Tujina

Slika, ki jo je kupil za okoli 80, bi lahko bila vredna skoraj 50.000 evrov

London, 09. 01. 2022 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
3

Christopher Wright je v zadnjih petih desetletjih kot eden vodilnih umetnostnih zgodovinarjev odkril več starih mojstrovin tako v javnih kot tudi zasebnih zbirkah. Zdaj pa je ugotovil, da bi slika Anthonyja Van Dycka, ki jo je leta 1970 kupil za 65 funtov (približno 77 evrov), misleč, da gre za kopijo, lahko dejansko bila izvirnik.

Wright je pojasnil, da je sliko kupil od trgovca na zahodu Londona. "Kupil sem jo kot kopijo, kot umetnostni zgodovinar. Nanjo nekako sploh nisem bil tako pozoren. Lahko bi rekel, da je kovačeva kobila vedno bosa. Zbirka umetnostnega zgodovinarja je torej najslabše pregledana," je dejal. 

Ocenil je, da bi bila slika lahko dejansko vredna okoli 40.000 funtov (okoli 47.839 evrov), čeprav so nekatere Van Dyckove umetnine vredne sedemmestnih vsot.  

Slika, portret Isabelle Clare Eugenie, španske infante in špansko-nizozemske regente, že leta visi v njegovi dnevni sobi. Zdaj, ko je ugotovil njeno dejansko vrednost, pa želi, da bi bila obešena v javnem zavodu. V trajno izposojo jo je zato dal muzeju Cannon Hall Museum v Barnsleyju, ki se ponaša z lepo zbirko nizozemskih in flamskih slik iz 17. stoletja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V preteklosti je Wright odkril tudi Stubbsov portret v galeriji Ferens v Hullu, njegove študije umetnikov iz 17. stoletja, kot je na primer Rembrandt, pa so objavljene v različnih publikacijah.  

Infantin portret si je podrobneje ogledal šele potem, ko je v oči padel Colinu Harrisonu, višjemu kustosu evropske umetnosti v muzeju Ashmolean v Oxfordu. "Prišel je na obisk. Klepetava. Pa mi reče, da resnično misli, da bi slika lahko bila Van Dyckova," je pojasnil Wright. "Ko imaš nekaj v lasti, tega ne opaziš," je dodal. 

"Kot muzejski kustos sem seveda takoj pogledal po stenah. Slika se mi je zdela zanimiva in dobra. Če so dobro naslikane roke, je možno, da jih je naslikal prav Van Dyck," je pojasnil Harrison.  

Ko ga je kupil, je Wright domneval, da gre le za eno od številnih kopij Van Dyckovih portretov infante v različnih formatih. Slika, ki jo je kupil Wright, je slikana z oljem na platnu, portret pa je polovični v velikosti 81,5 centimetrov krat 70,5 centimetrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oliguma
09. 01. 2022 15.09
Če bi jo našel..na kaki podstrehi je tudi povohal nebi..ker je grda kot smrtni greh.
BitterTruth
09. 01. 2022 13.49
+2
Drzim pesti da je prava
devlon
09. 01. 2022 12.38
+3
Dick je narisal nuno, ki nit lepa ni