Tujina

Skupina migrantov prebila ograjo na beloruski meji, sledile so aretacije

Varšava, 14. 11. 2021 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na poljsko-beloruski meji je skupina približno 50 migrantov v soboto zvečer prebila ograjo in vstopila na Poljsko, je sporočila poljska policija. Incident se je zgodil v vasi Dubicze Cerkiewne, kjer so policisti aretirali 22 Iračanov. Poljska, Litva in Latvija medtem razmišljajo o sklicu srečanja zveze Nato in aktiviranju člena, ki predvideva posvetovanje o vojaških zadevah, kadar je ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli države članice.

Po navedbah policije je še ena večja skupina poskušala prečkati mejo nedaleč od vasi Kolonia Klukowicze, vendar neuspešno. Begunci so na policiste metali kamenje, en policist je bil pri tem lažje poškodovan. 

Migranti na beloruski meji
Migranti na beloruski meji FOTO: AP

Policija je na obmejnem območju aretirala tudi štiri osumljene tihotapce, ki so potovali z begunci. Po informacijah gre za dva Gruzijca, Poljaka in Sirijca. 

Kot poroča nemška agencija dpa, teh navedb ni mogoče neodvisno preveriti, saj je Poljska zaprla dostop na območje, kjer je razglasila tudi izredne razmere.

Poljska, Litva in Latvija razmišljajo o sklicu srečanja zveze Nato, je danes sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki. "Z Latvijo in zlasti Litvo se pogovarjamo o sprožitvi 4. člena," je dejal. Omenjeni člen predvideva posvetovanje o vojaških zadevah, kadar je ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli države članice.

Poljski mejni policisti so letos preprečili več kot 33.000 poskusov nezakonitega prečkanja državne meje iz Belorusije, poroča ruska tiskovna agencija Tass. 

Kot je znano, je na območju že več dni ujetih več tisoč migrantov, ki pri nizkih temperaturah bivakirajo v šotorih in upajo na prehod na Poljsko in naprej proti EU. Vsake toliko časa kakšni skupini tudi uspe, vendar jih poljske oblasti po večini vrnejo nazaj v Belorusijo. 

EU obtožuje beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenka, da se skuša z ustvarjanjem migrantske krize maščevati za sankcije, ki so jih uvedli proti njemu in njegovim sodelavcem zaradi nasilnega zatrtja protestov po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Ta je včeraj napovedal humanitarno pomoč, predvsem za otroke. Med drugim bodo uredili skupne šotore, v katerih bodo delili hrano.

Putin: Rusija pripravljena pomagati pri reševanju migrantske krize

Rusija je pripravljena pomagati pri reševanju migrantske krize na meji med Belorusijo in Evropsko unijo, je v intervjuju za rusko televizijo dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je znova zavrnil obtožbe na račun Rusije in dejal, da skuša Zahod odgovornost za krizo preložiti na Moskvo, poročajo tuje tiskovne agencije

"Ko poslušamo obtožbe na naš račun, želim vsem povedati: ukvarjajte se s svojimi notranjimi težavami, ne prelagajte jih na druge, ker jih morajo reševati vaši organi," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Putin v televizijskem intervjuju. "Mi pa smo pripravljeni na kakršenkoli način pomagati pri ureditvi razmer, če je seveda kaj odvisno od nas," je dodal.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Ponovil je, da obtožbe o vpletenosti Rusije v migrantsko krizo "kažejo na željo nekoga po prelaganju odgovornosti za trenutni razvoj dogodkov".

"Kaj ima s tem naš letalski prevoznik Aeroflot? Je kdo letel z Aeroflotom? Nič ne vem o tem, a nekateri bi zagotovo lahko leteli in potovali preko tretjih držav. Kaj imamo mi s tem?" je vprašal ruski predsednik.

Poljski premier Morawiecki je v torek Putina obtožil, da je organiziral val migrantov, ki skušajo nezakonito vstopiti na Poljsko iz Belorusije. Izrazil je prepričanje, da želi na ta način destabilizirati EU. Moskva je medtem obtožbe, da so ruske letalske družbe sodelovale pri prevozu migrantov v Belorusijo, že večkrat odločno zavrnila. Tudi v soboto je Putin zatrdil, da Moskva nima nič opraviti z migrantsko krizo na belorusko-poljski meji.

Zunanji ministri EU bodo v ponedeljek odločali o sprejetju novega svežnja sankcij proti beloruskemu režimu. Novi, peti sveženj sankcij naj bi EU sprejela proti letalskim družbam in drugim udeleženim pri dejavnostih nezakonitega tihotapljenja ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja