Tujina

Slovaška vladna kriza se z novimi odstopi ministrov še poglablja

Bratislava, 24. 03. 2021 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Slovaškem se vladna kriza še poglablja. Slovaški premier Igor Matovič se je znašel pod dodatnimi pritiski, da zapusti premierski položaj, saj sta odstopila še dva ministra njegove vlade. Matovič se je znašel pod plazom kritik zaradi svojega spopadanja z epidemijo covida-19 v državi.

Slovaški minister za zunanje in evropske zadeve Ivan Korčok in minister za izobraževanje Branislav Grohling sta zadnja, ki sta danes sporočila, da zaradi sporov v vladi, ki so se razvneli predvsem zaradi premierjeve odločitve za nakup ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, zapuščata koalicijsko vlado štirih strank. Slovaški zunanji minister Korčok je cepivo Sputnik V označil za "hibridno vojno orodje".

Doslej je 16-člansko slovaško vlado pod vodstvom Matoviča zapustilo šest ministrov, med njimi minister za zdravje. Kritiki Matoviču očitajo slabo komunikacijo ter politične napake v času epidemije covida-19. Slovaška se trenutno sooča s tretjim valom epidemije in ima tretji največji delež smrti covidnih bolnikov glede na število prebivalcev na svetu.

Koronavirus na Slovaškem
Koronavirus na Slovaškem FOTO: Profimedia

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova se je v torek pridružila pozivom k odstopu premierja in dejala, da je za rešitev politične krize bistven odstop Matoviča. Matovič je v nedeljo sporočil, da je pripravljen odstopiti kot premier, a želi v vladi ohraniti ministrski položaj, kar so ostale vladne koalicijske stranke izključile. Javnomnenjska raziskava, ki so jo objavili v nedeljo, je pokazala, da več kot 80 odstotkov Slovakov meni, da bi Matovič moral odstopiti.

Kot morebitnega Matovičevega naslednika že omenjajo sedanjega finančnega ministra in začasnega ministra za zdravje Eduarda Hegerja, ki je član Matovičeve stranke Navadni ljudje in neodvisne osebnosti (OLaNO). Heger se zaenkrat še ni izjasnil, ali je pripravljen prevzeti vodenje vlade iz rok svojega strankarskega šefa.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
24. 03. 2021 18.11
+1
Matovič je slovaški Twito. Vse za oblast in cvenk ki ga prinaša. Še en diktator!
tornadotex
24. 03. 2021 15.36
+1
Pri nas je odstopil ,še predno se je kriza začela...
MahatmaGandhi
24. 03. 2021 15.14
+2
Kako mora biti lepo živeti v neki normalni državi, kjer je celo opcija, da kak minister odstopi.
yanay
24. 03. 2021 14.30
+5
Pri nas se kaj takega ne more zgoditi. Vsi ministri se tako oklepajo svojega položaja, da bo verjetno tekla kri, ko jih bodo hoteli odtrgati od tega korita!
heavyd
24. 03. 2021 14.29
+0
Vidim, da je treba Jankoviča poslat v Bratislavo, da jim bo razložil da ne rabijo tramvaja.