Tujina

Skupini, ki je poskušala zajeti Madura, spodletelo: prijeli nekdanja ameriška vojaka

Caracas, 05. 05. 2020 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je sporočil, da so varnostne sile prijele dva ameriška državljana, ki sta se v državo pred dnevi vtihotapila s "skupino plačancev". Kot trdijo oblasti, naj bi skupina poskušala zajeti venezuelskega predsednika, a jim je pri tem spodletelo. Zajeta Američana sta po pisanju ameriških časnikov nekdanja pripadnika specialnih enot.

Nicolas Maduro je v nagovoru na državni televiziji pokazal ameriška potna lista ter iz njih prebral imena in druge podatke. Kot poročajo ameriški mediji, sta bila omenjena Luke Denman in Airan Berry nekdanja pripadnika ameriških specialnih enot. Maduro je tudi pokazal fotografije ribiških čolnov, s katerimi naj bi se na obalo pripeljali člani skupine, ki je poskušala izvesti državni udar. Venezuelski voditelj je še dejal, da je operacija proti skupini trajala več dni, "zarotniki" pa da so bili opremljeni s sredstvi za komunikacijo, orožjem ter z očali za nočno opazovanje. Ob tem je obtožil Združene države Amerike ter sosednjo Kolumbijo. Obe državi vpletenost v poskus državnega udara zanikata. Oblastem naj bi pri zajetju skupine pomagali lokalni ribiči, trditve venezuelske televizije povzema The New York Times. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Prvi napad naj bi se zgodil v nedeljo v bližini pristaniškega mesta La Guaira, kjer so varnostne sile zajele dva člana skupine, osem pa so jih med poskusom izkrcanja na plaži ubili. Prav v tej akciji naj bi venezuelska vojska zajela omenjena Američana, kar je za Associated Press v ponedeljek potrdil nekdanji pripadnik ameriških specialnih enot Jordan Goudreau, ki je tudi prevzel odgovornost za načrtovanje operacije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Denman in Berry sta z Gourdeaujem služila v Iraku in Afganistanu, sedaj pa naj bi bila del tajne misije 'Operacija Gideon', s katero naj bi poskušali zajeti venezuelskega predsednika in osvoboditi državo, trdi Gourdeau. 

"Poskušal sem stopiti v kontakt z vsemi ljudmi na položajih, ki jih poznam, da bi pomagali zajetima kolegoma, vendar se mi nihče ne oglasi. To je nočna mora," pravi Goudreau, ki trdi, da so poskus zajetja Madura pripravljali več mesecev, za to pa naj ne bi, čeprav so mu obljubljali drugače, dobili niti centa. 

Kay Denman, mati enega od zajetih Američanov, je povedala, da sina ni videla že več mesecev, da pa se ji je ta pred tedni oglasil z neznane lokacije. Povedala je, da nikoli ni slišala, da bi njen sin omenjal bodisi Venezuelo bodisi vojaškega tovariša Goudreauja.

Domnevni operativec Goudreau trdi, da je za operacijo Gideon sklenil dogovor s samooklicanim predsednikom Juanom Guaidojem, kar pa slednji zavrača in trdi, da z nedeljskim napadom ni imel nič. Nekdanji pripadnik zelenih baretk tudi pravi, da Guaido ni izpolnil obljub, vendar se je nato kljub vsemu sam odločil izvesti operacijo s 60 borci in dvema ameriškima vojnima veteranoma. 

Juan Guaido zanika vpletenost v poskus puča.
Juan Guaido zanika vpletenost v poskus puča. FOTO: AP

Zataknilo naj bi se že pred izkrcanjem, saj je po Gourdeaujevem pričevanju venezuelska mornarica odkrila premike v njenih teritorialnih vodah. Borcem na čolnih je tudi začelo primanjkovati goriva.

Venezuelska državna televizija je sicer objavila tudi nekaj posnetkov z zajetimi zarotniki. Med njimi je tudi nekdanji pripadnik nacionalne garde Antionio Sequea, ki je že pred letom dni sodeloval s skupino vojakov, ki se je uprla Maduru. Skupno naj bi aretirali 114 ljudi, v operaciji pa naj bi skupno sodelovalo preko 200 oseb. 

AP je sicer že v petek razkril, da naj bi Goudreau sodeloval z upokojenim venezuelskim generalom pri novačenju dezerterjev. Operacijo naj bi pripravljali v oporišču, ki se nahaja v sosednji Kolumbiji. 

Venezuela se sicer že dlje časa nahaja v hudi gospodarski in politični krizi. Oslabljeno delovanje javne infrastrukture je ponekod celo povzročilo prekinitev oskrbe s pitno vodo, elektriko in zdravili, več kot pet milijonov prebivalcev pa je emigriralo iz države. Kljub temu pa se je Nicolas Maduro zaenkrat obdržal na oblasti, čeprav ZDA proti njemu vodijo ostro kampanjo, zaradi domnevne vpletenosti v trgovanje z drogami pa so ponudili tudi 14 milijonov evrov nagrade za njegovo aretacijo. 

Venezuela in ZDA so sicer že lani prekinile diplomatske stike, zato ameriško veleposlaništvo v Caracasu ne vrši poslov, v State Departmentu pa se na pisanje AP v ponedeljek niso želeli odzvati.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
02. 04. 2021 15.40
Ti na posnetkih mi ravno ne delujejo kot neki specialci.
Razumnež
06. 05. 2020 13.50
-3
Če bi ZDA želele Madura zajeti, bi ga pač zajele.... Tole je zmontiran proces.
united
05. 05. 2020 21.39
+15
Ne prehitevajmo.Počakajmo na odziv predsednika Boruta.
Jermen
05. 05. 2020 21.22
-3
Strik pa za drevo
Stauffenberg
05. 05. 2020 21.11
+9
Sedaj jih bodo učili utapljanja na suhem po CIA metodi. Imperialisti nikoli ne odnehajo. Tako na Kubi in celotni J. Ameriki podtalno delujejo, da bi dobili nazaj tisto, kar jim ne pripada. Ampak oni se držijo Monrojeve doktrine iz leta 1823 in vi, ki mi dajete minuse-seveda, ne veste kaj je to. Nevedneži.
murkecc
05. 05. 2020 20.24
+2
LoL pa kdo verjame tem bučkam.
Našvasan_zob
05. 05. 2020 18.40
+37
Tale golaznik Gajdo je sin industrijalca in mu gre po glavi samo ropanje Venezuelskih dobrin... tele pučiste pa zradirat za zgled ostalim atentatorjem..
StrikeOne
05. 05. 2020 18.20
+1
"Američani hočejo samo pomagati Veneceulcem, da se odbranijo od Komunizma ker so takšni humanitarci ter borci za človekove pravice" Poznate osebo, ki dejansko v real lifeu tako ekstremno naivno razmišlja? Jaz nikdar nisem srečal tako naivne osebe tako, da moj sum ostaja, da ti slengovski forumski podporniki takšnih očitnih zločinov niso nič drugega kot računalniški bot-i po katerih je CIA še kako znana.
Našvasan_zob
05. 05. 2020 18.41
+42
Američani še svojim klošarjem in prikoličarjem ne pomagajo... pa bodo pomagali nekim Venezuelcem? HOHOHOHO ....samo kradl bi
aljoteam
05. 05. 2020 18.10
+41
Naj se nehajo vmešavat v države in politiko po svetu... Verjemite, da bodo tudi ljudje začeli voliti bolj normalne (manj paranoične) ljudi in bo tudi sistem takoj bolj demokratičen.
boxs
05. 05. 2020 18.03
+38
Šiško in Varda, njih bi najeli,, kaj bojo ti Ameri,,
Bolfenk2
05. 05. 2020 18.19
+6
Varda je domoljubna vojska. Oni nam meje branijo, dokler se politika končno ne poenoti in pošlje redno slovensko vojsko na mejo.
Paskakvali
05. 05. 2020 17.52
+16
Desni nič bat! Na pomoč jim že prihaja Sylvester Stallone s svojim gerontološkim oddelkom.....
Paskakvali
05. 05. 2020 17.53
+4
Cmrlj3
05. 05. 2020 17.44
+4
Tako. Ribiči so sposobni ujeti "vojsko", ki je sposobna zrušiti državo. Prozorno ko venezuelski kruh.
StrikeOne
05. 05. 2020 17.50
+17
Čmrlj ne moreš zaključiti zadevo na osnovi svojega laičnega ali ekstremno pomankljivega znanja o tem. Isto da se jaz delam pameten za avtomehaniko in delam zaključke na osnovi mojega znanja. CIA Modus operandi je Snajperji. Zakaj ribiči ne bi opazili sumljive neznane ljudi, ki se izkrcavajo v Državo z nekimi torbami in škatlami ter govorijo angleško skupaj z domačini? -V Sarajevu v BiH so na enkrat začeli Snajperji streljati po množicah civilistov...izbila je vojna. -V Libiji so na enkrat začeli Snajperji streljati po množicah civilistov...izbila je vojna. - V Siriji so na enkrat začeli Snajperji streljati po množicah civilistov...izbila je vojna. - V Ukrajini so na enkrat začeli Snajperji streljati po množicah civilistov...izbila je vojna. itd itd Kaj imajo vsi skupnega? Cia v ozadju ter njihovi "zahodni Ugledni" mediji v Ospredju!
Cmrlj3
05. 05. 2020 17.53
+0
Ni moj namen zaključiti zadevo. Gre bolj za to, da mi to zelo sliči na tisto klasično iskanje zunanjega sovražnika. Ni prvič niti zadnjič, da se avtoritarni sistemi poslužujejo podobnih zrežiranih akcij. Če bi ga američani želeli ubiti, bi lahko enostavno spustili bombo. In glede na to, koliko imajo vohunskih satelitov in letal sem prepričan, da bi bilo zelo lahko skoordinirati izkrcanje tam, kjer ni nobene ribiške ladje.
StrikeOne
05. 05. 2020 18.00
+14
Kje naj začnem? Pa dajmo od začetka. Klasično iskanje sovražnika...klasično DEMONkratično opravičevanje svojih zločinov in vmešavanja v zadeve drugih držav. Avtoritarni režimi... so na Zahodu in s prstom kažejo na druge, ki se niso pustili pokoriti cionističnim Bankirjem in delati kot oni diktirajo kot to počnejo režimi na zahodu. Če bi ga oni želeli..To ne gre več tako kot prvo to bi bil nič drugega kot Umor kot drugo pa so tam sedaj Rusi in malo jača teh. od Venezuelske tehnike jim nazaj slepi te njihove vohunske igrače. Ni nobeno izkrcanje oni pošljejo svoje zločince v državo, da na protestih začnejo streljati po policiji in civilistih, da sprovocirajo odgovor Policije. Kasneje, če tega operativca ulovijo se oni mrtvo hladno naredijo nor, da nimajo nič z njim. Daj človek božji začni kritično razmišljati ali si kaj 12 let star še? Pa kdo še tako slepo naseda tem zločincem iz "zahoda"!
Ate_ist
05. 05. 2020 18.27
+10
ljudje so tako oprani s hollywood propagando, da ne vidijo svojega vraga. v tem pogledu je američanom skoraj popolnoma uspelo. ljudje preprosto ne želijo kritično razmišljati. poslušajo svoje posvetne kot tudi verske voditelje, ki razmišljajo na glas namesto njih. ni za pozabiti, da je najtežje človeško delo MIŠLJENJE.
Rob Roy
05. 05. 2020 17.42
+0
ta se tako drži oblasti kot naš spoštovani veliko-ćeloglavi vodja
nanodelec
05. 05. 2020 17.40
+14
Mislim, da bi morali poslati naše ksperte za rušenje države
BepaJoseph
05. 05. 2020 17.35
+18
Sedaj,ko je nafta poceni, so tja poslali poceni ekipo...
Rains-
05. 05. 2020 17.33
-21
Jaz bi vse naše rdeče komunistične zvezdarje nateral dol v Venezuelo. Tam bi bil raj za njih.
StrikeOne
05. 05. 2020 17.38
+31
A to ti je belogardistični dedek govoril kako je tam v Argentini pa to raj?
Diverzanti
05. 05. 2020 17.21
-12
Dajte, no"če bi ga hoteli popravit'bi ga že zdavnaj. Ne potrebuješ 200 bojakoj'ampak samo enega dobrega ostrostrelec, ki ga pokne na na kilometer.
StrikeOne
05. 05. 2020 17.35
+17
Torej po tvoji recimo temu logiki: ga nočejo ubiti in niso nabili sankcije Venezueli, ter jim niso zaplenili njihovega denarja in niso priznali kr nekega lopova in ekstremista kot "Legitimnega" predsednika ter hlapci iz EU, ki so isto takoj ponovili...itd itd. Torej nič od tega ni res glede na tvojo trditev ...kajti če bi oni zares hoteli pol bi uh in ah "Holywood" mentaliteta!
MrKrmar
05. 05. 2020 17.11
-12
Levičarji pa v jok...
proofreader
05. 05. 2020 17.07
+10
Upam, da se dobro izpogajajo za izpustitev. Ukinitev sankcij ali kaj podobnega.
borut_p
05. 05. 2020 17.50
+2
Antropozofija
05. 05. 2020 17.02
-29
Komunizem v vseh državah je treba zatret.. To je najbolj podel sistem za izkoriščanje množic.. Ljudje še osnovnih dobrin nimajo..
proofreader
05. 05. 2020 17.06
+55
Oblastiželjni
05. 05. 2020 17.20
+17
StrikeOne
05. 05. 2020 17.31
+11
Ja seveda vi zločinci to počnete ker imate tako radi ljudi ker vas skrbi za njihovo dobrobit za vse čef... črn... cig..., umazane musli...... Zat pa tako dobrohotno mečejo bombe po državah kjer samo hočejo pomagati, da bo ljudem bolje, je tako ameba zofija?
Ate_ist
05. 05. 2020 18.36
+8
zofija; princip kapitalizma je "človek človeku volk" morda ti ne bi bilo napačno v času brezdelja in samoizolacije prebrati komunistični manifest in marxov kapital. za začetek! potem se knjižni seznam humanizma šele začne odpirati pred tvojimi trdno zaprtimi očmi.