Tujina

Strani morajo začeti dialog, Rusija mora spoštovati celovitost Ukrajine

Bern, 16. 06. 2024 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.A., M.V.
Komentarji
527

Voditelji 80 držav od 93 sodelujočih so s skupno izjavo končali mirovno konferenco o Ukrajini. Izjava pravi, da sta za dosego miru nujna sodelovanje in dialog med vsemi stranmi, Rusija pa mora zagotoviti neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Izjave niso podpisali Indija, Brazilija, Južna Afrika, Vatikan in še nekatere druge države. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi čimprej novo srečanje.

"Verjamemo, da doseganje miru zahteva sodelovanje in dialog med vsemi stranmi," piše v skupni izjavi, v kateri so voditelji držav na konferenci v Švici poudarili tudi nedopustnost uporabe jedrskega orožja in izkoriščanja prehranske varnosti v vojne namene ter nujnost izmenjave vojnih ujetnikov.

Potem, ko so zahodni svetovni voditelji včeraj vnovič soglasno izrazili podporo Ukrajini, je ukrajinski predsednik Zelenski izrazil upanje, da bo pridobil mednarodno soglasje glede predloga za končanje vojne, ki bi ga lahko na koncu posredoval Moskvi.

Mirovna konferenca v Bürgenstocku.
Mirovna konferenca v Bürgenstocku. FOTO: AP

Na konferenci, je sodelovala tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Danes je med govorci na delovnem omizju o humanitarnih vidikih, posebej izpostavila skrb za otroke, ki so med najbolj ranljivimi v vojni. "Letos je bilo kar 90 napadov na šole, kar še dodatno otežuje dostop do izobraževanja. Skoraj milijon otrok nima dostopa do učnih ur v živo, več kot 1,5 milijona otrok pa nujno potrebuje psihološko podporo," je dejala predsednica in dodala, da Slovenija pomaga otrokom na različne načine. Otrokom, ki so bili prisilno preseljeni in so se vrnili v domovino pomagamo z zagotavljanjem psihosocialne podpore. Na povabilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa bo predsednica republike še ta mesec na uradnem obisku v Ukrajini.

Na konferenci sodeluje tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.
Na konferenci sodeluje tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. FOTO: Pascal Lauener - FDFA

Rusija na vrh sicer ni bila povabljena, je pa švicarska vlada kot gostiteljica vrha sporočila, da bo cilj srečanja "skupaj opredeliti časovni načrt", kako Moskvo in Kijev vključiti v bodoči mirovni proces. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Švici zavzel za oblikovanje mednarodnega dogovora o končanju vojne, za katerega upa, da bi ga podprla tudi Rusija.

"Skupaj se moramo odločiti, kaj pomeni pravičen mir in kako ga doseči. Nato bomo to posredovali predstavnikom Rusije, da bi lahko na drugem mirovnem vrhu določili pravi konec vojne," je v soboto v Bürgenstocku dejal Zelenski. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v soboto opozoril, da bi trajen mir ne sme biti dosežen za ceno "kapitulacije Kijeva". 

Današnje skupne izjave vrha,med drugim niso podprle Indija, Južna Afrika, Mehika, Indonezija, Savdska Arabija in Vatikan. Brazilija, ki je bila na seznamu udeležencev navedena kot "opazovalka", prav tako ni podpisala sporočila.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 14.08
-1
"Moskviči zavzeli kemično tovarno, zdaj so obkoljeni in obupani".🤣🤣🤣 To gledamo pravzaprav že dobri dve leti, rusofilići pa še vedno sanjajo, da bo moskovija lahko obdržala ukradeno ozemlje, Ukrajina pa se bo predala in mirno predala del ozemlja.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Kerški most še vedno stoji. Koliko časa še?
nestabilen
17. 06. 2024 13.50
+0
Kako je Zeleski se predsednik saj ni blo novih volitev in jih se dolgo ne bo ker bo izgubil. Kako vsi v EU gledajo to diktaturo in se sprenevedajo da je vse v redu. Do januarja ko bo Trump prevzel stolcek ( ce mu ne ukradejo tudi te volitve ) ni moznosti za kaj pozitivnega.
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 14.24
-2
Zelenski je bil za razliko od tvojega putlerja legalno in legitimno izvoljen. Ne tako kot tvoj putler, kjer so na volitvah moskviči s kalašnikovkami maltretirali in zapirali ljudi, ki so si dovolili obkrožiti kakšnega drugega kandidata. Za razliko od tvojega putlerja in moskvičev Ukrajinci tudi zelo jasno in dosledno spoštujejo ustavo, v kateri je jasno in nedvoumno zapisano, da v času vojne NI mogoče razpisati volitev. Naj ti nekdo nariše,... morda boš potem kaj bolj stabilen!
zdravkob
17. 06. 2024 12.22
+1
Sej bo spoštovala celovitost Ukrajine, ko jo celo pripojila. Zelenski igra predsednika, kot naš Šarec. Državo bo pokopal. Zahod jih ne bo rešil. Zdaj se vsi ustijo kolk denarja bodo še zmetali noter, a dosežejo nič razen, da so cene orožja šle v nebo. Pranje denarja na veliko.
OvcjiPastir
17. 06. 2024 11.27
-1
Mirovna konferenca z Rusijo ali brez, izid je enak, ker se nikoli ne držijo nobenih dogovorov in sporazumov, že iz njihove preteklosti znano. Zato ni velika izguba tudi če manjkajo.
borjac
17. 06. 2024 10.05
+3
To je resnično ena "strašna" mirovna konferenca, eden drugega so trepljali po ramenu in pletli neumnosti, na "mirovni konferenci" pa je bila prisotna samo Ukrajina, Ruske federacije pa niso povabili, V RING STOPI BOKSAR OKROG RINGA PA SODNIKI KI SO VSI SORODNIKI IN PODPORNIKI LE TEGA, DRUGEGA BOKSARJA PA NISO SPUSTILI V DVORANO, KAKŠEN BO IZID DVOBOJA OZIROMA MIROVNE KONFERENCE ??, in vendar izjave NISO PODPISALI Indija, Brazilija, Južna Afrika, Vatikan in še nekatere druge države, pa Kitajske sploh ni bilo, zanimiva je ta enotnost.
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 10.31
+0
Precej nepomembno, če končne skupne izjave niso podpisali Indija, Brazilija,.... Pomembno je, da jo je podpisala večina sodelujočih. In mimogrede - gre za mirovno konferenco s področja mednarodnega prava, ne za boksarski dvoboj.
petb
17. 06. 2024 17.56
+1
Zmaga Ukrajini ... Bla, bla, bla, bla.........
medvescak
17. 06. 2024 08.33
+5
...ja kdo vas kaj vpraša? Vi ste postali čisto nepomembni na svetovni karti. 29 novih držav se priključuje BRICKS-U. Boli ruse in kitajce za eno zaostalo Evropo. Američani se bojo pa itak sami vase sesedli.
GMajky
17. 06. 2024 09.00
+2
pa se europo bojo za sabo potegnil, zaradi politikov, ki jim ni mar za europski narod!!!
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 10.32
-1
mario7
17. 06. 2024 08.32
+9
Kakšna farsa! Mirovna konferenca brez Rusije..
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 08.55
-7
Zakaj bi se kdo sploh pogovarjal z zločincem? Mednarodno pravo je povsem jasno - vojaška sila za okupacijo tujega ozemlja JE PREPOVEDANA. Glede tega ima mednarodna skupnost povsem prav in je zavzela edino pravo stališče. Sicer pa piše v članku (če ga boš uspel prebrat), da se bo slej ko prej v mirovne pogovore (žal) vključilo tudi zločince.
zdravkob
17. 06. 2024 09.59
+2
Vi preveč berete. Ni dovolj samo biti pismen.
Aijn Prenn
17. 06. 2024 08.03
+7
Zakaj pa Janez ne gre nikoli več v Ukrajino??
mario7
17. 06. 2024 08.29
+6
drejc79 1
16. 06. 2024 21.59
-8
Kot sem prej napisal, ruska propagandna vojna deluje, tule je kup komentatorjev, ki pišejo v ‘zanimivi’ slovenščini in ponavljajo mantro o nacistični Ukrajini…
kr en33
17. 06. 2024 08.21
+8
komaj cakajo, da se na 24kur pojavljajo.. biser..
MasteRbee
17. 06. 2024 08.30
-2
na zadnjih volitvah so se prešteli, ni veliko 4%. Nekaj jih je verjetno tudi pod Golobom, ki ni upal v Švico gonit Musar proUkrajinsko mantro.
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 08.52
-6
Ja, tule je večina "moskovitske študentarije". Plačani troli iz "Fužinama" in podobnih krajev.
antirepresija
16. 06. 2024 21.57
-4
rusofili vidijo problem v vseh, razen v tistem, ki je lagal, da imajo vojaske vaje v Belorusiji. Velikokrat preberem njihove neumne komentarje, recimo kaksna skoda koliko Ukrajincev je umrlo. Zanimivo, da se jim nikdar solza ne potoci za vse padle ukopatorje, torej Ruse. Slednjih je umrlo enako stevilo kot Ukrajincev ali celo vec, pa rusofikov to ocitno ne gane. Dajte malo na svojega idola apleirati, da naj zakljuci to tvojo ukrajinsko avanturo in naj spoka svojo vojsko nazaj za svoje meje, kajti napadel je suvereno drzavo. Problemi pa so se zaceli leta 2014, ko je ukradel Krim, ki ga je pred tem na tv sam “priznal”, da je vse reseno. Laznivec pac! Cimprej konec vojne, cimprej mora ruski ukopator nazaj na svojo stran meje, pa bo mir!
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 08.50
-2
Se strinjam. Tudi jaz se sprašujem kako, da rusofili prav nikoli ne obžalujejo smrti na stotisoče moskvičev, ki so umrli na ukrajinski fronti. Na sumu imam tisto (smešno) staro miselnost, po kateri verjamejo, da je moskvičev "neskončno število", zato njihova smrt ni pomembna, saj prihajajo vedno znova novi rekruti. Res zanimivo. Ker realnost je pač takšna, da imajo v moskoviji res grozno demografsko sliko in prav nič ne kaže, da bi se trend kaj kmalu obrnil. Milijone ljudi je zbežalo iz države, mnogi so umrli na ukrajinski fronti, mnogi so zaradi vojne postali trajni invalidi, da o psihičnih težavah in izpuščenih zapornikih ne govorim... To preživeto miselnost je opaziti tudi pri mantranju o "moskovitski zimi", ki naj bi bila oh in ah za sovražnike. Pri tem seveda prav namerno pozabljajo, da niso Ukrajinci na ozemlju moskovije, ampak je obratno, poleg tega pa v moskoviji propadajo centralni ogrevalni sistemi (ker so vzdrževalci bodisi na ukrajinski fronti, bodisi so zbežali), s kurilnim oljem se ogreva le kakšna tretjina moskvičev (v tistih ogromnih blokih), kjer pa kot rečeno, se je ogrevalni sistem marsikje pokvaril, kakšnih popravil pa ni na vidiku. Vse ostalo prebivalstvo (zlasti ruralno) se ogreva z drvmi. Torej več kot očitno kaže, da bodo moskviči dejansko zmrzovali, ampak tukajšnji troli še vedno bluzijo o "ruskih zimah" iz hitlerjevih časov. Rusofilija je dejansko huda mentalna bolezen, za katero ni zdravila.
oikos
16. 06. 2024 21.56
+4
Sramota s kom se mi družimo. Z EU imperialisti in ZDA imperialisti. Ter glumimo poštenje in demokracijo. Fuj.
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2024 08.58
+1
Medtem ko bi imel ti raje demokracijo po moskovitsko, a ne? Zakaj je treba rusofilom vsakič znova razlagati, da je tu SVOBODNI ZAHOD, ki nikogar nikoli ne sili v to, da živi tu, na tem "ogabnem" zahodu, in torej lahko prav vsak trenutek spakiraš in odideš v čudovito in demokratično moskovijo?
roten
16. 06. 2024 21.56
+5
Samo zavajanje s strani amijev
Balerion
16. 06. 2024 21.53
+4
PA usedjo naj se že skupaj. A smo res zato tu, da smo v vojnah?
2mt8
16. 06. 2024 21.49
-7
NOB = Putinova vojna danes
MiskoPol
16. 06. 2024 21.47
+8
Pirc Musarjeva poudarja, da so mnogi otroci brez možnosti iti v šolo. Zato je treba Ukrajini poslati orožje, da se to stanje še podaljša za nekaj let in se poruši še nekaj šol. Očitno ta Musarjeva ne loči med video igricami in dejansko vojno.
Na pol ovca
16. 06. 2024 21.43
+6
Predstava za donatorje in EU ovce da še naprej kimajo, malo tudi za Ukr civile a ti so popolnoma nepomembni, če bi bili za zahod vsaj 1% pomembni jim zahodna elita NE bi počela kar jim počne.............. Kar se klovna Zelenskega tiče pa sam podatek genij je sprejel lani zakon da se NE sme nihče, niti on pogajati s Putinom .... !!???
nestabilen
16. 06. 2024 21.40
+7
Dokle ne bo novega predsednika v USA ne bo premirja.Tale sestanek je samo zato da Ruse naredijo krive za propad pogajanj.Zanimivo nihce ne omenja kaj naj bi se zgodilo z Rusi v Ukrajini.Cista farsa.Biden in Zelesky sta podpisal papir za nadaljevanje vojne za naslednjih deset let in USA financiraje.Zelesky ne bo pustil volitev ker bo izgubil, z njegovim porazom pa tudi USA in NATO.Nehajte se sprenevedat,recte bobu bob.
Balerion
16. 06. 2024 21.54
+2
Seveda da bo zgubil. Zaradi njegove podložnosti ZDA se niti pogajati noče.
MiskoPol
16. 06. 2024 21.39
-2
Na sliki nekje precej v ozadju je Pirc Musar. V ospredju v centru pa je Plenković. Ali ne bi Musarjeva raje ostala doma? Ali ni bolje biti prvi na vasi kot zaaaadnji v mestu?
MiskoPol
16. 06. 2024 21.39
-3
Na sliki nekje precej v ozadju je Pirc Musar. V ospredju v centru pa je Plenković. Ali ne bi Musarjeva raje ostala doma? Ali ni bolje biti prvi na vasi kot zaaaadnji v mestu?
Vostro
16. 06. 2024 21.28
-5
Prvo kot prvo točno se ve kje so ruske meje. NIkakor ni dopustno širjenje rusije na ozemlje ukrajine!!! Rusi nimajo kaj delati v ukrajini!!! Spokajo se naj nazaj in na svojem ozemlju deljajo teror!!! Rusi so prvi napadli ukrajino in tako naj takoj zapustijo ukrajino s Krimom vred, ki so ga tudi zasedli nelegalno oziroma so si ga prilastili.
oikos
16. 06. 2024 21.55
+7
In ZDA naj gredo domov iz Sirije, Kube, Iraka,...
zdravkob
17. 06. 2024 10.02