Tujina

Skrivnostni pogovor ob robu inavguracije: Zelenski in Orban iz oči v oči

Buenos Aires, 11. 12. 2023 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.P., STA, N.V.
Komentarji
460

Ob robu inavguracije novega argentinskega predsednika Javierja Mileia so kamere ujele tudi skrivnostni pogovor med madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. "Govoril sem čim bolj odkrito. Osredotočil sem se na evropske zadeve," je kasneje razkril Ukrajinec, o čem je tekla nit pogovora. Madžarska je namreč ena glavnih držav, ki nasprotuje pristopu Ukrajine k Evropski uniji. Ob tem pa je posebno svarilo namenil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba: "Če voditelji EU konec tedna ne bodo podprli začetka pogajanj o vstopu Ukrajine v EU, bo to imelo uničujoče posledice."

V Argentini je v nedeljo potekala inavguracija novoizvoljenega predsednika, kontroverznega Javierja Mileia, ki je v to južnoameriško državo privabila tudi številne svetovne politike. Med drugim sta se slovesnosti udeležila tudi madžarski premier Viktor Orban in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V dvorani sta voditelja držav sedela v isti klopi, ločeval ju je le predstavnik Ekvadorja, bok ob boku pa sta stala tudi na uradnem fotografiranju. Po koncu dogodka pa so ju kamere ujele tudi med skrivnostnim, pa tudi nekoliko razgretim pogovorom. Na spletu se je pojavil tudi posnetek njune debate med množico udeležencev v poslopju argentinske vlade. Podrobnosti pogovora sicer niso znane, a ukrajinski predsednik je kasneje na družbenem omrežju Telegram razkril okvirni del vsebine.

"Ob robu inavguracije sem se čim bolj odkrito pogovarjal z madžarskim premierjem Orbanom. Jasno je, da je bil pogovor o naših evropskih zadevah," njegove besede povzema Kyiv Independent. Skrivnostni pogovor ob tem prihaja ravno pred vrhom EU, ki bo potekal 14. in 15. decembra, na katerem bodo voditelji odločali o začetku pogajanj za članstvo Ukrajine.

Od vsega začetka obsežne ruske invazije na Ukrajino je sicer prav Madžarska večkrat ovirala dodeljevanje evropskih sredstev za Kijev ter ob tem nasprotovala tudi sankcijam proti Rusiji. Orban, ki s Kremljem vzdržuje tesne stike, prav tako Ukrajini ni poslal vojaške pomoči, svari pa tudi, da bo blokiral ukrajinski dostop do Evropske unije, razen če se vodje strinjajo, da bodo pregledali svojo celotno strategijo podpore. Madžar je večkrat poudaril prav to, da mora biti vsaka odločitev o nadaljevanju soglasna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Orbanov predstavnik za javnost Bertalan Havasi je medtem potrdil srečanje med voditeljema. "V zvezi z vstopom Ukrajine v EU je Viktor Orban nakazal, da države članice Evropske unije nenehno razpravljajo o tem vprašanju," je dejal v sporočilu za javnost.

Po poročanju portala The Independent je sicer Zelenski v nedeljo dejal, da se je po telefonu pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, da bi uskladila svoja stališča. "Računamo na pozitivno odločitev glede dodelitve 50 milijard evrov in začetka pogajanj o vstopu Ukrajine v EU," je dejal ter dodal, da mora Evropa odločno braniti svoje vrednote in enotnost. "Vem, da se lahko pri tem zanesemo na podporo gospe predsednice."

Zelenski opozoril Washington

Poleg evropskega paketa, pa večjo težavo predstavlja ameriški paket. Zato se je Zelenski odločil osebno oditi v Washington in preveriti, kakšne so težave in zakaj več milijard evrov pomoči če ni našlo svoje poti v Ukrajino. V govoru na Nacionalni obrambni univerzi v Washingtonu opozoril, da prekinitev ameriške pomoči njegovi državi koristi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je dejal, da so zamude pri ameriški pomoči uresničitev Putinovih sanj. "Putin mora izgubiti. Lahko računate na Ukrajino in upamo, da lahko tudi mi računamo na vas," je dejal.

Ameriški vladi bo do konca leta zmanjkalo sredstev, ki jih lahko nameni Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo, če kongres ne odobri dodatnih sredstev. Številni republikanci temu niso naklonjeni.

To je sicer že tretji obisk Zelenskega v ZDA po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022. Poleg srečanja s predsednikom ZDA Joejem Bidnom in republikanskim predsednikom predstavniškega doma Mikeom Johnsonom bo v torek zjutraj nagovoril še senat, piše BBC. Kot je Bela hiša sporočila, je obisk Zelenskega namenjen poudarjanju "neomajne zavezanosti Združenih držav ukrajinskemu ljudstvu, ki se brani pred brutalno rusko invazijo".

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Sveženj vojaške pomoči ZDA v vrednosti 55 milijard evrov je obstal v kongresu, saj republikanci nasprotujejo sprostitvi denarja in trdijo, da bi bilo več treba nameniti notranji varnosti na ameriško-mehiški meji. Biden je sicer zakonodajalce prosil, naj sredstva odobrijo in opozoril, da sredstva ne morejo čakati, saj se Rusija ne bo ustavila. 

In čeprav je Ukrajina na začetku napredovala, pa je njihova tako opevana protiofenziva zastala, poroča BBC. 

Tudi ukrajinska prva dama Olena Zelenska je opozorila, da Ukrajina nujno potrebuje pomoč. "Če se svet naveliča, nas bo preprosto pustil umreti," je poudarila.

Ukrajinski minister svari pred posledicami zavrnitve začetka pristopnih pogajanj

Če voditelji EU konec tedna ne bodo podprli začetka pogajanj o vstopu Ukrajine v EU, bo to imelo uničujoče posledice, je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU poudaril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

"Ne morem si predstavljati oziroma niti ne želim govoriti o uničujočih posledicah, če Evropski svet ne bo sprejel te odločitve," je pred odločanjem Evropskega sveta o začetku pristopnih pogajanj s Kijevom, ki bo na dnevnem redu vrha konec tedna, dejal Kuleba. "Mi smo naredili svojo nalogo, pričakujemo, da jo bo tudi Evropska unija," je povedal.

Pojasnil je, da so ukrajinske oblasti v enem mesecu sprejele tri od štirih zakonov, ki jih je v priporočilu za začetek pogajanj o članstvu Bruselj zahteval do konca marca prihodnje leto.

Med temi so ukrepi za izboljšanje pravic manjšin na področju jezika in izobraževanja, da bodo te v skladu s priporočili Beneške komisije. To je bila po besedah Kulebe tudi zahteva Madžarske, ki sicer ostro nasprotuje začetku pogajanj s Kijevom. O tem bo govoril tudi z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom, s katerim se bo sestal prvič po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja lani.

Pomen enotnosti v podpori Ukrajini pri njenem približevanju uniji je ob prihodu na zasedanje poudaril tudi visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
17. 12. 2023 18.17
+1
Orban, ruski špijon, na delu. Orbanovo subverzivno vohunjenje in delivanje proti Ukrajini, proti EU in proti interesom Evrope, da bi zagotovil in pomagal uresničiti ruske vojaške, politične in imperialustične cilje.
JAZsemTI
11. 12. 2023 21.25
+4
Orban raje kot komedijante in pijone gleda zgodovinske filme in preferira močne figure na šahovnici…
SREBRNIBREG.
11. 12. 2023 21.24
+11
Glavno, da Laynine in Scholzove sankcije Rusiji delujejo. Predvsem v Nemčiji kjer se gospodarski giganti rušijo po tekočem traku. Zadnji je Bosch kateri bo v kretkem odpustil veliko število delavcev.
anatomija
11. 12. 2023 21.56
-7
že tvoji neprestani komentarji n to temo dokazujejo , da je v Rusiji kalops gospodarstva . Padec gospodarske rasti ni velik , vendar so krepko povečali proizvodnjo orožja ki pa nima ekonomske vrednosti . Država , ko daje več kot 30% v vojaški proračun je z eno nogo že v propadu . Denar , ki je vložen v granate , ki pobivajo ljudi ni nikoli povrnjen.
Moncsa
11. 12. 2023 21.09
+10
Smo slišali, kaj je rekel o pogovoru zeleni. Jaz bi rada slišala še drugo plat zgodbe.
SREBRNIBREG.
11. 12. 2023 21.21
+9
žitja hras
12. 12. 2023 12.50
-1
emilzapata
11. 12. 2023 21.09
+7
tale zelenski, pa tudi Novalni bi zelo visoko kotirala v zgodbah o Butalcih.
myomy
11. 12. 2023 20.56
+9
Če si želiš cenejše ogrevanje, si rusofil, če si želiš pa dražje, si pa butl.
myomy
11. 12. 2023 20.53
+1
Jst bi Ukrajinke sprejel v EU, Ukrajinci pa naj gredo v NATO. Rešen problem.
emilzapata
11. 12. 2023 21.06
+3
resne zveze z ukrajinkami in čehinjam se ne obnesejo, so lahkoživke , materialistke in preveč svobodnih nazorov, ki nam moškim ne dišijo preveč, bolje gre onim ki so si izbrali rusinje ali poljakinje
myomy
11. 12. 2023 20.51
+7
SLAVA RUSIJI!!!
OvcjiPastir
11. 12. 2023 20.47
-7
Ali rusofili res verjamejo bedarijam, ki jih pišejo ali to pišejo, ker želijo da jim drugi verjamejo? To bi rad vedel.
Broj1 TNT
11. 12. 2023 20.45
+3
psutil bi janukoviča pri miru in bi se sedaj z traktorji fural in sejali žito ne pa da z tanki orjejo čeprav ne bodo tam nič sejali !
Broj1 TNT
11. 12. 2023 20.42
+8
prej ko se boste nekateri sprijaznili da je ukrajina samo še zgodovina prej vas bo nehala glava pečt!
anatomija
11. 12. 2023 20.36
-9
No , če smo iskreni tudi Madžarska pod Orbanom nima kaj iskati v Evropi . Spada v kategorijo Rusije , Irana in Severne Koreje
Tomaz Korosec
11. 12. 2023 20.30
+1
ZDA je že zadolžena za 33.830 milijard in si bo še malo sposodila da bo gonila Ukrajince v vojno, ker če teh 60 ali evropskih 55 milijard ne bo, se bo potrebno pogajati.
MladInPerspektiven
11. 12. 2023 20.37
+0
Nč bat bo EU dala ZDA za novo orožje in cena nafte bo višja ... na koncu pa še natislili 1000 miljard dolarjev in zadeva rešena
MladInPerspektiven
11. 12. 2023 20.29
+7
Dokler ne bo mir in urejene meje nima UKRAJINA kaj počenjati v EU to mora EU odkriti povedati Zelenskemu
nick73
11. 12. 2023 20.27
-6
EU bi lahko bila skupaj s preostankom Ukrajine večja in močnejša. Ampak ne tako, kot si predstavlja Zelenski. On bi se vojskoval po navodilih ZDA, delal škodo EU, ta ista EU bi ga pa sponzorirala.
Moncsa
11. 12. 2023 21.08
+6
Niti pod točko razno. Če bo Ukrajina sprejet v EU, lahko samo pomahamo evropskemu kmetijstvu, namreč nas bodo poplavili s poceni žitaricami slabe kakovost, v lasti določenih neevropskih multinacionalk: In ko se uniči evropsko kmetijstvo, bo Evropa plesala tako kot oni žvižgajo. Tisti ki ima v lasti hrano, ima v lasti ljudi. Nočeš tega, verjemi.
JAZsemTI
11. 12. 2023 20.17
+7
Ukrajinci so največji “čarodeji”, ker jim pošlješ milijarde pa izginejo še preden so prišle čez mejo😏
Volja
11. 12. 2023 20.14
+1
Resnično se sprašujem, ali želi vrh EU z politično elito zahodnih držav s sprejemom v zdajšnjih razmerah Ukrajino kot članico EU, pravzaprav izvesti RAZPAD skupnosti EU in to v stilu nekdanjih skorumpiranih direktorjev, ki so vse premoženje z državnih proračunov prenesla na slamnata podjetja in nato ruknili "izpraznjena' podjetja v stečaj, da se izgubi vsa sled za finančnimi megalomanskimi transakcijami.....in se bomo v novem jutru zbudili z MENTALNO REVNIMI milijarderji, ki nam bodo odrejali kaj smemo, kam smemi, če sploh smemo...
JAZsemTI
11. 12. 2023 20.10
+3
Zdaj je lahko že vsako “selo” v EU 😏
Sredinc
11. 12. 2023 20.07
+4
Orban vredi prdne pa kekca Zelenskiga prestavi za meter pa pol 🙈
Volja
11. 12. 2023 20.04
-2
Nerešeni so problemi na jugu Balkana, pa otok Ciper, če omenim samo Balkan. Vse to bi znalo eskalirati pod plaščem vojnega stanja v EU...
Volja
11. 12. 2023 20.15
-3
Ne omenjam Španije, ne omenjam skandinavskega polotoka...
Volja
11. 12. 2023 20.19
-1
Da, ne bo po nepotrebnem užaljenosti, so problemi potisnjeni pod pokrovko, ki zaenkrat ne brbota...