkril, da mreže za komarnike uporabljajo za mreže za lovljenje zelo majhnih ribic in s tem se populacija rib manjša..V glavnem, nihče jih ne uči pravilnega dela. Ti ljudje so na pol civilizirani, nato pa so še vere svoje dodale. Niso ne šiš, ne miš, bi se reklo. Zato pa je kriv zahod, EU, vzhod, v glavnem tisti, ki so jim pokradli naravno bogastvo. Nekaj so jim nudili, nato pa pustili, naj se znajdejo sami.
+4
Dragi Stolček...prvo dejstva...Somalija leta 1972- 3.45 miljona prebivalcev, leta 2022- 17 miljonov... napoved za leto 2100 pa je 100 miljonov...Slovenija leta 1972- 1.75 miljona, leta 2022 pa 2.1 miljona...Zato pa je kriv zahod, EU, vzhod...po tvoje smo mi zahodnjaki delali njim otroke, ali kaj...zakaj sem jaz kriv za njihovo lakoto...ki so jim pokradli naravno bogastvo... napiši katero bogatstvo smo pokradli Somaliji, katero surovino, blago, kadarkoli v zgodovini...kdaj boste spregledali da so za svojo lakoto krivi sami, ker imajo PREVELIKO rodnost, to pomeni 5.88 otroka na žensko, v Sloveniji pa 1.6...kdaj boste spregledali da imajo tem zato veliko otrok, da vsaj nekdo preživi, da jih bo na stara leta preživljal, vsaj eden, ostali lahko umrejo...in zato sem kriv jaz, po tvoje...afrika leta 1950- 200 miljonov, leta 2022 -1,25 miljarde, leta 2100 pa 6 miljard...krivi pa seveda mi zahodnjaki...
NotMe
30. 10. 2022 19.20
+5
Matere so herojske, to vemo. Kaj pa ateji, kako pa kaj oni?
Dr.Rugelj
30. 10. 2022 20.38
+6
24 cenzur
30. 10. 2022 19.16
+12
Novica o umiranju ljudi v Somaliji je odklenjena, VSE ukrajinske pa zaklenjene. Po čigavih navodilih to delate? Ameriških lastnikov? Drugačna mnenja prepovedana?
24 cenzur
30. 10. 2022 19.17
+7
24 cenzur
30. 10. 2022 19.14
+6
Kako veš, kaj je del globalistične agende? Pogledaš na ta portal, katere novice so zaklenjene za komentiranje. Začelo se je s covidom, zdaj je ukrajina, sledi zeleni terorizem.
patogen
30. 10. 2022 19.08
+10
Položaj žensk v Somaliji, za katerega bi morale skrbeti nevladne organizacije tipa Osmi marec, je nikakršen. Ne pa za razredni boj v Sloveniji. Ženska v Somaliji ni nič in posledično je stroj za rojevanje. Produkte te ekscesne rodnosti, pa naj bi jemala Evropa.
patogen
30. 10. 2022 19.05
+8
kako pomagati? pošiljati hrano in denar. Pa čez nekaj let opazovati, kako se bo posledično njihovo število podvojilo.
patogen
30. 10. 2022 19.10
+5
Kar znajo levičarske NGO je popanje minusov na portalih, na glasove razuma, To je njihov boj za "napredek in boljši svet"...
tutp
30. 10. 2022 19.00
+17
Groza. Evropa ne more pomagati vsem. Še za nas ni. SLOVENKA ima maxx 1 otrok. Ker je zavedna in ve, da je potrebno otroka živeti !!!!!!!! Tem ljudem treba poslati navodila in kontracepcijo z letali. Imajo po 9 otrok. To enostavno ne gre. V Sloveniji ljudje upokojenci nimajo za gretje in dom za ostarele in proteze. KDO NJIM POMAGA???????😭😭
Covidus
30. 10. 2022 19.05
-10
RealistSlo
30. 10. 2022 18.45
+14
Malo manj bi se lahko mnozili za zacetek naprimer. Druga stvar pa je da mi jih NEmoremo sprejeti, jih je cist prevec, samo pri nas je ze okoli 500.000 priseljencev iz juga in mamo se en kup drugih problemov, od revscine itd
akmt
30. 10. 2022 17.58
+15
Nimajo niti za prezivetje, rojevajo pa
Covidus
30. 10. 2022 20.39
-5
Ti pa imaš za preživetje in nič ne rojevas???