Tujina

Skrivnostna svetlolaska na Putinovih fotografijah: vojakinja, 'vernica' ali mornarka?

Moskva, 01. 01. 2023 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Da bo kljub invaziji na sosednjo Ukrajino obdržal tradicijo novoletnega nagovora, se je odločil Vladimir Putin. V devetminutnem 'voščilu' pa je več gledalcem bolj kot ruski predsednik v oči padla svetlolasa ženska na levi, oblečena v vojaško uniformo, češ da se je že večkrat pojavila v ozadju Putinovih fotografij in posnetkov.

Za tradicionalni novoletni nagovor državljanov se je z iztekom starega leta odločil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. V devetih minutah je izpostavil predvsem 'posebno vojaško operacijo' v Ukrajini ter 'izkoriščevalski zahod'. Na posnetkih državne televizije je videti, kako Putin z vojaki in vojakinjami nazdravlja s penino. A ob tem je več gledalcem bolj kot Putin in njegove besede v oči padla svetlolasa vojakinja na levi strani posnetka. 

Svetlolaska se je namreč že večkrat pojavila v ozadju Putinovih fotografij, posnetkov in govorov, vsakič v drugi vlogi. "Vojakinja, pomorščakinja, vdana kristjanka. Neznana so pota Gospodova," je najprej na družbenih omrežjih izpostavil beloruski novinar Tadeusz Gicza. Objavi je dodal fotografije z različnih dogodkov, na vsaki izmed njih je žensko tudi posebej označil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vseh fotografijah v ospredju stoji Putin, v ozadju pa so 'različne' množice ljudi – vojaki, mornarji in goreči verniki. Po bolj podrobnem ogledu pa lahko opazimo, da se nekateri obrazi na slikah celo podvojijo ali potrojijo, pri čemer je najbolj opazna 'vsestranska' svetlolaska.

O njeni identiteti je ugibalo tudi več dopisnikov iz Rusije, med njimi dopisnica ameriškega medija CNN Clarissa Ward. Ta predvideva, da gre za igralko, ki so jo vladne službe najele za stažiranje na Putinovih uradnih fotografijah. "To je presenetljivo. Kdo je? Osebna stražarka? Igralka?"  je zapisala v svoji objavi na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski dopisnik za Kyiv Post Jason Jay Smart je nato izpostavil, da je bila fotografija z 'vojaki' posneta na večer novoletnega nagovora, fotografija z 'gorečimi verniki' pa v času velike noči. Tudi on predvideva, da gre ali za igralko ali članico Putinove varnostne službe.

"Kot bi pričakovali: v Putinovem novoletnem nagovoru niso bili prisotni pravi vojaki ampak igralci, torej ljudje, ki jih izbere urad za zaščito predsednika. Putinova beseda je vredna toliko kot rubelj," je zapisal. 

Novoletni nagovor namenjen predvsem komentiranju Ukrajine

V sobotnem novoletnem nagovoru je sicer Putin komentiral predvsem 'posebno vojaško operacijo' v Ukrajini. Od začetka ruske invazije na zahodno sosedo je sicer minilo že nekaj več kot deset mesecev, čeprav naj bi Rusija sprva ocenila, da bo za popolno okupacijo Ukrajine potrebovala veliko manj časa.

Putin je v govoru invazijo naslovil kot "sveto dolžnost prednikov in potomcev" ter jo označil za boj za suvereno Rusijo. 

"Vedno smo vedeli, danes pa smo znova prepričani, da je samo od nas in naše moči odvisna suverenost, varnost in prihodnost Rusije," je dejal predsednik. Zahod je dolga leta lagal o miru, v resnici pa se je pripravljal na agresijo, je tudi dejal ruski predsednik, hkrati pa opozoril na "izkoriščanje Ukrajine in njenih prebivalcev od zahoda, da bi oslabili in razdelili Rusijo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja