22°C

Skrivališče mehiškega kralja drog bodo podarili kot nagrado na loteriji

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maja Korošec /
KOMENTARJI
13
Hišo v mehiškem mestu Culiacan, ki jo je za skrivališče uporabljal nekdanji kralj drog Joaquin "El Chapo" Guzman, bo mehiška vlada podarila za nagrado nacionalni loteriji. Guzman je iz nje pobegnil leta 2014, ko so ga obkrožile posebne policijske enote. Danes ni več enaka kot prej, saj jo je pristojna državna institucija dala prenoviti.

Nadzorne kamere, ki so pokrivale vse kote zunanjosti hiše, so predstavniki mehiškega Državnega inštituta za vračanje ukradenega blaga ljudem dali odstraniti skupaj z luknjo pod kadjo, skozi katero je Joaquin Guzman, poznan kot El Chapo, imel prehod do mreže predorov. Skrivališče so tudi prepleskali z belo barvo in prenovili kopalnico, kjer je bila 'vstopna kad' v tunel, poroča Sky news.

Skrivališče El Chapa v mestu Culiacan v Mehiki, ki ga bo mehiška vlada podarila kot nagrado nacionalni loteriji.
Skrivališče El Chapa v mestu Culiacan v Mehiki, ki ga bo mehiška vlada podarila kot nagrado nacionalni loteriji.FOTO: AP

Guzmanova svoboda leta 2014 je trajala le nekaj dni, dokler niso ponovno privihrali marinci, tokrat v stanovanje na obali v Mazatlanu – mehiškem letovišču v državi Sinaloa, navaja Sky news.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

El Chapo si  je takrat že zagotovil sloves drznih pobegov, saj je leta 2001 ušel iz enega od mehiških zaporov z najvišjo varnostjo. Julija 2015 je skušal pobegniti iz drugega strogo varovanega zapora. V  tušu svoje celice je izkopal predor do odtoka in se z motorjem peljal po rovu, položenem skozi podzemno omrežje, še poroča Sky news.

Srečke mehiške loterije
Srečke mehiške loterijeFOTO: AP

Skrivališče je imel tudi v kraju Los Mochis

Posnetke druge hiše v obmorskem mehiškem kraju Los Mochis, kjer se je kralj drog prav tako skrival in na prvi pogled ni nič posebnega, je januarja 2016 objavila agencija AP, o čemer smo poročali tudi mi. Skrivališče je enonadstropno, stoji na vogalu ulice v soseski, priljubljeni med lokalnimi politiki. Kljub temu, da je skromno, pa je kar šest mesecev nudilo zavetje nekdanjemu mamilarskemu šefu, dokler vanj niso vdrle posebne policijske enote.

PREBERI ŠE
FOTO in VIDEO: Tu se je pred roko pravice skrival zloglasni El Chapo

Sosedje so takrat povedali, da so slišali intenzivno streljanje, ki je trajalo okoli dve uri. Umrlo je pet ljudi, šest pa so jih aretirali. Guzman naj bi pobegnil in pretekel nekaj ulic, preden so ga možje postave dejansko prijeli.

Skrivališče Joaquina Guzmana v obmorskem mehiškem kraju Los Mochis.
Skrivališče Joaquina Guzmana v obmorskem mehiškem kraju Los Mochis.FOTO: AP

El Chapo je bil predan ameriškim oblastem januarja 2017

Nekdanji vodja sinalojskega kartela prestaja zaporno kazen v menda najbolj varovanem zveznem zaporu ADX Florence v ameriški zvezni državi Kolorado. Leta 2019 so ga zaradi preprodaje drog in pranja denarja obsodili na dosmrtni zapor in še dodatnih 30 let zapora. Sojenje je razkrilo šokantne podrobnosti iz njegovega življenja – od tega, da je omamljal in posiljeval deklice, stare komaj 13 let, do hladnokrvnih načinov, s katerimi je pokončal nekdanje člane kartela in njihove nasprotnike.

PREBERI ŠE
V ZDA aretirali ženo mehiškega narkokralja El Chapa

Guzman sicer izhaja iz revne družine v Sinaloi na severozahodu Mehike. Njegov posel z organiziranim kriminalom je tako zacvetel, da se je leta 2009 uvrstil na Forbesovo lestvico najbogatejših ljudi. S premoženjem, ocenjenim na milijardo dolarjev, je zasedel 701. mesto.