Tujina

Čreda slonov na 500-kilometrskem popotovanju 'zadremala' v gozdu

Xiyang , 08. 06. 2021 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
2

Sloni so si čas za počitek vzeli v gozdu blizu vasi v kraju Xiyang na Kitajskem, po tem ko jih je na neverjetnem popotovanju, ki je pritegnilo pozornost svetovne javnosti, ujelo močno deževje ter upočasnilo njihovo pot.

Čreda je na neverjetni, 500-kilometrov dolgi poti od njihovega naravnega rezervata na jugozahodu Kitajske že skorajda 15 mesecev, njihovo potovanje pa budno spremljajo tudi oblasti. Pot jih namreč vodi tudi skozi polja, mesta in vasi - pri tem pa so pojedli že za več milijonov evrov poljščin, poškodovali več stavb, svoje nosove pa na poti skozi mesta molijo skozi okna in vrata. 

Lokalne oblasti jih tako spremljajo s 14 droni, za njihovo varnost pa skrbi tudi okoli 500 ljudi, ki med drugim zapirajo ceste in poskušajo usmerjati čredo proti jugozahodu države. Pretekli poskusi, da bi skupino obrnili nazaj, so bili neuspešni, a sedaj izgleda, da se čreda vseeno sama počasi obrača na svoji poti ter vrača domov, v jugozahodno provinco Yunnan. 

Razlog, zakaj so se sloni odločili zapustiti svoje domovanje ter se podali na popotovanje po državi, ni znan. Nekateri menijo, da so čredo na to nenavadno pot popeljali 'neizkušeni voditelji', drugi pa, da sloni zase enostavno iščejo nov prostor pod soncem. 

Čredo je prvotno sestavljalo 15 slonov, a se je eden izmed njih na poti odločil, da gre svojo pot - trenutno naj bi se tako nahajal približno štiri kilometre od glavne skupine.

Azijski sloni sicer veljajo za ogroženo vrsto,  na Kitajskem jih živi le še okoli 300, večina prav v provinci Yunnan. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
08. 06. 2021 21.11
-1
V šoli so me učili, da sloni spijo stoije, ker bi jih drugače njihav sam teža zadušila - kaj zdej !!?? Učitelji so bili, 50 let nazaj- pa še sedaj jogo- komuni izobrazba..
RamzesII
08. 06. 2021 20.39
+1
500 kilometrov, 15 mesecev, delajo pa lepe ovinke.